Hlavní obsah

Tenisová kráska se loučí! Bývalá světová jednička Ivanovičová ukončila kariéru

Bělehrad

Bývalá světová jednička a vítězka Roland Garros z roku 2008 Ana Ivanovičová skončila ve 29 letech s tenisem. Oznámila to ve středu vpodvečer na svém Facebooku. Důvodem jsou především opakovaná zranění.

Foto: Profimedia.cz

Srbská tenistka Ana Ivanovičová na letošním US Open.

Článek

"Bylo to těžké rozhodnutí, ale je také co oslavovat, dosáhla jsem mnoha úspěchů. Na ty ale člověk potřebuje být stoprocentně fit a mě často brzdila zranění. Můžu hrát pro sebe a pro své fanoušky pouze na úrovni, na jakou jsem zvyklá, což už ale nejde. Je čas jít dál," uvedla Ivanovičová v oficiálním prohlášení.

Největších úspěchů dosáhla Ivanovičová v letech 2006-2008. Vyhrála velké turnaje v Montrealu či Indian Wells a dostala se do tří grandslamových finále. V roce 2007 na French Open a na začátku další sezóny na Australian Open ještě na titul nedosáhla, ale v červnu 2008 dobyla antukovou Paříž a stala se světovou jedničkou.

Na tenisovém trůnu pobyla Ivanovičová 12 týdnů, ale na úspěchy ze životního období už nenavázala. Po triumfu v Paříži se dostala alespoň do čtvrtfinále grandslamu až v roce 2012 na US Open a od té doby se jí to podařilo už jen dvakrát.

Pohledná srbská tenistka, o níž před časem prohlásil čerstvý americký prezident Donald Trump, že je nejkrásnější ženou, kterou v životě spatřil, se letos v červenci v italských Benátkách vdala za německého fotbalistu Bastiena Schweinsteigera. Na kurtech se jí už ale tak nedařilo, potýkala se se zraněními a vyhrála jen 15 zápasů. Jejím nejlepším výsledkem bylo semifinále, které si zahrála v únoru na turnaji v Petrohradu.

Pak často neprošla ani přes první kolo a v srpnu po US Open, kde ji hned v úvodu vyřadila Češka Denisa Allertová, předčasně ukončila sezónu. Hlavním důvodem, proč se tak rozhodla, byly dlouhodobé potíže se zápěstím. V žebříčku, kterému v roce 2008 vládla, klesla až na šedesáté třetí místo.

Reklama

Související témata: