Hlavní obsah

Podávat dvoustovkou? To bych asi nedala. Ale zlepšovat se můžu ve všem, tvrdí Plíšková

U jejího jména je po konci individuální sezóny číslo 24. Rychlý vzlet Karolíny Plíškové světovým žebříčkem se odrazil i v její první fedcupové nominaci. Dvaadvacetiletá tenistka prožívá průlomovou sezónu, její cíle jsou však daleko vyšší. „Zatím je to můj životní rok, ale chci zažít ještě lepší,“ věří si Plíšková.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Tenistka Karolína Plíšková

Článek

Vzestup byl letos markantní. Vyhrála dva turnaje WTA, na US Open si zahrála třetí kolo, když v New Yorku porazila i bývalou světovou jedničku Ivanovičovou. V čem je tedy největší posun? „Trošku je to ode všeho, ale hlava má na tom největší zásluhu. Už rok a půl se necítím na kurtu špatně, hrála jsem dobré zápasy, ale to nestačí k tomu, abych vyhrávala. Takže jsem se posunula v hlavě a trochu jsem dospěla," tvrdila Plíšková. Díky tomu také ušetřila. „Nelámu tolik rakety. A za nepříznivých stavů nepanikařím."

Es nastřílela letos víc jen Serena

Největší zbraní Plíškové je bezpochyby servis. V tabulce za rok 2014 je s cifrou 435 jen o 17 es za nejlepší hráčkou planety Serenou Williamsovou. „Už v průběhu roku mi pár lidí říkalo, že dokonce nějaký žebříček vedu. Mám ale hodně zápasů, to taky pomáhá. Když má někdo o půlku méně utkání, tak těch es tolik nedá," tvrdila Plíšková, která má k pořádným ranám ze servisu skvělé předpoklady: dlouhé tělo, dlouhé ruce.

„Mám to asi fakt od přírody. Ale kolik mi to lítá? Ani nevím, 190 za hodinu? 200 bych asi nedala, i když úplně naplno jsem to ještě nezkoušela," zamyslela se. „Důležitější ale je, že mi to lítá dobře všemi směry. Není to tak, že bych měla dobrý servis třeba jen na téčko. Dokážu to dát kamkoliv a když mi servis sedne, tak to eso zase není tak těžké dát."

Jako vítězce juniorky na Australian Open 2010 jí byla předpovídána zářivá budoucnost, k níž nyní dělá mílové kroky. Stejně našlápnuto měla i sestra Plíškové Kristýna, která ve stejném roce ovládla wimbledonskou juniorku. Mezi ženami se ale žebříčkově zasekla na hraně první stovky.

„Ségra měla na začátku roku pár porážek, které dokážou sezónu změnit, na Wimbledonu dokonce z mečbolu a takové zápasy pak způsobí, že se nedaří, i když nehraje špatně. Psychika udělá hodně. Když se ale dobře připraví a povede se jí pár zápasů na začátku, tak rok může mít úplně jiný," věří Karolína.

Bez ségry ani ránu

Se svým dvojčetem jsou si jinak neustále nablízku. „Já bych si nedokázala představit život bez Kristýny. S ní fakt řeším všechno. Ona chápe nejvíc, jak se cítím. Ve všem mi rozumí. Dokáže poradit co dělat a co ne, od ní beru rady asi nejvíc."

Když s Plíškovou zrovna na turnaji nebyl kouč Jiří Vaněk, chodila sestře při zápasech radit na kurt právě Kristýna. „Taky poradila, ale spíš jsme se zasmály. Vidí to dobře, ví co poradit, ale Jirka mě spíš uklidní a řekne, co bych měla hrát jako profesionál. Kristýnu beru hlavně jako ségru, která mě rozesměje a uvolní."

První fedcupový týden v kariéře může být pro Plíškovou dobrou průpravou na všechny peripetie, kterými bude muset procházet příští rok. Obhajovat rozhodně bude mít co. „Říkala jsem si, hlavně ať skončím do 32. místa, abych byla na Australian Open nasazená. A nakonec tam budu v klidu. Určitě bych se chtěla posunout do první dvacítky i desítky. Ale příští rok bude z hlediska obhajob hodně těžký. Hlavní cíl je posunout se výš tím, že budu uhrávat víc zápasů na grandslamech."

I kdyby se ratingem WTA neřítila jako raketa, herně se může zlepšovat neustále. „Servis je sice dobrý, ale pilovat se dá taky hodně. Pohyb se dá zlepšovat pořád. Jednotlivé údery to samé. Víc trénovat bych možná taky mohla. I zlepšit kondici," rozesmála se Plíšková. „No, je toho vážně hodně."

Reklama