Hlavní obsah

Francouzi trefovali ‚mouchu za letu'. Ale my bojovali do posledního dechu, řekl Štěpánek

Třinec

Teď už je situace víc než složitá. Čeští tenisté Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem prohráli tříhodinovou deblovou bitvu s wimbledonskými vítězi Mahutem a Herbertem v pěti setech. Francii tak schází jediný bod k postupu do daviscupového semifinále a v neděli k tomu budou mít hosté hned dva pokusy.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Nicolas Mahut (vpravo) a Pierre-Hugues Herbert z Francie po výhře v deblu nad Lukášem Rosolem (vlevo) a Radkem Štěpánkem.

Článek
Fotogalerie

Naposledy v únoru 1997 otáčeli Češi v Davis Cupu v prvním kole s Indií ze stavu 1:2 na zápasy. Pokud ale v posledních letech čtyřhru ztratili, už bylo pak většinou ‚hotovo'. Pouze ve čtvrtfinále 2013 v Kazachstánu si hosté mohli dovolit luxus porážky v deblu, tam byl ale po sobotě stav 2:1 pro Navrátilův tým a poslední den zařídil postup Rosol.

„Nikdo nečekal, že proti prvnímu páru světa budou hrát kluci pět setů. Viděli jsme fantastickou čtyřhru, bohužel ale prohráváme 1:2 a bude to pro nás v neděli hodně těžké," popisoval Navrátil.

Svou volbu poslat do deblu Rosola, který v pátek odehrál pět setů, místo avizovaného Adama Pavláska, vysvětloval mladíkovým zdravotním stavem.

„Adam bohužel prochladl a natáhl si záda. V pátek večer ho dávali dohromady, ale není to challenger, takže jeho stav mu neumožnil hrát na 100 procent. V půl desáté dopoledne jsem volal Lukášovi, že nastoupí on. Jiná varianta nebyla," popisoval kapitán.

Rosol byl na začátku utkání hodně zatavený. „Ruka nešvihala, jak by měla. Dělal jsem chyby. Než jsme se rozkoukali, bylo to 1:6," popisoval páteční hrdina.

Jeho protřelý deblový partner Štěpánek ale takových startů do zápasu zažil spoustu, věděl, že nic není ztracené a spoluhráče vyhecoval.

„Prvním párem světa nejsou Francouzi žádnou náhodou. Ze začátku hráli bezchybně, ale s tím jsem tak nějak počítal, že ‚trefí mouchu za letu'. Věděl jsem ale, že když jim sebereme servis, bude to jiné a to se taky potvrdilo. Měnili jsme styl, zkoušeli jsme vycítit přes koho hrát. V té elektrizující atmosféře jsme bojovali do posledního dechu," řekl Štěpánek.

Velkou bitvu nakonec rozhodl Rosolův ztracený servis na začátku páté sady. Francouzi už si pak své podání podrželi.

„Bohužel mi tam na začátku páté sady utekl servis. Byl to nakonec výborný zápas se špatným koncem," prohlásil Rosol.

Štěpánek se na neděli necítí

Na třineckém kurtu během dvou dnů strávil sedm hodin. A když by se Jiří Veselý pochlapil proti Tsongovi, pak si proti odpočatému Pouilleovi střihne ještě rozhodující duel.

Že by se v nominaci na singl objevil v neděli veterán Štěpánek, není příliš pravděpodobné. Alespoň podle jeho vyjádření na sobotní tiskovce. „Nejsem v pozici, že by mi tělo umožnilo hrát na tří vítězné sety a bude lepší, když budou hrát v neděli kluci..."

Výsledky českého týmu v Davis Cupu po prohraném deblu
1. kolo 2007 - USA
konečný výsledek 1:4
Čtvrtfinále 2008 - Rusko
konečný výsledek 2:3
Finále 2009 - Španělsko
konečný výsledek 0:5
Čtvrtfinále 2013 - Kazachstán
konečný výsledek 3:1
Semifinále 2014 - Francie
konečný výsledek 1:4
Podaří se českým tenistům vyhrát obě nedělní dvouhry a na úkor Francie postoupit do semifinále?
Ano
20,5 %
Ne
79,5 %
Celkem hlasovalo 8124 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori