Hlavní obsah

Čeští tenisté přijeli do Ostravy k utkání 1. kola Davis Cupu

Bez semifinalisty Australian Open Tomáše Berdycha dorazil dnes tým českých tenistů do Ostravy k utkání prvního kola Davisova poháru proti Nizozemsku. Sedmý hráč světa by se k výběru kapitána Jaroslava Navrátila po návratu z Melbourne a krátké aklimatizaci měl připojit v pondělí.

Foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda

Daviscupový reprezentant Lukáš Rosol.

Článek

Obhájci prvenství z minulých dvou let se v Ostravě před víkendovým soubojem objevili zatím v neúplném složení pouze s Radkem Štěpánkem a Lukášem Rosolem. Vedle Berdycha postrádají také nejmladšího člena týmu Jiřího Veselého, který ještě v sobotu v semifinále challengeru v Heilbronnu svedl neúspěšnou bitvu s Němcem Peterem Gojowczykem.

"Tomáš Berdych má po příletu dneska volno a přijede v pondělí spolu s Jirkou Veselým. Oba už by měli absolvovat pondělní odpolední trénink," řekl novinářům Navrátil, který se po zdravotní indispozici v závěru uplynulého roku znovu v plné síle vrátil k daviscupovému týmu.

Pro tělo je to šok

Úvod pobytu českých tenistů na severní Moravě bude podléhat přísnému zdravotnímu režimu. Při přechodu z australských veder do českých mrazů se organismus hráčů musí vypořádat s extrémním poklesem teplot až o 50 stupňů Celsia. "Pro tělo je to šok, ale nezažíváme to poprvé. Máme s tím zkušenosti, musíme doopravdy dávat pozor, jakákoliv viróza by byla obrovské oslabení. Budu se pohybovat jen mezi hotelem a halou," řekl Štěpánek.

Navrátil nechce proti Nizozemsku vůbec taktizovat. Zápas pravděpodobně navzdory náročnému programu rozehrají Berdych a Štěpánek. "Chtěli bychom se se soupeřem vypořádat co nejrychleji, tyhle záměry oba kluci vždy plnili. Teď je ještě těžké říkat, kdo bude hrát, ale Tomáš je jednička," řekl Navrátil.

Vstřícnost a zájem obou českých opor o pokračování v daviscupovém výběru mu udělala radost. Po finálovém triumfu v Bělehradě prý nikoho nepřemlouval. "Radek hned chtěl. Jediná otázka byla u Tomáše Berdycha, který toho za jedenáct let udělal pro český tenis strašně moc, a kdyby si chtěl odpočinout, nikdo by se nemohl divit. Ale o to je to cennější, že se rozhodl a chce dále pokračovat," řekl Navrátil.

Nizozemsko bude českým tenistům vzdorovat v čele s Robinem Haasem (45.). K němu kapitán Jan Siemerink nominoval Igora Sijslinga (73.), Thiema de Bakkera (145.) a šestnáctého deblistu světa Jeana-Juliena Rojera. "Haase a Sijsling jsou nenápadní kluci, hráči, kteří jsou v hale lepší než na antuce. Nebudou mít co ztratit. Ale všechno je na naší straně, vybírali jsme povrch a chceme přes ně přejít," řekl Navrátil.

Trofej, o niž budou znovu bojovat, čekala na české tenisty na ostravském nádraží. Štěpánek hned kontroloval, zda je v ní zasazen štítek s posledními vítězi. "Je to všechno v pořádku a bez chyb," usmál se. "Já jsem ve finále chyběl a o to více se na utkání s Nizozemskem těším," uvedl Navrátil, kterého kvůli zdravotním problémům v Srbsku zastupoval Vladimír Šafařík.

Duel českých tenistů s Nizozemskem se od pátku do neděle uskuteční v ostravské ČEZ Aréně.

Reklama