Hlavní obsah

Kyrgios - Štěpánek 6:4, 6:3, 6:7, 6:1Rozjetého Berdycha ve Wimbledonu zastavil déšť, Kvitovou nepustil na kurt. Štěpánek se loučí

Aktualizováno

Do programu letošního tenisového Wimbledonu poprvé významně zasáhl déšť. Své zápasy museli mimo jiné přerušit a smířit se s jejich přeložením na středu i desátý nasazený Tomáš Berdych, který nad Chorvatem Ivanem Dodigem vede 7:6, 5:7, 6:1 a ve čtvrté sadě 4:1, a Jiří Veselý, jenž získal v duelu s Nizozemcem Igorem Sijslingem první dva sety 6:2, 6:4 a ve třetím je stav 1:1. Petru Kvitovou, která na trávě v londýnském All England Clubu triumfovala dvakrát, nepustily rozmary počasí na kurt k zápasu proti Rumunce Soraně Cirsteaové.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Na lopatkách skončil v Radek Štěpánek, v duelu s Nickem Kyrgiosem ale znovu osvědčil pověst bojovníka.

Článek
Fotogalerie

Dohrávalo se jen na centrkurtu pod zaženou střechou, na začátek utkání marně čekala také Barbora Strýcová, jež se měla podle původního plánu v úterý utkat s Estonkou Anett Kontaveitovou. I její zápas, stejně jako duel Kvitové, byl přeložen na středu, kdy se však podle předpovědí meteorologů ve Wimbledonu znovu očekávají vydatné srážky.

Nástrahy úvodního kola dnes překonala Kateřina Siniaková, jež si poradila s Francouzkou Pauline Parmentierovou 6:3, 7:5, vypadli naopak Radek Štěpánek a Kristýna Plíšková. Štěpánek prohrál s patnáctým nasazeným Australanem Nickem Kyrgiosem 4:6, 3:6, 7:6 (11:9) a 1:6 a Plíšková podlehla Číňance Tuan Jing-jing 3:6, 6:3 a 5:7.

Berdych už mohl být teoreticky v šatně s postupem, ale ve druhé sadě nedokázal zápas za stavu 5:4 dopodávat a v koncovce set ztratil. Ještě předtím bylo utkání ve druhém setu za stavu 3:2 pro Berdycha asi na patnáct minut přerušeno, jelikož v hledišti zkolaboval fanoušek a musel být ošetřen.

Od stavu 0:1 ve třetí sadě získal Berdych devět her v řadě a mířil za postupem. Dodig si nechal po ztrátě třetího setu na kurtu ošetřit záda, ale rozjetého Berdycha nezastavil. Proti se ovšem postavilo počasí, nad All England Clubem se objevily černé mraky a začalo pršet. Zápas byl přerušen a později odložen na středu.

Štěpánek jako v Paříži

Již předtím Radek Štěpánek stejně jako na předchozím grandslamu v Paříži vypadl už po prvním zápase. Sedmatřicetiletý nejstarší hráč turnaje, který ve Wimbledonu startuje na divokou kartu, prohrál s o 16 let mladším soupeřem, kterému patří 18. místo v žebříčku ATP, i druhý vzájemný zápas.

Štěpánka v utkání zradilo první podání, jehož úspěšnost měl jen těsně nad padesát procent. "To je normálně málo a na trávě hrozně málo. Servis mi byl hodně nevěrnej, přitom v Paříži i na trávě jsem servíroval jak mašina," řekl po utkání. Regeneraci strávil přemýšlením, kde se stala chyba. "Že mi servis zůstal ve skříňce. Ještě se musím podívat, jestli tam náhodou není. Nevím, jestli to bylo z přemíry chtění, nedokážu si to vysvětlit."

V prvním setu ještě dokázal vyrovnat z 1:4 na 4:4, následně však prohrál pět her v řadě, což rozhodlo o ztrátě první i druhé sady. Kyrgios výborně podával a pomohl si i úspěšným úderem mezi nohama, při němž dvojnásobného vítěze Davis Cupu přeloboval.

Hned na začátku třetího setu Štěpánek počtvrté v utkání ztratil podání a Kyrgios mířil za pohodlnou výhrou. Za stavu 5:4 mohl zápas doservírovat, avšak Štěpánek zabojoval, nepříznivý stav otočil a sadu nakonec získal v dramatickém tie breaku. Ve čtvrtém setu už ale dominoval Kyrgios, jenž po téměř dvou a půl hodinách proměnil pátý mečbol.

Francouzský los Siniakové

Kateřina Siniaková si poprvé ve Wimbledonu a podruhé v kariéře na grandslamech zahraje druhé kolo. Dvacetiletá rodačka z Hradce Králové dnes při svém druhém startu na londýnské trávě zvládla duel úvodního kola s Francouzkou Pauline Parmentierovou, kterou porazila 6:3, 7:5.

Siniaková se dočkala druhé grandslamové výhry po více než roce od loňského Australian Open. O deset let starší soupeřku porazila 114. hráčka žebříčku podruhé v kariéře a zápas zakončila hned při prvním mečbolu za hodinu a čtvrt. O premiérový postup do třetího kola na jednom ze čtyř velkých turnajů se Siniaková utká s další Francouzkou, třicátou nasazenou Caroline Garciaovou.

Kristýna dvojče nanapodobila

Kristýna Plíšková nenapodobila dvojče Karolínu a vypadla ve Wimbledonu v prvním kole. V souboji dvou hráček z počátku druhé stovky světového žebříčku podlehla Číňance Tuan Jing-jing 3:6, 6:3 a 5:7. První dva sety rozhodla jediná ztráta podání na každé straně. Plíšková po vyrovnání vstoupila brejkem i do rozhodující sady, ale vedení 2:0 a 3:1 neudržela. V šesté hře rovněž ztratila servis a v rozhodujícím dvanáctém gamu neuhrála proti čínské soupeřce (123. WTA) při vlastním podání dokonce ani míč.

Wimbledon (tráva, dotace 28,1 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Kyrgios (15-Aus.) - Štěpánek (ČR) 6:4, 6:3, 6:7 (9:11), 6:1
Dodig (Chorv.) - Berdych (10-ČR) 6:7 (5:7), 7:5, 1:6, 1:4 (přerušeno pro déšť)
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (10-ČR) - Cirsteaová (Rum.) - odloženo pro déšť
Siniaková (ČR) - Parmentierová (Fr.) 6:3, 7:5
Tuan Jing-jing (Čína) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:3, 3:6, 7:5
Další úterní výsledky z Wimbledonu naleznete zde.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner