Hlavní obsah

Štěpánek začal Turnaj mistrů vítězně. S Indem Paesem na úvod vyhráli dramatickou bitvu

Londýn
Aktualizováno

Český tenista Radek Štěpánek začal na Turnaji mistrů ve čtyřhře vítězně. Spolu s Indem Leanderem Paesem porazili v utkání skupiny B v Londýně rakousko-brazilský pár Alexander Peya, Bruno Soares 6:3, 5:7, 10:8.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Ind Leander Paes a Radek Štěpánek (vlevo) během deblu s rakousko-brazilským párem Alexander Peya a Bruno Soares.

Článek
Fotogalerie

V jediném předchozím vzájemném utkání v sezoně vyhráli Štěpánek s Paesem nad brazilsko-rakouským párem ve finále US Open relativně hladce 6:1, 6:3. Tentokrát museli o úspěch bojovat hodinu a 45 minut a nakonec v super-tiebreaku proměnili až čtvrtý mečbol.

"První set jsme hráli, jak jsme chtěli. Výborně. Ve druhém jsme měli dost brejkbolů, ale trošku jsme odpadli nohama a mysleli si, že už se to uhraje samo," řekl Štěpánek k vypjaté koncovce. "Z toho se musíme poučit. Musíme hrát agresivně od začátku do konce. Hlavně, že jsme zvládli ten super-tiebreak a získali první vítězství."

Těžká orientace

Úspěchu nad druhým párem světa si Štěpánek vážil. Peya a Soares letos vyhráli šest titulů a pětkrát prohráli ve finále, naposledy v neděli v Paříži. "Celou sezónu drží vyrovnanou formu a pro nás to byl první zápas od US Open. Nevěděli jsme, co od sebe čekat. Důležité bylo, že jsme vyhráli poslední míč," řekl Štěpánek.

Před zápasem trénovali s Paesem hodně smeče. "Hala má obrovský strop a je tam velká kostka. Orientace v prostoru je tady těžká, tak proto," uvedl Štěpánek. Příprava se vyplatila, v jedné výměně měli dohromady sedm úderů nad hlavou.

Jako vzpomínku na utkání bude možná mít Štěpánek malou bouli. Paes ho totiž jedním returnem trefil do hlavy. "Bylo to jenom pohlazení, on naštěstí returnuje z bekhendu čopem. Bylo to spíš připomenutí, abych se probral na returnu," smál se český tenista. V minulosti už ho spoluhráč párkrát trefil. "Ale nikdy to nebyly vražedné rány."

Dalšími soupeři česko-indické dvojice, která se do čtyřhry na Turnaji mistrů kvalifikovala podruhé za sebou, budou španělští obhájci titulu Marcel Granollers a Marc López a jejich krajané David Marrero s Fernandem Verdascem.

Ve skupině A se zrodilo překvapení na úkor světových jedniček, amerických dvojčat Boba a Mika Bryanových. Skalp nejlepšího deblového páru posledních let získala chorvatsko-brazilská dvojice Ivan Dodig, Marcelo Melo po vyrovnaném průběhu 3:6, 6:3 a 10:8. V super-tiebreaku přitom trojnásobní vítězové Turnaje mistrů Braynové vedli už 4:0.

Nadal smetl Ferrera

Světová tenisová jednička Španěl Rafael Nadal zahájil Turnaj mistrů jasnou výhrou nad krajanem Davidem Ferrerem 6:3, 6:2. Vítěz deseti letošních turnajů udělal velký krok za postupem do semifinále závěrečného podniku sezóny, který ještě nikdy nevyhrál, i za udržením světového trůnu. S poraženým Ferrerem bude hrát ve středu od 21:00 SEČ Tomáš Berdych, proti Nadalovi nastoupí v Londýně v pátek.

Ferrer měl před soubojem s Nadalem výrazně negativní bilanci pět výher a 20 porážek, ale mohlo ho hřát sobotní vítězství ve vzájemném duelu v semifinále Masters v Paříži. V Londýně se však tomuto výkonu nepřiblížil. Levoruký lídr žebříčku měl celý zápas ve své moci, jen v koncovce druhého setu polevil a za stavu 5:0 Ferrer odvrátil hrozbu kanára.

"V Paříži hrál o dost líp než já, ale dneska jsem byl zase já lepší. Pro mé sebevědomí je moc důležité začít tady po Paříži vítězně," prohlásil Nadal poté, co si proti Ferrerovi připsal 21. výhru, ale vůbec první v hale. "Nemáme čas na odpočinek, ale lidé v téhle areně mi dodávají spoustu energie," chválil sedmnáctitisícový dav diváků.

Osminásobný šampión Roland Garros Nadal se dostal do čela skupiny A, druhý je Berdychův pondělní přemožitel Švýcar Stanislas Wawrinka. Oba po úvodním kole drží postupové pozice do semifinále.

Obhájce titulu Srb Novak Djokovič vstoupil do turnaje vítězně a potvrdil formu z posledních týdnů. Ve svém úvodním duelu skupiny B porazil Švýcara Rogera Federera, kterého hnala zaplněná aréna, po boji 6:3, 6:7 a 6:2 Od US Open vyhrál už osmnáctý zápas v řadě. Stále má teoretickou šanci sesadit Nadala z prvního místa pořadí ATP. Pokud však španělský tenista proti Wawrinkovi ve středu uspěje, zakončí rok jako jednička.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 6 miliónů dolarů):
Dvouhra - skupina A:
Nadal (1-Šp.) - Ferrer (3-Šp.) 6:3, 6:2.
Skupina B:
Djokovič (2-Srb.) - Federer (6-Švýc.) 6:4, 6:7 (2:7), 6:2.
Čtyřhra - skupina B:
Paes, Štěpánek (7-Indie/ČR) - Peya, Soares (2-Rak./Braz.) 6:3, 5:7, 10:8.
Skupina A:
Dodig, Melo (3-Chorv./Braz.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 3:6, 6:3, 10:8.

Reklama