Hlavní obsah

Mauresmová vyhrála v Melbourne, Damm na trofej nedosáhl

MELBOURNE

Tenistka Amélie Mauresmová vyhrála Australian Open. Francouzská hráčka se ze svého premiérového grandslamového titulu radovala v sobotu po výhře v Melbourne nad Belgičankou Justine Heninovou-Hardenneovou, která finálový zápas za stavu 6:1 a 2:0 kvůli nemoci vzdala. Na titul nedosáhl český deblista Martin Damm, který společně s Indem Paesem podlehli ve finále americkým bratrům Bryanovým.

Článek

"Trvalo mi to dlouho. Jednou to přijít muselo, ale teď nevím, co říci. Moji blízcí mi věřili, a to mi dodávalo sílu, i když jsem byla dole a ztrácela víru," řekla šestadvacetiletá Mauresmová, která vavřín získala na svém šestatřicátém grandslamovém turnaji. Déle na titul čekala jen Češka Jana Novotná, vítězka Wimbledonu 1998, což byl její pětačtyřicátý Grand Slam.

Francouzská tenistka hrála finále Australian Open poprvé před sedmi lety, ale tehdy prohrála se Švýcarkou Martinou Hingisovou. Od té doby se usadila ve světové špičce, ale na grandslamových turnajích se do finále nedostala. Nálepky hráčky, která se neumí vyrovnat s tlakem velkých turnajů, se dokázala zbavit až na sklonku loňského roku vítězstvím na Turnaji mistryň.

Emoce měla pod kontrolou

"Měla jsem emoce pod kontrolou a tušila jsem, že to bude můj den," řekla Mauresmová, ale radost z titulu jí kazil fakt, že soupeřka finále vzdala. "Je to trochu divné," řekla.

Belgičanka byla loni zraněná a nemohla v Melbourne obhajovat titul z roku 2004, na který nakonec nenavázala. Heninová- Hardenneová finále vzdala po 52 minutách hry a stěžovala si na bolesti břicha. "Je to strašné zklamání a frustrující skončit turnaj tímto způsobem, ale cítím se nemocná a nevydržím na kurtu ani o kus déle. Omlouvám se a gratuluji," řekla Heninová. Vítězka čtyř Grand Slamů se cestou k síti rozplakala.

Turnajová trojka Mauresmová zápasu dominovala. Rychle vedla 5:0, když osmé nasazené prorazila dvakrát podání. Belgičanka často kazila z bekhendu a Mauresmová vyhrála na centrálním dvorci Roda Lavera první sadu za třiatřicet minut. Heninová-Hardenneová odstoupila za stavu 2:0 pro Mauresmovou ve druhém setu.

Byla připravená zemřít

"Bylo to překvapení. Nevypadala, že se cítí špatně," řekla Mauresmová. "Prý ale nemohla spát, měla těžkou noc. Možná to byly nervy, bývá dost nervózní, ale nevím. Já jsem byla připravena na dvorci třeba zemřít, abych vyhrála," doplnila Francouzka.

Belgičanka navštívila lékaře ve tři hodiny v noci. Nebylo jí dobře a cítila se celá rozlámaná. "Od začátku zápasu jsem věděla, že nemám šanci vyhrát. Snažila jsem se, bylo to finále Grand Slamu, ale to se stává. Ničeho nelituji," řekla Heninová.

Mauresmová měla v turnaji štěstí, hned tři zápasy z pěti nedohrála. Nizozemka Michaella Krajiceková odstoupila z utkání ve třetím kole a druhá nasazená Kim Clijstersová z Belgie si vymkla kotník ve třetím setu semifinálového utkání. "Titul to nezlehčuje, snadnou cestu za výhrou jsem neměla," uvedla osmifinálová přemožitelka Nicole Vaidišové.

Heninová-Hardenneová se stala první tenistkou, která v éře Open vzdala grandslamové finále. Na Australian Open naposledy nedohrála finále Brazilka Maria Buenová v roce 1965 v duelu s domácí Margaret Courtovou ve třetím setu. Ve dvouhře mužů vzdal Švéd Stefan Edberg finále Ivanu Lendlovi v roce 1990.

Damm na trofej nedosáhl

"Byl to výborný zápas, užili jsme si ho a nedali soupeři nic zadarmo," řekl Damm novinářům. "V mých pocitech se mísí neproměněné šance s vynikající hrou, kterou jsme předvedli," řekl český hráč po utkání před 12 000 fanoušky, kteří po některých výměnách vstávali a aplaudovali. "To bylo výborné, "řekl.

Třiatřicetiletý Damm hrál své druhé finále grandslamového turnaje v kariéře a stejně jako v roce 1993 na US Open na titul nedosáhl. Posledním českým deblovým grandslamovým vítězem zůstává Cyril Suk, který s Australanem Sandonem Stollem vyhráli US Open 1998. V Melbourne naposledy triumfoval Petr Korda, který vytvořil před deseti lety neporazitelný pár se Švédem Stefanem Edbergem.

Skvělé představení

V prvním setu se česko-indické dvojici podařilo díky jedinému brejku získat první set. Ve druhé sadě prohrál za stavu 3:4 servis Paes a sedmadvacetiletí Američané srovnali krok. "Bylo to skvělé představení," řekl Mike Bryan. Oba páry se na kurtu předháněly, kdo lépe předvede po vítězném míči oslavné naskočení hrudí na hruď.

V rozhodující sadě Damm s Paesem nevyužili osm brejkbolů, což se jim stalo osudným. Američanům stačil k brejku jediný při Dammově podání a poskytnutý náskok už z rukou nepustili. "Škoda neproměněných brejkbolů, ale snažili jsme se, jak jsme mohli. Dokázali jsme, tím myslím všichni čtyři hráči, že je v deblu na co se dívat a že na turnaje právem patří," řekl Damm. "Finále grandslamového turnaje je velký výsledek a věřím, že se nám povede ještě lepší. Ještě bude příležitost to Bryanům oplatit," dodal český tenista.

Americký pár se radoval ze svého třetího grandslamového titulu v kariéře a druhého za sebou. Bratři Bryanovi vyhráli pařížské Roland Garros v roce 2003 a loni kralovali na US Open. "Je to neuvěřitelné. Bylo to vypjaté utkání a na konci ve mně nic nezůstalo. Vydal jsem se ze všech sil," řekl Bob Bryan.

Muži:
Čtyřhra - finále: M. Bryan, B. Bryan (1-USA) - Damm, Paes (7-ČR-Ind.) 4:6, 6:3, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - finále: Mauresmová (3-Fr.) - Heninová-Hardenneová (8-Belg.) 6:1, 2:0 skreč.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík