Hlavní obsah

Vondroušová - Strýcová 7:6, 6:2Fantastická jízda Vondroušové pokračuje! V Bielu si po vyřazení Strýcové zahraje o první titul

Marrakéš
Aktualizováno

Fantastická jízda české tenistky Markéty Vondroušové na turnaji ve švýcarském Bielu pokračuje! Až 233. hráčka žebříčku WTA vyřadila po Kristýně Plíškové další svou krajanku, v semifinále si totiž vyšlápla na favorizovanou a první nasazenou v turnaji Barboru Strýcovou, kterou porazila 7:6, 6:2. Bývalá juniorská světová jednička si tak zahraje o první titul na WTA Tour v kariéře. Ve finále čeká sokolovskou rodačku nenasazená Estonka Anett Kontaveitová, jež v semifinále porazila 6:4, 4:6, 7:5 Bělorusku Aliaksandru Sasnovičovou.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Markéta Vondroušová jako by ani nevěřila, že si v Bielu zahraje o titul.

Článek
Fotogalerie

Bellucci - Querrey

"Netušila jsem, že dokážu hrát až tak dobře. Je to úžasné. Tolik se (se Strýcovou) neznáme, takže jsem jenom hrála svoji hru. Byla jsem trochu unavená, ale pořád koncentrovaná," řekla Vondroušová pro webové stránky WTA.

Velká česká tenisová naděje Vondroušová v sobotu v Bielu v součtu s kvalifikací vyhrála sedmý zápas za sebou, před Strýcovou vyřadila jinou krajanku Kristýnu Plíškovou. Už postup do čtvrtfinále byl pro ni nejlepším výsledkem v kariéře.

Postupem do finále korunovala Vondroušová životní týden, v němž se také dočkala premiérové pozvánky do českého fedcupového týmu pro semifinále v USA. Ve světovém žebříčku by se měla i v případě nedělní porážky posunout zhruba o sto míst ke 140. pozici.

Sobotní české semifinále v Bielu měla přitom mnohem lépe rozehrané o čtrnáct let starší Strýcová, jež vedla 5:2. Měla dokonce setbol, ale první sadu v hlavní soutěži Vondroušové vzít nedokázala. Mladá Češka srovnala a dovedla zápas do tie-breaku, který vyhrála 7:3.

V druhé sadě se dostala do vedení 5:2 Vondroušová a počínala si mnohem lépe než v podobné situaci Strýcová. Při podání zkušenější soupeřky Vondroušová získala tvrdým úderem na čáru první mečbol, který následně proměnila poté, co turnajová jednička napálila míč do sítě.

"Snažila jsem se útočit a nehrát tolik dlouhých výměn, protože už mě přemáhala únava. To mi vyšlo," dodala mladá tenistka, jež startuje teprve podruhé v hlavní soutěži WTA. Po loňském domácím turnaji v Praze půl roku absentovala kvůli zranění.

Veselý v Marrakéši na finále nedosáhl

Jiří Veselý si o titul na antukovém turnaji v Marrákeši nezahraje, stejně jako loni v semifinále nestačil na Chorvata Bornu Čoriče. Třiadvacetiletý Čecg podlehl o tři roky mladšímu soupeři 4:6, 4:6. Ani na třetí pokus Veselý neuhrál proti Čoričovi ani set.

Před rokem na marocké antuce příbramský rodák podlehl chorvatskému mladíkovi dvakrát v tie-breaku, dnes za hodinu a 22 minut dvakrát 4:6. Zatímco Veselý měl v zápase jen dva brejkboly a nevyužil je, sám přišel o podání dvakrát: jednou v každém setu a vždy v pátém gamu. Ztrátu už nedohnal.

Porážku se 53. hráč žebříčku snažil ještě odvrátit za stavu 3:5, když při vlastním podání odvrátil dva mečboly. Při třetím o game později už Veselého bekhend skončil v autu.

Čorič si v neděli zahraje o první titul v kariéře, Veselý už jeden má z Aucklandu z předloňské sezony. Finále na okruhu ATP si zahrál ještě před dvěma lety v Bukurešti.

Šestatřicetiletá Schiavoneová je ve finále v Bogotě

Že se na okruhu v poslední době daří veteránkám potvrzuje tenhle týden i téměř sedmatřicetiletá Franceska Schiavoneová. V semifinále turnaje v kolumbijské Bogotě přehrála ve dvou sadách třetí nasazenou Švédku Johannu Larssonovou. Muži v americkém Houstonu si ze semifinále udělali takřka domácí mistrovství. Mezi třemi Američany je v semifinále už jen Brazilec Bellucci.

A to mohlo být americké semifinále dokonce kompletní. Jenže třetí nasazený a momentální pětadvacítka žebříčku Sam Querrey nestačil na Brazilce Thomaze Bellucciho, který šel i ve svém třetím zápase na turnaji přes tři sety. Stejné martyrium absolvoval i Jack Sock, turnajová jednička s muž s letošní zápasovou bilancí 23:6 porazil zkušeného Španěla Feliciana Lopéze. Semifinálový kvartet pak doplňují mladíček Escobedo a další Američan Steve Johnson.

Stále dokáže překvapit, navzdory žebříčkovému postavení i zdravotním trablům, kterými si prošla. Franceska Schiavoneová je po více než roce v dalším antukovém finále na turnaji v Jižní Americe. Po loňském tažení v Riu de Janeiru, které dotáhla až k titulu se o totéž pokusí v utkání se Španělkou Arruabarenovou, která v závěru dokázala otočit duel s krajankou Sorribesovou.

Houston - muži (antuka, dotace 600 345 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Sock (1-USA) - F. López (6-Šp.) 7:6 (8:6), 1:6, 6:4
Bellucci (8-Braz.) - Querrey (3-USA) 6:4, 3:6, 6:3
Johnson (4-USA) - Verdasco (5-Šp.) 6:2, 6:4
Dvouhra - semifinále:
Bellucci (8-Braz.) - Escobedo (USA) 5:7, 6:4, 6:2
Bogota - ženy (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Schiavoneová (It.) - Larssonová (3-Švéd.) 7:5, 6:4
Dvouhra - finále:
Schiavoneová (It.) - Arruabarrenaová (4-Šp.) 6:4, 7:5
Čtyřhra - finále:
Haddadová, Podoroská (Braz./Arg.) - Cepedeová, Linetteová (Par./Pol.) 6:3, 7:6 (7:4)
Marrákeš - muži (antuka, dotace 540 310 eur):
Dvouhra - semifinále:
Čorič (Chorv.) - Veselý (ČR) 6:4, 6:4
Kohlschreiber (3-Něm.) - Paire (6-Fr.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - finále:
Inglot, Pavič (Brit./Chorv.) - Granollers, M. López (2-Šp.) 6:4, 2:6, 11:9
Biel - ženy (tvrdý povrch, 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Vondroušová (ČR) - Strýcová (1-ČR) 7:6 (7:3), 6:2
Kontaveitová (Est.) - Sasnovičová (Běl.) 6:4, 4:6, 7:5
Čtyřhra - semifinále:
Hsieh Su-Wei, Niculescuová (2-Tchaj-wan/Rum.) - Kristýna Plíšková, Golubicová (ČR/Švýc.) 6:2, 6:4

Reklama

Související témata: