Hlavní obsah

Djokovič - Gulbis 6:3, 6:3, 3:6, 6:3Štěpánkův i Berdychův přemožitel v Paříži dohrál. Djokovič vyzve ve finále Nadala

Paříž
Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič postoupil podruhé v kariéře do finále Roland Garros a jedno vítězství ho dělí od zkompletování kariérního grandslamu. Druhý hráč světa porazil v pátečním semifinále 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 překvapení pařížského turnaje Ernestse Gulbise z Lotyšska, čtvrtfinálového přemožitele Tomáše Berdycha. V nedělním finále se Srb utká s osminásobným šampiónem Rafaelem Nadalem ze Španělska, který vyřadil Brita Andyho Murrayho hladce ve třech setech 6:3, 6:2, 6:1. Djokovič zkusí vrátit Nadalovi finálovou porážku z roku 2012 a pokud vyhraje, stane se novou světovou jedničkou.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Novak Djokovič v semifinále Roland Garros.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletý Nadal postoupil do pátého pařížského finále v řadě a devátého celkově díky jednoznačné semifinálové výhře 6:3, 6:2, 6:1 nad Britem Andym Murraym. O rok mladší Djokovič zdolal 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 překvapení turnaje Ernestse Gulbise z Lotyšska, čtvrtfinálového přemožitele Tomáše Berdycha.

Djokovič si zahraje o pařížský titul podruhé v kariéře, v roce 2012 podlehl ve finále Nadalovi. Pokud by mu dva roky starou porážku oplatil, zkompletoval by kariérní grandslam. "Pokusím se být agresivní, protože to je jediný způsob, jak se dá proti němu vyhrát. Samozřejmě vím, že tohle je kurt, na kterém on dominuje, tady hraje svůj nejlepší tenis," řekl srbský vyzyvatel.

Antukový král Nadal vyhrál svých všech osm finále na Roland Garros a na turnaji prohrál jediný z 66 zápasů - v roce 2009 v osmifinále s Robinem Söderlingem. S Djokovičem má pozitivní zápasovou bilanci 22:19, nicméně minulé čtyři zápasy od vítězného finále US Open s ním prohrál. Naposledy Djokovič zdolal Nadala ve finále antukového turnaje v Římě.

V pátečním semifinále nedal španělský favorit Murraymu šanci. Nečelil ani jednomu brejkbolu a drtil wimbledonského šampióna forhendovými vítěznými údery. Zápas ukončil při Murrayho podání hned při prvním mečbolu.

"Myslím, že jsem odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů na Roland Garros. Je úžasné být znovu ve finále, je to jako sen. Novak je neuvěřitelný soupeř," uvedl Nadal, jenž prodloužil svou rekordní sérii v Paříži na 34 vítězných zápasů.

Gulbis stačil jen ve třetím setu

Djokovič se stal díky semifinálovému vítězství šestým tenistou historie, jemuž se podařilo postoupit minimálně dvakrát do finále každého grandslamu. Před ním to dokázali Ken Rosewall, Ivan Lendl, Andre Agassi, Roger Federer a Nadal.

Osmnáctý nasazený Gulbis, jenž hrál své první grandslamové semifinále v kariéře, dokázal přetlačit favorizovaného Djokoviče pouze ve třetím setu. Srbskému tenistovi v té fázi jakoby chyběla energie na to, aby vzdoroval Gulbisově agresivní hře.

Lotyšský outsider se však nedokázal na stejně vysoké úrovni udržet ve čtvrtém setu a také vlastními chybami se připravil o možnost vybojovat rozhodující sadu. Po životním grandslamu nicméně poprvé v kariéře Gulbis pronikne do elitní desítky světového žebříčku.

"Nebudu slavit, nestačí mi to. Teď potřebuju víc, už jsem závislý na úspěchu," uvedl Gulbis, jenž v minulých letech utápěl svůj talent v nezodpovědném životním stylu. "Cítil jsem, že velký úspěch byl blízko. Musím udělat ještě krok navíc. Jsem mimořádně motivovaný," dodal Lotyš, který na turnaji kromě Berdycha vyřadil i Radka Štěpánka a bývalou světovou jedničku Rogera Federera.

Pouť čtrnáctileté Vondroušové skončila

Na své páté grandslamové finále v kariéře nedosáhla česká deblistka Lucie Hradecká, jež v Paříži vyhrála v roce 2011 s bývalou partnerkou Andreou Hlaváčkovou. V pátečním semifinále nestačily spolu s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou na druhé nasazené Italky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou, kterým podlehly hladce 2:6, 1:6.

V semifinále dvouhry juniorek skončila úspěšná pouť turnajem čtrnáctileté Markéty Vondroušové, pro kterou je letošní Roland Garros grandslamovou premiérou. Hráčka I. ČLTK Praha podlehla ve vyrovnané bitvě o finále 2:6, 6:4 a 4:6 osmé nasazené Darje Kasatkinové z Ruska. Společně s Američankou Catherine Cartan Bellisovou si nicméně Vondroušová zahraje finále čtyřhry.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 23 968 900 eur):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (2-Srb.) - Gulbis (18-Lot.) 6:3, 6:3, 3:6, 6:3
Nadal (1-Šp.) - Murray (7-Brit.) 6:3, 6:2, 6:1
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (1-Tchaj-wan/Čína) - Muguruzaová, Suárezová (Šp.) 6:2, 5:7, 6:2
Erraniová, Vinciová (2-It.) - Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) 6:2, 6:1
Juniorky:
Dvouhra - semifinále:
Kasatkinová (8-Rus.) - Vondroušová (ČR) 6:2, 4:6, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Bellisová, Vondroušová (7-USA/ČR) - Stefaniová, Zarazuaová (Braz./Mex.) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open - dvouhra mužů

  • Osmifinále

  • Španělsko Rafael Nadal Srbsko Dušan Lajovič
    6 : 1; 6 : 2; 6 : 1
  • Jižní Afrika Kevin Anderson Španělsko David Ferrer
    3 : 6; 3 : 6; 7 : 6; 1 : 6
  • Španělsko Guillermo Garcia-Lopez Francie Gaël Monfils
    0 : 6; 2 : 6; 5 : 7
  • Španělsko Fernando Verdasco Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 5 : 7; 6 : 7
  • Česká republika Tomáš Berdych Spojené státy John Isner
    6 : 4; 6 : 4; 6 : 4
  • Švýcarsko Roger Federer Lotyšsko Ernests Gulbis
    7 : 6; 6 : 7; 2 : 6; 6 : 4; 3 : 6
  • Kanada Milos Raonic Španělsko Marcel Granollers
    6 : 3; 6 : 3; 6 : 3
  • Francie Jo-Wilfried Tsonga Srbsko Novak Djokovič
    1 : 6; 4 : 6; 1 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Rafael Nadal Španělsko David Ferrer
    4 : 6; 6 : 4; 6 : 0; 6 : 1
  • Velká Británie Andy Murray Francie Gaël Monfils
    6 : 4; 6 : 1; 4 : 6; 1 : 6; 6 : 0
  • Česká republika Tomáš Berdych Lotyšsko Ernests Gulbis
    3 : 6; 2 : 6; 4 : 6
  • Kanada Milos Raonic Srbsko Novak Djokovič
    5 : 7; 6 : 7; 4 : 6
  • Semifinále

  • Španělsko Rafael Nadal Velká Británie Andy Murray
    6 : 3; 6 : 2; 6 : 1
  • Lotyšsko Ernests Gulbis Srbsko Novak Djokovič
    3 : 6; 3 : 6; 6 : 3; 3 : 6
  • Finále

  • 08.06.14      15 : 00 Paříž
    Španělsko Rafael Nadal Srbsko Novak Djokovič
    3 : 6; 7 : 5; 6 : 2; 6 : 4