Hlavní obsah

S.Williamsová-V.Williamsová 6:4, 6:4Serena slaví historický zápis, získala 23. grandslamový titul

Aktualizováno

Serena Williamsová získala svůj třiadvacátý titul z grandslamového turnaje, překonala tím legendární Steffi Grafovou. Kromě toho se také vrátila na první místo světového žebříčku. Zpočátku nervózní utkání se proměnilo v krásnou „řežbu“ od základní čáry, ve které ale byla mladší ze sester přesnější a zaslouženě si tak připsala svůj sedmý titul z Australian Open.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového souboje sester WilliamsovýchVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bratři Bryanovi na sedmý triumf v Melbourne nedosáhli

Obě tenistky vstoupily do utkání nezvykle nervózně a k vidění byly hned na začátku utkání čtyři ztracené servisy v řadě. Činnost, ve které obvykle obě třicátnice dominují, tentokrát výhodou nebyla.

Ze slabšího začátku se dříve oklepala Serena, která si do konce první sady už své podání dokázala podržet a i při přestřelce od základní čáry byla v mírné většině případů úspěšnější. Rozhodující okamžik prvního dějství přišel v Tildenově gamu. Třiatřicetiletá Serena potřetí získala podání své sestry a úvodní set doservírovala čistou hrou k vítězství 6:4.

Druhá sada už přinesla tradiční čísla na podání u obou Američanek a tak první kritický moment přišel pro Venus za stavu 1:1, kdy při svém servisu prohrávala 00:40. Možné mementum zápasu však zvládla Venus výborně a game ještě vyhrála. Rozhodnutí tak nakonec opět přinesla sedmá hra. Serena dokázala vítězným bekhendovým returnem prolomit servis soupeřky. Skvělým podáním, které nefungovalo jen na začátku zápasu, poté dovedla utkání ke svému sedmému triumfu v Melbourne Parku.

"Tvoje výhra je i moje výhra." I to zmínila ve svém zápasovém projevu starší Venus, pro kterou to byla účast v grandslamovém finále po sedmi letech.

Slova chvály na svoji sestru chrlila také vítězná Serena. "Venus je úžasná osobnost a jen díky tomu, že je ona, můžeme mluvit o klanu Williamsových." V tradičním projevu poděkovala svému týmu, především svému kouči a také všem, kteří se o tenisty během podniku v Melbourne starají.

Čtyřhru ovládl Peers s Kontinenem

Vítězové Turnaje mistrů John Peers a Henri Kontinen se stali poprvé vítězi deblového turnaje v Melbourne. Australsko - finský pár zdolal i ve třetím vzájemném utkání osmatřicetileté bratry Bryanovy. V celém finále nabídli čtvrtí nasazení americkým legendám pouze jednu brejkovou příležitost a zejména John Peers se na servisu překonával. Australan, žijící v Melbourne, poté proměnil druhý mečbol nádherným lobem a ve svém domovském městě mohl zvednout nad hlavu trofej pro vítěze čtyřhry.

Američtí sourozenci tak marně útočili na sedmý melbournský a celkově sedmnáctý grandslamový titul, ale ve finále roli favoritů nenaplnili. Jejich čekání na další triumf od US Open v roce 2014 trvá dál.

Kontinen a Peers poprvé spolu hráli před rokem právě v Melbourne a v loňské sezóně ovládli pět turnajů okruhu ATP včetně Turnaje mistrů.

Finále trvalo hodinu a čtvrt.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 50 miliónů australských dolarů):
Ženy
Dvouhra - finále:
S. Williamsová (2-USA) - V. Williamsová (13-USA) 6:4, 6:4.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Kosťuková (11-Ukr.) - Masárová (1-Švýc.) 7:5, 1:6, 6:4
Muži
Čtyřhra - finále
Kontinen, Peers (4-Fin./Aus) - Bryan.M, Bryan.B (3-USA) 7:5, 7:5
Junioři:
Dvouhra - finále:
Piros (15-Maď.) - Oliel (4-Izr.) 4:6, 6:4, 6:3.

Reklama