Hlavní obsah

Můžu se měřit s nejlepšími, těší po prohraném finále US Open Plíškovou

New York/Praha

Bojovala, co to šlo. Z triumfu na tenisovém US Open se ale neradovala. Karolína Plíšková prohrála ve svém prvním grandslamovém finále s novou světovou jedničkou Němkou Angelique Kerberovou 3:6, 6:4, 4:6. Přesto po prohrané bitvě nebyla zklamaná nebo smutná. Naopak.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Karolína Plíšková se raduje ve finále US Open s Angelique Kerberovou z Německa.

Článek
Fotogalerie

„I když jsem nezvítězila, jsem na sebe velmi pyšná. Vždyť to byla má první finálová účast na Grandslamu. Kdyby mi někdo před dvěma týdny řekl, že se dostanu až sem, nevěřila bych mu," pravila na pozápasové tiskové konferenci Plíšková zámořským novinářům. „Pro mě je hlavní, že jsem zjistila, že se můžu měřit s nejlepšími hráčkami na okruhu. Doufám, že další grandslamová finále přijdou."

„Věděla jsem, že to proti Angie bude těžké. Na rozdíl od jiných hráček, na které jsem v průběhu turnaje narazila, moc nechybovala a bylo velmi těžké vyhrát výměnu. Nedokázala jsem se propracovat k jednoduchým balónům," prozradila čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun, jež byla po 23 letech první Češkou ve finále US Open. Naposledy bojovala o titul z Flushing Meadows v roce 1993 Helena Suková, která také prohrála s německou tenistkou. Tehdy podlehla Steffi Grafové dvakrát 3:6.

Životní rok Kerberové

Svou roli sehrály v rozhodujícím duelu i zkušenosti, přesto v jejich nedostatku neviděla Plíšková hlavní příčinu porážky. „Je pravda, že Angie několik finálových bitev už odehrála, ale nemyslím si, že to byl důvod mé prohry. Ona se opravdu velmi dobře pohybovala a vracela mi údery k základní čáře. Myslím, že takhle dobře proti mně ještě nehrála," vysekla Plíšková poklonu Kerberové.

Pro osmadvacetiletou německou tenistku to byl druhý grandslamový kalendářní titul. První získala v lednu na Australian Open, navíc v květnu byla ve finále Wimbledonu a na olympijských hrách v Riu vybojovala stříbrnou medaili.

„Je to úžasné. Vyhrála jsem svůj druhý Grandslam v jednom roce. Je to nejlepší rok mé dosavadní kariéry," citují Kerberovou oficiální stránky US Open. „Hodně to pro mě znamená. Když jsem byla malá, snila jsem o tom, že budu nejlepší hráčkou. A dnes se to povedlo. Všechny mé sny se proměnily v realitu během dvanácti měsíců," dodala nová světová jednička. Za vítězství na newyorských betonech obohatila své konto o 3,5 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata: