Hlavní obsah

Australian Open startuje. Djokoviče lákají sedmičky. Kam až dojde Plíšková?

Praha

První grandslam sezóny se nezadržitelně blíží. Již v pondělí 16. ledna se v Melbourne odehrají první zápasy úvodního kola slavného Australian Open. A na kurtech nebudou chybět ani čeští tenisté v čele s největší nadějí Karolínou Plíškovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novak Djokovič před Australian OpenVideo: sntv

 
Článek

Kromě ní budou v ženské dvouhře o co nejlepší výsledek bojovat také Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Lucie Šafářová, Denisa Allertová a Kristýna Plíšková. Mezi muži se v singlu představí Tomáš Berdych, Jiří Veselý, Adam Pavlásek a Radek Štěpánek.

Trofej má doma Mandlíková, Lendl i Korda

První ročník turnaje se odehrál již v roce 1905 a vítězem se stal Rodney Heath. Název Australian Open se používá od roku 1969. Mezi muži získali nejvíce titulů dva hráči - Australan Roy Emerson a Srb Novak Djokovič. Oba zvedli trofej nad hlavu šestkrát. Mezi ženami byla nejúspěšnější Australanka Margaret Smithová-Courtová, která zde vyhrála jedenáctkrát. Ze současných hráček je nejúspěšnější Američanka Serena Williamsová. Ta v Melbourne triumfovala již šestkrát.

Radovali se zde i českoslovenští tenisté. V letech 1980 a 1987 tady nenašla přemožitelku Hana Mandlíková. Mezi muži byl prvním, kdo Australian Open ovládl, Ivan Lendl. Ten tady zvítězil v roce 1989 a úspěch zopakoval i o rok později. Zatím posledním českým šampiónem se v roce 1998 stal Petr Korda.

Vítězové dvouhry na Australian Open od roku 2011
2016Novak Djokovič a Angelique Kerberová
2015Novak Djokovič a Serena Williamsová
2014Stanislas Wawrinka a Li Na
2013Novak Djokovič a Victoria Azarenková
2012Novak Djokovič a Victoria Azarenková
2011Novak Djokovič a Kim Clijstersová

V posledních pěti letech je česká stopa zanechána hlavně ve čtyřhrách. V té mužské se v roce 2012 stali nepřemožitelnými Radek Štěpánek spolu s Indem Leanderem Paesem. O tři roky později ženský debl opanoval pár Lucie Šafářová a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová.

Murray nebo Djokovič, očekává se souboj titánů

Mezi muži jsou největšími favority Brit Andy Murray a Novak Djokovič. Zatímco lídr světového žebříčku Murray by zde rád slavil premiérové vítězství, Djokovič by se sedmým triumfem zapsal do historie. „007, proč ne?“, řekl v rozhovoru na webu ausopen.com srbský tenista. „Možná se mi to letos podaří. Sedmý v roce 2017... Nejsem, žádný numerolog, ale zní to dobře,“ dodala světová dvojka s tím, že má na tento turnaj úžasné vzpomínky a už se na něj zase těší.

Co nejdále se budou chtít také dostat dvě bývalé světové jedničky - Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal. Oba dva se na kurty vrátili teprve nedávno po zraněních. A překvapit by chtěl i Federerův krajan Stanislas Wawrinka, který v Melbourne vyhrál v roce 2014, nebo světová trojka Kanaďan Milos Raonic.

Kerberová obhajuje, překvapí Plíšková?

Ve dvouhře žen by o titul měla bojovat Němka Angelique Kerberová, loňská vítězka a Serena Williamsová. Avšak oběma se v úvodu sezóny příliš nedaří. Kerberová na turnaji v Brisbane skončila ve druhém kole a o týden později v Sydney neprošla ani přes první. „Jsem šťastná, že jsem zpátky v Melbourne, kde to pro mě všechno loni začalo. Vím, že jsem po větším tlakem. Musím jít zápas od zápasu, zkusit si to užívat jako minulý rok a využít zkušenosti z posledních měsíců,“ prohlásila osmadvacetiletá Kerberová.

Problémy na začátku roku měla i pětatřicetiletá Williamsová, která se první lednový týden trápila v Aucklandu.  Nedostala se ani do třetího kola a v zápase spáchala osmaosmdesát nevynucených chyb. Bez šance tak nejsou další tenistky. Dobrou formu před prvním letošním grandslamem má Polka Agnieszka Radwaňská, Britka Johanna Kontaová a také česká naděje Karolína Plíšková.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Loun ovládla hned zkraje roku turnaj v Brisbane. „Když budu hrát tak dobře jako v Brisbane, myslím, že bych do čtvrtého kola měla projít,“ prohlásila v rozhovoru pro WTA Plíšková. „Pak se uvidí, jakou budu mít soupeřku. Jsem schopná se vypořádat s kteroukoli, i když ne každá mi sedí. Stále častěji slýchám, že vyhraju grandslam. Ale neřeším, jestli to bude už letos, nebo až příští rok. Na každém se budu snažit udělat co nejlepší výsledek,“ dodala světová pětka.

Nejdelší zápasy a zajímavosti

Nejdelší zápas se v Melbourne odehrál před pěti lety, kdy ve finále na sebe narazili Novak Djokovič a Rafael Nadal. Po pěti hodinách a třiapadesáti minutách se z vítězství nakonec radoval Djokovič. Nadala tehdy v pětisetové bitvě porazil 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 a 7:5.

Mezi ženami strávily nejvíce času na kurtu Italka Francesca Schiavoneová a Ruska Světlana Kuzněcovová, které spolu v roce 2011 bojovaly čtyři hodiny a čtyřiačtyřicet minut. Postup do čtvrtfinále nakonec oslavovala Schiavoneová.

Do historie se v roce 2008 zapsal i noční duel mezi domácím Lleytonem Hewittem a kyperským tenistou Marcosem Baghdatisem. Hráči k zápasu třetího kola nastoupili chvíli před půlnocí a z kurtu odcházeli v půl páté ráno.

Připomeňme i malý český milník. Radek Štěpánek se letos dokázal dostat do hlavní soutěže, když se stal nejstarším hráčem, který prošel z kvalifikace Grandslamu od roku 1977. A nemusí zůstat jen u toho, v prvním kole narazí na Rusa Tursunova, s kterým má sice nelichotivou bilanci 1:2, nicméně ten toho za poslední tři roky odehrál hlavně kvůli zraněním hodně málo a v současné chvíli je až na 420. místě světového žebříčku.

Všechny tři hlavní kurty - Rod Laver Arena, Hisense Arena i Margaret Court Arena disponují zatahovací střechou, takže je lze využívat jak při dešti, tak při vysokých teplotách. Loňský ročník se může pyšnit také rekordem v návštěvnosti, když do areálu zavítalo 720 363 tenisových fanoušků. Vítězové dvouher na letošním Australian Open získají 3,7 miliónu australských dolarů, v přepočtu sedmdesát miliónu korun.

Reklama