Hlavní obsah

Nejcennější sportovní jména? Federer a Woods

Nejcennější jména mezi sportovci mají tenista Roger Federer a golfista Tiger Woods. Podle magazínu Forbes mají jejich jména hodnotu 46 miliónů dolarů (asi 937,5 miliónu korun).

Foto: Phil Noble, Reuters

Americký golfista Tiger Woods během British Open.

Článek

Do určování hodnoty jména se započítává řada aspektů. Federer má například na svém facebookovém profilu 14 miliónů fanoušků. Rovněž organizátoři turnajů musí zaplatit milión dolarů jen za to, aby Federerův tým zaručil účast švýcarského tenisty na turnaji. Cenu Federerova jména zvyšují i marketingové smlouvy jako například desetiletý kontrakt s Nike za celkem 100 miliónů dolarů.

V nejlepší jedenáctce nejvýnosnějších sportovních jmen je hned šest zástupců individuálních sportů. Kolektivní sporty zastupuje nejvýše na druhém místě basketbalová superhvězda LeBron James, který však s 27 milióny dolarů výrazně zaostává za nejlepší dvojicí. Jeho jméno však má stejnou hodnotu jako dvou nejlepších fotbalistů Lionela Messiho a Cristiana Ronalda dohromady.

Překvapivé je šesté místo indického hráče kriketu Mahendry Singha Dhoniho, jehož jméno má zejména kvůli velké popularitě v Asii zhruba stejnou hodnotu jako jamajského sprintera Usaina Bolta či ruské tenistky Marie Šarapovové.

Nejcennější sportovní jména podle magazínu Forbes (v miliónech dolarů):
1. Roger Federer (tenis, Švýcarsko)
Tiger Woods (golf, USA) oba 46
3. LeBron James (basketbal, USA) 27
4. Phil Mickelson (golf, USA) 25
5. Maria Šarapovová (tenis, Rusko) 23
6. Mahendra Singh Dhoni (kriket, Indie) 21
7. Usain Bolt (atletika, Jamajka) 20
8. Kobe Bryant (basketbal, USA) 19
9. Li Na (tenis, Čína) 15
10. Cristiano Ronaldo (fotbal, Portugalsko)
Lionel Messi (fotbal, Argentina) oba 13.

Reklama

Související témata: