Hlavní obsah

Murray podezříval soupeře z dopingu. To je úplně mimo, naštval se Becker

Londýn

Docela výbušná slova vypustil britský tenista Andy Murray na adresu některých svých soupeřů. V rozhovoru pro list Mail On Sunday připustil, že některé své konkurenty často podezřívá, že si pomáhají dopingem. Proti jeho slovům se mimo jiné ostře ohradil kouč Novaka Djokoviče a bývalý skvělý hráč Boris Becker.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Novaka Djokoviče Boris Becker.

Článek

Murray patří na okruhu k nejhlasitějším odpůrcům dopingu a kritikům přistižených hráčů. „Když jsem hrál proti některým soupeřům, říkal jsem si: Oni vůbec nevypadají, že by na ně měla přijít únava," rozpovídal se skotský tenista.

„Jestli jsem je někdy podezříval? To ano. Člověk ledacos zaslechne," doplnil, aniž by samozřejmě ukázal na někoho konkrétního.

Jeho slova se velmi nelíbí bývalému wimbledonskému šampiónovi Beckerovi, jehož svěřenec Novak Djokovič je považován za hráče s takřka nezdolnou fyzičkou, který hýří energií i v závěrech pětisetových bitev.

Becker o hvězdách nepochybuje

Becker trvá na tom, že tenis je, co se dopingu týče, čistý. „Máme namátkové testy. A pokud někomu neprokáží užití nedovolené látky, musí být považován za stoprocentně nevinného. Takhle něco vypustit a předpokládat na základě toho, že někdo vyhrál grandslam nebo má lepší fyzičku, mně přijde úplně mimo," vyplísnil ryšavý Němec Murrayho.

„Sám Andy přitom patří mezi fyzicky nejlépe připravené hráče na okruhu a nikdo nezpochybňuje jeho etiku. Já věřím, že Andy je stoprocentně čistý, stejně jako Roger (Federer), Rafa (Nadal) nebo Stan (Wawrinka). Kolem Rafy byla vždy nějaká podezření, což jsem považoval za neuvěřitelně neuctivé k jednomu z nejlepších hráčů všech dob," pokračoval Becker.

Nepochybuje ani o férovosti svého svěřence Djokoviče, jenž má zálusk na status vůbec nejúspěšnějšího hráče tenisové historie.

„Můžu vlastně mluvit jen za Novaka. A věřte mi, že je testován opravdu hodně. Klidně i dvakrát během jednoho grandslamu. Třeba v Melbourne ho testovali v prvním i druhém týdnu. I když hrál zápas až do noci, v 7 ráno klidně zaklepali s žádostí o test moči," dodal.

Tenis si prožil zřejmě největší dopingový skandál na začátku března, kdy se bývalá světová jednička Maria Šarapovová přiznala k užití meldonia, při jehož užití byla přistižena na letošním Australian Open.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori