Hlavní obsah

Vysmáté Němky mají sebevědomí i jasnou sestavu. Na Kvitovou pošlou první den Petkovicovou

Marek BurkertSport.czPrávo

Zatímco český kapitán Petr Pála o sestavě pro sobotní dvouhry fedcupového finále mlží a se zveřejněním čeká až na páteční los, Němky mají jasno a vůbec se s tím netají. První den půjdou do boje Angelique Kerberová a Andrea Petkovicová. Pokud je někdo sebevědomý, tak právě kvinteto tenistek, které do Prahy přivezla kapitánka Barbara Rittnerová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německá kapitánka týmu Barbara Rittnerová (vlevo) a tenistka Angelique Kerberová měly nejenom během tréniku v pražské O2 Areně výbornou náladu.

Článek
Fotogalerie

Dnes v poledne se německé družstvo oficiálně prezentovalo na tiskové konferenci a k vidění byly úsměvy i časté záchvaty smíchu. Za těmito gesty se ale skrývá hlavně velký hlad po trofeji, která je Německu upřena už 22 let.

„V roce 1992 jsme měli Steffi Grafovou, takže bylo všechno jednodušší, dvojkou byla Anke Huberová, hodně solidní hráčka. Po dvouhrách jsme vedly nad Španělskem 2:0 a mohly jsme slavit," vzpomínala jednačtyřicetiletá kapitánka Rittnerová. „Byla jsem tehdy strašně nadšená, ale nechci to porovnávat s letoškem. Fed Cup už se hraje v úplně jiném formátu."

Letos musely Němky už potřetí do cizího prostředí. V prvním kole v Bratislavě nedaly šanci Slovenkám a obdobně zvládly i těžké semifinále v Austrálii. Tahle tenisová partička vypadá hodně nabušeně. Role favorita se ale před finále ochotně vzdala.

Zkušenosti a domácí prostředí

„Myslím, že je to procentuálně 60:40 pro Češky. Hrají o trofej potřetí za krátkou dobu, jsou zkušenější a navíc jsou doma," mínila Sabine Lisická. „Ať nastoupí kdokoli, každý zápas by měl být vyrovnaný, ale celkově jsou favoritkami Češky," tvrdila i Andrea Petkovicová.

Právě ona v sobotu na kurtu svede souboj s českou jedničkou Petrou Kvitovou, proti domácí dvojce pak nastoupí Kerberová. „Ano, tak to je určeno," nedělala Rittnerová vůbec žádné tajnosti. „Letos vyhrály ve Fed Cupu všechny dvouhry, Andrea vždycky porazila jedničku, ať to byla Cibulková nebo Stosurová. Prostě jim věřím," dodala kapitánka.

Petkovicová má s Kvitovou bilanci 4:3. „Na rychlém kurtu čekám krátké výměny. Bude potřeba čekat na šance, a když přijdou, tak je využít," hlásila sedmadvacetiletá Němka. „Povrch by měl být ale naší výhodou. Bude třeba hlavně dobře podávat," domnívala se Kvitová.

Jak velkou váhu Německo dává stříbrnému poháru, dosvědčuje i přítomnost několika televizních štábů a mnoha píšících žurnalistů. „Jsme tak blízko. Bylo by krásné vyhrát," zasnila se Rittnerová, která později v rozhovoru pro Sport Bild přislíbila i recesi: pokud by se německým tenistkám povedlo rozhodnout finále v Praze v předstihu, strávila by zbytek zápasu v O2 areně na lavičce v županu. „Snad se ale německá houževnatost, kterou známe dobře z fotbalu, tentokrát neprojeví," přeje si naopak Pála.

Německé kvinteto
Angelique Kerberová
Desátá hráčka světového žebříčku má polský původ i místo bydliště. Šestadvacetiletá levačka si zahrála semifinále US Open 2011, v dalším roce se probila i mezi nejlepší čtyři na Wimbledonu.
Andrea Petkovicová
Bosenská rodačka, čerstvá vítězka Turnaje šampiónek v Sofii a momentální 14. žebříčku WTA. Před třemi lety byla i v první desítce. Nerada vzpomíná na své první dva singly ve Fed Cupu. V roce 2010 neuhrála v Brně proti Kvitové s Hradeckou ani set.
Sabine Lisická
Další Němka s polskými kořeny. Letos ve Stanfordu vytvořila světový ženský rekord v rychlosti podání - 211 km/h. Díky dělovým servisům se jí přezdívá ‚Bum Bum Bine'. Ve světovém žebříčku je č. 27. Letos třikrát porazila Karolínu Plíškovou, včetně hongkongského finále.
Julia Görgesová
Šestadvacetiletá vítězka dvou turnajů WTA zažila už lepší časy, nejvýš byla 15. v roce 2012. V loňské sezóně ale ztratila formu a dokonce vypadla z první stovky. Nyní je 75.
Anna-Lena Grönefeldová
Před čtyřmi lety v Brně porazila Šafářovou i Kvitovou, ale singlovou kariéru už čtvrtfinalistka French Open 2006 uzavřela. Loni a předloni hrála v páru s Květou Peschkeovou. Společně získaly tři turnajové tituly.
Jaký bude stav po prvním dni finále Fed Cupu?
Češky povedou 2:0
37,5 %
Stav bude vyrovnaný
54,5 %
Němky povedou 2:0
8 %
Celkem hlasovalo 8029 čtenářů.

Reklama

Související témata: