Hlavní obsah

Ranařka Plíšková se chopila otěží. Stálo to dost energie, ohlíží se za šesti pernými hodinami

Marek Burkert (Kluž)Právo

V roce 2011 seřezala Petra Kvitová ve Fed Cupu, co mohla, aby Češkám po 23 letech zajistila zisk trofeje. Klíčový podíl měla i na triumfech z let 2012, 2014 a 2015. Až 1. kolo letošního roku zastihlo dvojnásobnou wimbledonskou vítězku nepřipravenou. Porážku s Rumunkami to ale neznamenalo, vzepřela se totiž Karolína Plíšková.

Foto: Sport.cz

Karolína Plíšková se hecuje v utkání 1. kola Fed Cupu v Rumunsku.

Článek

Na kurtu strávila třiadvacetiletá ranařka o víkendu v Kluži rovných šest hodin a ukázala, že dokáže hodit za hlavu fyzickou únavu i psychický stres. Poprvé v kariéře přehrála hráčku z top 3 Simonu Halepovou a kolena se jí nerozklepala, ani když musela v neděli nastoupit do dvouhry i čtyřhry.

„Kája chtěla Niculescuovou porazit ve dvou setech, ale i přes to zaváhání ve druhé sadě dokázala vyhrát a pak šla po pětatřiceti minutách na deblíka a taky ho zvládla. Klobouk dolů," netajil se obdivem kapitán Petr Pála.

Tři body naposledy v únoru 2008

Tři body během jediného víkendu naposledy pro český tým zařídila Nicole Vaidišová, což bylo v brněnské baráži se Slovenskem při Pálově debutu na kapitánské lavičce v únoru 2008. „No jo, Petra nikdy nenastoupila v deblu, takže to je unikát," usmíval se Pála.

Plíšková debutovala ve Fed Cupu loni v prvním kole v Kanadě a až v Quebeku poznala, že týmová soutěž je něco jiného než turnaje. „Docela jsem byla nervózní, ale nakonec jsem roli jedničky splnila," tvrdila tehdy Plíšková.

„Bylo super, že si to Kája v Kanadě odbyla, byl tam na ni tlak, protože ty zápasy musela vyhrát, ale zvládla to dvakrát ve dvou setech a to jí strašně pomohlo," dodal Pála.

Plíšková už nahlédla do top 10 a její výška, podání a brutální forhend ji předurčují k zářivé budoucnosti. Ve Fed Cupu pak dokázala, že už se stala velkou hráčkou.

„Neskutečně vyzrála, má na to zlepšovat se tenisově a taky předvedla, že je psychicky silná. Ve finále odehrála loni dobrý zápas se Šarapovovou a zvládla klíčový duel s Pavljučenkovovou. Navíc před tolika lidmi, což je obzvlášť těžké," připo -mněl Pála strhující atmosféru loňského boje s Ruskem.

Pořád se zlepšuje, říká kapitán

Pokud se Kvitová vyhrabe ze svých psychických potíží a najede na model z let 2011 a 2014 a k tomu se bude zlepšovat i Plíšková, pak se velká éra českých ženských tenisových úspěchů může ještě výrazně prodloužit. „Kája maká s koučem Jirkou Vaňkem. Začala víc chodit na síť, vylepšila voleje. Jen musí odhadnout, jestli hrát prohoz křížem, nebo po lajně," pousmál se kapitán. „Ale pořád se zlepšuje a uvidíme, jak to půjde dál..."

A jak velký víkend v Kluži vstřebala sama Plíšková? „Jsem ráda za všechny tři zápasy, vzalo mi to celkem dost energie, takže si dám nějaký den volno, ale určitě to jsou jedny z mých nejsilnějších vítězství," řekla. Teď není důvod pochybovat o tom, že by nepřišly další.

Reklama