Hlavní obsah

Už není rok 1915! Odehrajme to za dva týdny, chce Courier radikální změnu Davis Cupu

Zájem tenistů z Top 10 o Davis Cup dlouhodobě uvadá a nějaký čas už se volá po radikální změně formátu. Se svým názorem na celkovou proměnu tradiční soutěže přišel po víkendové porážce USA v Austrálii i kapitán Američanů a bývalá světová jednička Jim Courier.

Foto: Steve Holland, Reuters

Kapitán amerických tenistů Jim Courier během daviscupového utkání v Austrálii.

Článek

Podle jeho mínění by popularitě Davisova poháru výrazně pomohlo, kdyby se z celoročního turnaje proměnil na dvoutýdenní akci.

„Problém Davis Cupu je, že je padajícím stromem uprostřed lesa a není kolem dost lidí, kteří by to viděli a slyšeli. Už není rok 1915. Musíme si uvědomit, co moderní trh žádá," postěžoval si pro agenturu AAP Courier.

Vadí mu, že se hraje na různých místech a také to, že po odehrání čtvrtfinále se na semifinále čeká až na dobu po US Open.

Jako MS ve fotbale?

„Lidé v USA sledují Davis Cup, když hrajeme ve Státech, ale je pro ně obtížné se na něj dívat ve dvě ráno ještě ve stejný den, kdy se hraje golfové Masters," pokračoval někdejší dvojnásobný vítěz Australian Open a French Open.

Mezinárodní federace ITF už přišla s návrhy na jisté změny v podobě zeštíhlení zápasů na dva vítězné sety či finále hraného na neutrální půdě. Courier by ale rád viděl formát podobný fotbalovému mistrovství světa:

„Fanoušci, kteří nejsou vyloženě skalní, by se chytli, protože by o tom bylo všude slyšet. A nemuseli by čekat další měsíce, než se bude hrát další zápas. Já nesnáším fotbal, ale když se hraje mistrovství světa, tak vždy sleduji týmy USA, mužské i ženské. Během roku mě to přitom vůbec nezajímá."

Podobným názorům prý ale nikdo nenaslouchá. „Opakuji to roky a roky. Už jsem známá firma, není to nic nového. Nejsem ale sám, kdo tohle říká. Věřím, že by to byla šance pro tuhle soutěž," dodal Courier.

Jeho tým USA o víkendu podlehl v Austrálii 1:3. Duel v Brisbane sledovalo přes 16 tisíc fanoušků.

Reklama