Hlavní obsah

Federer - Wawrinka 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3Maestro Federer po velké bitvě postoupil do finále. O titul si zahrají sestry Williamsovy

Melbourne
Aktualizováno

Fenomenální Roger Federer si zahraje o svůj osmnáctý grandlsamový titul. V parádní semifinálové bitvě na Australian Open porazil krajana Stana Wawrinku po setech 7:5, 6:3, 1:6, 4:6 a 6:3 a může se těšit na duel s lepším z dvojice Nadal - Dimitrov. Po dlouhých čtrnácti letech se v Melbourne utkají ve finále sestry Williamsovy. Venus v semifinále vyřadila krajanku Coco Vandewegheovou po třísetové bitvě 6:7, 6:2 a 6:3. Serena naopak hladce smetla za 52 minut přemožitelku Karolíny Plíškové Mirjanu Lučičovou-Baroniovou 6:2, 6:1.

Federer po bitvě udolal WawrinkuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Semifinále AO S. Williamsová - Lučičová-Baroniová

Souboj dvou švýcarských třicátníků sliboval velmi atraktivní podívanou, která se také v aréně Roda Lavera servírovala. Od začátku byl zápas velmi vyrovnaný, obě hvězdy předváděly pestrý tenis a skvělé výměny, kterým fanoušci, zřejmě mírně na straně Federara, často nadšeně aplaudovali.

V prvních dvou sadách nakonec prokázal více trpělivosti a pevnější nervy v klíčových pasážích zkušenější Federer, jemuž k jejich získání stačilo dvakrát prolomit krajanův servis. Ve druhém případě už si potřeboval Wawrinka ulevit a vzteky rozmlátil raketu.

Svého věhlasnějšího soupeře předtím dokázal Wawrinka porazit jen třikrát z 21 zápasů na okruhu a ještě nikdy na tvrdém povrchu. A tento trend pokračuje dál, i když až po velkém dramatu. Wawrinka se totiž ve třetí sadě úžasně vypnul, dvakrát soupeře brejkl a set ovládl jednoznačně 6:1.

V koncovce čtvrtého dějství pak nabídl Federer protivníkovi vedení 40:0, třetí brejkbol a zároveň setbol nakonec Wawrinka parádním prohozem proměnil. V páté sadě měl ale znovu navrch Maestro Federer. Wawrinka za stavu 3:2 při svém podání ukončil game dvojchybou a pustil krajana do rozhodujícího náskoku, na který už neměl odpověď.

Federer naposledy získal grandslamový titul ve Wimbledonu 2012, v Austrálii triumfoval už v letech 2004, 2006, 2007 a 2010.

Serena nehrála ani hodinu

Serena Williamsová prosvištěla do finále bez ztráty setu a pokud v něm zvítězí, svůj návrat na pozici světové jedničky může ozdobit rekordním 23. grandslamovým titulem. Tím by překonala Steffi Grafovou a stala se nejúspěšnější hráčkou v open éře.

V Melbourne si zahraje už osmé finále, loni v něm podlehla Němce Angelique Kerberové, kterou nyní může v případě finálové výhry sesadit z čela žebříčku.

Chorvatka Lučičová-Baroniová, která si zahrála grandslamové semifinále poprvé od Wimbledonu 1999, po překvapivých vítězstvích nad hráčkami Top 10 Agnieszkou Radwaňskou a Karolínou Plíškovou už na další senzaci nedosáhla. Proti skvěle hrající Američance neměla nárok, navíc na ní byl znát respekt z velké favoritky.

Agresivně hrající Williamsová od začátku dominovala, diktovala hru ve výměnách a soupeřce v obou sadách sebrala záhy podání, které jí prolomila celkem čtyřikrát. Sama přitom nečelila jedinému brejkbolu. Za necelou hodinu tak proměnila hned první mečbol v utkání.

Venus zvládla bitvu s krajankou

To úvodní semifinále ženské dvouhry trvalo bezmála dvě a půl hodiny. Šestatřicetiletá veteránka Venus Williamsová sice prohrála v tie breaku první set, ale jinak odvrátila dvanáct ze třinácti brejkbolů. Soupeřce, která hrála první grandslamové semifinále v kariéře, vzala podání pětkrát, naposledy v posledním gamu, v němž využila čtvrtý mečbol.

Venus postoupila do svého 15. finále na grandslamovém turnaji. Naposledy hrála o titul na jednom ze čtyř nejprestižnějších turnajů sezóny v roce 2009 ve Wimbledonu, finále v Melbourne ale absolvovala jedinkrát v roce 2003 a prohrála právě se Serenou.

"Ráda bych ji viděla na druhé straně sítě," přála si Venus, aby se v sobotním finále potkala se sestrou, šestinásobnou vítězkou Australian Open. Přání se jí splnilo. Obě proti sobě hrály grandslamové finále už osmkrát a Serena vede bilanci 6:2, celkově 16:11.

Tenisový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 50 miliónů australských dolarů):
Muži:
Finále - dvouhra:
Federer (17-Švýc.) - Wawrinka (4-Švýc.) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Carreňo, García-López (Šp.) 7:6 (7:1), 6:3
Kontinen, Peers (4-Fin./Austr.) - Polmans, Whittington (Austr.) 6:4, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (2-USA) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:2, 6:1
V. Williamsová (13-USA) - Vandewegheová (USA) 6:7 (3:7), 6:2, 6:3.

Reklama

Pavouk - Australian Open - dvouhra ženy

  • Osmifinále

  • Německo Kerberová (1) Spojené státy Vandewegheová
    2 : 6; 3 : 6
  • Rumunsko Cirsteaová Španělsko Muguruzaová (7)
    2 : 6; 3 : 6
  • Německo Barthelová Spojené státy V. Williamsová (13)
    3 : 6; 5 : 7
  • Ruská federace Pavljučenkovová (24) Ruská federace Kuzněcovová (8)
    6 : 3; 6 : 3
  • Česká republika Ka. Plíšková (5) Austrálie Gavrilovová (22)
    6 : 3; 6 : 3
  • Spojené státy Bradyová Chorvatsko Lučičová-Baroniová
    4 : 6; 2 : 6
  • Ruská federace Makarovová (30) Velká Británie Kontaová (9)
    1 : 6; 4 : 6
  • Česká republika Strýcová (16) Spojené státy S. Williamsová (2)
    5 : 7; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Vandewegheová Španělsko Muguruzaová (7)
    6 : 4; 6 : 0
  • Spojené státy V. Williamsová (13) Ruská federace Pavljučenkovová (24)
    6 : 4; 7 : 6
  • Česká republika Ka. Plíšková (5) Chorvatsko Lučičová-Baroniová
    4 : 6; 6 : 3; 4 : 6
  • Spojené státy S. Williamsová (2) Velká Británie Kontaová (9)
    6 : 2; 6 : 3
  • Semifinále

  • Spojené státy Vandewegheová Spojené státy V. Williamsová (13)
    7 : 6; 2 : 6; 3 : 6
  • Chorvatsko Lučičová-Baroniová Spojené státy S. Williamsová (2)
    2 : 6; 1 : 6
  • Finále

  • Spojené státy V. Williamsová (13) Spojené státy S. Williamsová (2)
    4 : 6; 4 : 6