Hlavní obsah

Tahákem Prague Open bude Navrátilová, Češky daly přednost Berlínu

PRAHA

Bez zářných hvězd současného tenisu, zato s největší legendou tohoto sportu, se uskuteční šestý ročník turnaje ECM Prague Open Česká spořitelna. Na pražské Štvanici se v květnu uskuteční velkolepý návrat Martiny Navrátilové na domácí kurty v podobě její účasti ve čtyřhře dámského turnaje. Stejně jako loni se souběžně s podnikem WTA uskuteční i challenger mužů.

Článek

Oproti loňskému roku je startovní listina obou turnajů poněkud chudší, přesto bude na podniku WTA drtivá většina hráček z první stovky světového žebříčku. Kromě Navrátilové budou fanoušci v ženské části zvědavi především na výkony Lucie Šafářové ve dvouhře, z dalších českých hráček je pak přihlášena pouze Zuzana Ondrášková.

Češky daly přednost Berlínu

"Je pro mne zklamáním, že hráčky jako Benešová nebo Koukalová daly přednost startu na turnaji v Berlíně," řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel turnaje Vladislav Šavrda. "Více jsem věřil v jejich patriotismus. Zvláště mne to mrzí u Ivety Benešové, která  na Štvanici vyrostla a místní klub ji v začátcích hodně pomáhal," netajil své rozčarování.

Současně připomněl přístup Martiny Navrátilové, která mezi Berlínem a Prahou ani na okamžik nezaváhala. Ačkoliv měli němečtí pořadatelé o její start velký zájem. Dala ale přednost účasti doma a na Štvanici ji připraví nadstandartní podmínky, na oplátku se zúčastní mnoha doprovodných akcí. V deblu by měla 49letá tenistka nastoupit s Barborou Strýcovou.

WTA neschválila postup do vyšší kategorie

Pořadatelé letos chtěli navýšit dotaci ženského turnaje a dostat jej tak do vyšší kategorie, ale WTA to zamítla. "Odůvodněním bylo, že je stanovena pevná kvóta turnajů kategorie Tier III. Z těch dosavadních by tak musel někdo odstoupit," vysvětlil Šavrda. Dotace tak zůstává 145 000 dolarů.

V challengeru mužů bude obhajovat prvenství z posledních dvou ročníků Jan Hernych.  Z českých hráčů nastoupí ještě daviscupový reprezentant Tomáš Zíb, Jiří Vaněk, Tomáš Cakl, a Jan Mertl. Volnou kartu dostal juniorský reprezentant Dušan Karol. Prvním nasazeným turnaje je Němec Florian Mayer, 70. hráč mužského žebříčku.

Turnaj Prague Open se uskuteční od 8. do 14. května na Štvanici. Cena jedné vstupenky platné po celý den a opravňující ke vstupu na hlavní kurt i centrální dvorec je pouhých 90 korun. Děti do 12 let mají vstup po celý týden zdarma, zadarmo je možno přijít 6. a 7. května i na zápasy kvalifikace.

Reklama