Hlavní obsah

Snažím se dostat mezi nejlepší čtyřku, napsal Berdych fanouškům

Londýn

Tenista Tomáš Berdych se snaží dostat poprvé v kariéře mezi elitní čtyřku ve světovém žebříčku. Aktuálně šestý hráč světa, jehož maximem je páté místo, to napsal v rozhovoru s fanoušky z Wimbledonu na Facebooku.

Foto: Toby Melville, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych na letošním Wimbledonu.

Článek

Osmadvacetiletý Berdych si před úterním tréninkem našel chvilku a odpověděl na padesát dotazů, přičemž na dalších 400 už reagovat nestihl.

Fanoušek skrývající se pod jménem argentinského tenisty Juana Martína del Potra se ptal, jestli si Berdych myslí, že je schopen ukončit letošní rok v Top 4. "O to se snažím od začátku sezóny," uvedl finalista Wimbledonu 2010.

Berdych příznivcům z celého světa odhalil, že jeho nejlepším přítelem na okruhu je jeho raketa, že nemá před zápasem žádné rituály, ale důležitá je rutina. Největší strach má z výšek a nejnudnější částí tenisového života je čekání na zápasy.

Sám sebe by jedním slovem popsat nedokázal. "Nemožné," uvedl. Označil se za pozitivního člověka, pro kterého byli největší inspirací rodiče.

Každá porážka je trapná

Jakou má nejlepší vzpomínku na dětství? "Když jsem dostal první tenisovou raketu," napsal Berdych, který hraje tenis od pěti let. Proto si těžko umí představit, že by dělal něco jiného, ale kdyby si musel vybrat, chtěl by být rockovou hvězdou.

Na tenise je pro Berdycha nejkrásnější pocit po vyhraném utkání. "A trapná je každá porážka," řekl. Rád by vyhrál jakýkoli grandslamový turnaj. "Ale dokud bude hrát Rafa (Rafael Nadal), tak French Open asi nepřipadá v úvahu," dodal s narážkou na fakt, že španělský král antuky ovládl devět z posledních deseti ročníků Roland Garros.

Nejvíce Berdych na okruhu uznává Švýcara Rogera Federera a za jeden z nejkrásnější zážitků označil první triumf v Davisově poháru z roku 2012.

Nahý hrát nebude

Dostal i výzvu reagující na aktuálně zveřejněnou fotku pro letošní vydání speciálu časopisu Body Issue ESPN, kde pózuje nahý jen s raketou. "Hraj nahý," četl Berdych. Odpověď zněla jednoznačně: "Ne, všechno má své meze."

I v rozhovoru pro americký časopis ESPN na sebe Berdych něco prozradil. "Vždycky jsem miloval sladkosti," odhalil s tím, že jako malý měl problémy s váhou. "Rodiče mi to ale brzy zatrhli a nedopustili, abych byl otylý."

Kondičním trenérem české jedničky je David Vydra, který si občas dělá z Berdycha legraci. Důvodem je jeho těžší spodní část těla a lehčí vršek. "Říká, že jsem dva lidé v jednom," uvedl Berdych. "Ideální by bylo, kdybych měl nohy o něco lehčí a vršek trošku těžší, ale v tomhle případě nejde přijít do krámu a objednat si to."

Reklama