Hlavní obsah

Česko - Austrálie 1:2Bravo! Naděje žije, Pavlásek s Veselým po skvělém obratu vyhráli proti Austrálii čtyřhru

Aktualizováno

Naděje na postup do druhého kola Davis Cupu žije! Nově složený deblový pár Jiří Veselý, Adam Pavlásek porazil v Ostravě po skvělém obratu ve čtyřhře australskou dvojici Lleyton Hewitt, Samuel Groth 1:6, 7:6, 3:6, 7:6 a 6:2 a Češi tak snížili stav utkání na 1:2. O postupujícím budou rozhodovat nedělní dvouhry. Do nich by podle původní nominace měl od 13:30 nastoupit Lukáš Rosol proti Bernardu Tomicovi a následně pak Veselý s Thanasim Kokkinakisem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští tenisté Adam Pavlásek (vlevo) a Jiří Veselý se radují z vítězství v daviscupové čtyřhře proti Austrálii.

Článek
Fotogalerie

Čtyřhra bývá tradičně v Davis Cupu českou zbraní, jenže při absenci opor Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka byla síla nezkušené české dvojice v deblu trochu neznámou, zatímco australský pár s bývalou světovou jedničkou Lleytonem Hewittem a ranařem Samuelem Grothem budil respekt.

A v první sadě Australané roli favoritů potvrzovali, oba čeští mladíci si jednou prohráli servis a hladce podlehli 1:6. Když už hosté vedli ve druhém dějství 3:0, zdálo se, že utkání bude mít jednoznačný průběh.

Veselý s Pavláskem ale dokázali poprvé prolomit Hewittovi servis a s favority začali srovnávat krok. V této sadě si oba týmy prohrály podání hned třikrát a rozuzlení přinesl až tie break, který ovládli jednoznačně Češi 7:2.

Pavláskův výkon rostl

Jenže na začátku třetí sady se znovu nedařilo na servisu Veselému, přes něhož získali Australané rozhodující brejk setu. To ve čtvrté sadě udrželi Češi servis i pevné nervy až do rozhodujícího tie breaku, jehož dramatickou koncovku rozhodla chyba Grotha.

Zisk druhé zkrácené hry napumpoval do domácího týmu sebevědomí, do varu se dostávali i fanoušci v hale. Čeští tenisté rázem začínali mít navrch, dvakrát prolomili soupeřům podání a stále se lepšící Pavlásek nakonec zápas úspěšně doservíroval.

Vítěz ostravského duelu narazí v červencovém čtvrtfinále na lepšího z duelu Itálie s Kazachstánem. Poraženého čeká v září baráž o udržení v elitní Světové skupině.

První kolo Davis Cupu (tvrdý povrch, ČEZ Arena, Ostrava):
Česko - Austrálie 1:2 po pdruhém dnu
Veselý, Pavlásek - Hewitt, Groth 1:6, 7:6(2), 3:6, 7:6(4), 6:2

Reklama