Hlavní obsah

Berdych - Veselý 6:3, 6:2Berdych postoupil v Šen-čenu přes Veselého do semifinále, H+H titul nezískají

Aktualizováno

Premiérový zápas mezi českými daviscupovými parťáky Tomášem Berdychem a Jiřím Veselým vyzněl ve čtvrtfinále čínského turnaje v Šen-čenu vítězně pro zkušenějšího Berdycha, který zvítězil po setech 6:3 a 6:2.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

Tomáš Berdych hraje první zápas s Jiřím Veselým na okruhu ATP.

Článek

Berdych, který ve 2. kole turnaje zdolal Američana Krajicka a na turnaji je v pozici největšího favorita, s Veselým neztratil v celém zápase ani jednou servis. Veselý naopak přišel o své podání už ve čtvrté hře.

Za stavu 4:2 sice duel na dvacet minut přerušila dešťová přeháňka, po návratu na kurt ale pátý hráč světa dovedl úvodní sadu do vítězného konce. Obdobný průběh měla i sada druhá. Berdych si znovu připsal brejk a na konci setu přidal i druhý.

Berdych se v sobotním semifinále utká s třetím nasazeným Španělem Tommym Robredem, s nímž má aktivní bilanci 6:4, poslední dva vzájemné zápasy český tenista vyhrál. Letos se oba hráči utkali na tvrdém povrchu v Cincinnati a Robredo získal jen jediný game.

Hlaváčková s Hradeckou si o titul nezahrají

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou si o deblový titul v čínském Wu-chanu nezahrají. Turnajové šestky ztratily dramatické semifinále s rumunskou dvojicí Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová 4:6, 6:1 a 8:10 a ani v Číně se první společné trofeje v sezóně nedočkají.

Hradecká s Hlaváčkovou vyhrály ve čtyřhře na okruhu WTA společně jedenáct turnajů včetně dvou grandslamů a dnes bojovaly s Rumunkami hodinu a půl, než zůstaly dva míčky od postupu do finále. V super tiebreaku od stavu 6:4 prohrály pět výměn a byť ještě snížily na 8:9, třetí mečbol soupeřek už neodvrátily.

Hradecká s Hlaváčkovou bojují o účast na Turnaji mistryň v Singapuru, v deblovém pořadí jsou aktuálně deváté, tedy o jedno místo za postupující osmičkou dvojic.

Do finále dvouhry postoupila letos podruhé Venus Williamsová. Pětatřicetiletá Američanka odvrátila v tuhém boji s Italkou Robertou Vinciovou mečbol finalistky nedávného US Open a po výhře 5:7, 6:2, 7:6 se dostala do 77. finále v kariéře. Vinciová předtím ve Wu-chanu vyřadila Petru Kvitovou i Karolínu Plíškovou.

Williamsová prozradila, že se poučila ze zápasu své sestry Sereny, jež na US Open s Vinciovou nečekaně v semifinále prohrála a přišla o šanci na kalendářní Grand Slam. "Viděla jsem ten zápas a hodně se od Sereny naučila. Kdyby to šlo, ráda bych jí tohle vítězství dala na US Open, ale bohužel to nejde," řekla Venus a přiznala, že měla dnes štěstí. O 47. titul bude hrát se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou.

Siniaková je v Taškentu ve finále deblu

Dvacetiletá Japonka Nao Hibinová dotáhla svou překvapivou pouť turnajem v Taškentu až do finále. Až 117. hráčka světového žebříčku dnes porazila loňskou finalistku a vítězku turnaje z roku 2013 Srbku Bojanu Jovanovskou 6:3, 6:4. O titul se utká s Donnou Vekičovou.

Devatenáctiletá Chorvatka zvítězila nad Ruskou Jevgenijí Rodinovou 7:5, 6:1 a probojovala se do čtvrtého finále v kariéře. V Taškentu hrála o celkový triumf už v roce 2012, uspěla až loni v dubnu v Kuala Lumpuru.

Hibinová měla před turnajem na kontě jediný vyhraný zápas na okruhu WTA, který vybojovala v září v Tokiu. Po Taškentu se poprvé v kariéře dostane do první stovky světového žebříčku.

Kateřina Siniaková má v Taškentu blízko k obhajobě deblového titulu. Devatenáctiletá česká hráčka postoupila s Ruskou Věrou Duševinovou do finále po vítězství nad rusko-švýcarským párem Jekatěrina Byčkovová, Stefanie Vögeleová 7:5 a 7:6. O titul se utkají s druhými nasazenými Ruskami Margaritou Gasparjanovou a Alexandrou Panovovou.

Před rokem Siniaková zvítězila v Taškentu společně se Srbkou Aleksandrou Kruničovou a získala první triumf na okruhu WTA. Druhý titul ve čtyřhře přidala letos v květnu na Sparta Prague Open.

Šen-čen (tvrdý povrch, dotace 668 945 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (1-ČR) - Veselý (6-ČR) 6:3, 6:2
Robredo (3-Šp.) - Bolelli (It.) 1:6, 6:2, 6:4
Čilič (2-Chorv.) - Čong Hjon (Korea) 7:6 (8:6), 6:4
García-López (4-Šp.) - Mannarino (5-Fr.) bez boje
Semifinálové dvojice:
Berdych - Robredo
García-López - Čilič
Wu-chan (tvrdý povrch, dotace 2 513 000 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
V. Williamsová (USA) - Vinciová (15-It.) 5:7, 6:2, 7:6 (7:4)
Muguruzaová (5-Šp.) - Kerberová (6-Něm.) 6:4, 7:6 (7:5)
Čtyřhra - semifinále:
Beguová, Niculescuová (Rum.) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 6:4, 1:6, 10:8
Taškent (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Hibinová (Jap.) - Jovanovská (Srb.) 6:3, 6:4
Vekičová (Chorv.) - Rodinová (Rus.) 7:5, 6:1
Čtyřhra - semifinále:
Duševinová, Siniaková (Rus./ČR) - Byčkovová, Vögeleová (Rus./Švýc.) 7:5, 7:6 (7:4)
Kuala Lumpur (tvrdý povrch, dotace 1 041 540 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kyrgios (7-Austr.) - Karlovič (3-Chorv.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2)
F. López (2-Šp.) - Pospisil (8-Kan.) 6:7 (2:7), 6:3, 6:2
Becker (Něm.) - Dimitrov (4-Bulh.) 6:4, 7:6 (7:3)
Ferrer (1-Šp.) - Kukuškin (Kaz.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čermák, Štěpánek (ČR) - Butorac, Lipsky (3-USA) 6:4, 6:4

Reklama