Hlavní obsah

Berdycha potěšil servis. Test Bartoliové z francouzštiny nezvládl, fanoušci přesto tleskali

Ve velmi solidní formě se zatím prezentuje na grandslamovém Roland Garros český tenista Tomáš Berdych, jenž v osmifinále až překvapivě hladce zdolal nepříjemného španělského antukáře Davida Ferrera. Po utkání si pochvaloval především dobře fungující servis. Fanouškům v Paříži také slíbil, že si doplní základy francouzštiny.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Radost Tomáše Berdycha po postupu do čtvrtfinále French Open.

Článek
Fotogalerie

Berdych se prezentoval trpělivou nátlakovou hrou bez většího množství chyb, která na nepříjemného soupeře platila. Nenechal se rozhodit ani rozmary počasí, které zápas původně plánovaný na pondělí rozložily do úterý a středy.

„Byl to dlouhý zápas. Na kurtu jsme sice byli dvě hodiny a dvanáct minut, ale trvalo to vlastně tři dny, než jsme to ukončili," rozpovídal se po utkání na kurtu v rozhovoru s bývalou wimbledonskou šampiónkou Marion Bartoliovou.

„Nebylo to jednoduché. Déšť byl (v předchozích dnech) tak silný, že jsme vlastně většinu času jen čekali. Horší jsou ale případy, když chodíte z kurtu a zase zpátky. Takhle to bylo jen dlouhé. Šlo o to být trpělivý, a když jsem měl šanci jít na kurt, tak zahrát svůj nejlepší tenis," pokračoval rodák z Valašského Meziříčí.

Podle Bartoliové rozhodla Berdychova větší aktivita a razance úderů od základní čáry, s čímž turnajová osmička souhlasila.

Nechtěl dlouhé výměny

„Chtěl jsem alespoň trochu využít tohle studené a vlhké počasí. Nebylo by ideální v něm hrát dlouhé výměny. Snažil jsem se být agresivní, stát co nejblíže základní čáry," popisoval svoji taktiku dvojnásobný daviscupový vítěz.

Jeho plán mu vyšel parádně. „Fungovalo to, dařil se mi servis, ubránil jsem se spoustě brejkbolů, což mě velmi potěšilo. Myslím, že jsem odehrál slušný zápas," pochválil se Berdych, jenž odvrátil hned devět brejkbolů.

Bartoliová dala na závěr rozhovoru šanci Berdychovi naklonit si místní fanoušky. „Hraješ už v Paříži spoustu let, umíš už nějaká slova ve francouzštině?" vyzvala ho.

„No, můžeme to zkusit, ale nejsem si moc jistý," znejistěl třicetiletý hráč. Nakonec zvládl bezchybně zopakovat „bonjour", ale na složitější sdělení už si netroufl. „Tak tohle už nedám, to je moc dlouhé. Ale do příště se něco naučím," slíbil fanouškům Berdych, za což sklidil potlesk.

Ve čtvrtfinále Roland Garros se český reprezentant utká se světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Kdo postoupí do semifinále French Open?
Novak Djokovič
59,2 %
Tomáš Berdych
40,8 %
Celkem hlasovalo 11330 čtenářů.

Reklama

Související témata: