Hlavní obsah

Handicap je pro něj výhodou. Hluchý tenista se dere nahoru a chce být nejlepší

Praha

Patří k největším talentům současného tenisu, na světovém žebříčku mu už patří 139. místo. Ovace fanoušků ale nikdy neuslyší. Osmnáctiletý tenista Lee Duck-hee je totiž hluchý. Navzdory svému handicapu se rozhodl, že udělá vše pro to, aby patřil jednou k nejlepším. A jde mu to skvěle.

Foto: Profimedia.cz

Hluchý tenista Lee Duck-hee.

Článek

Když mu byly dva roky, zjistili lékaři, že je Lee Duck-hee hluchý. Jeho maminka se z této zprávy nejprve zhroutila. Avšak po rozmluvě s manželem se uklidnila a rozhodla se, že udělá všechno pro to, aby svému synovi život zpříjemnila. Ve čtyřech letech ho zapsala na specializovanou školu pro sluchově postižené. Každý den ráno kloučka vozila do školy, která byla od nich hodinu cesty daleko, a odpoledne pak zpět domů. Výsledky se brzy dostavily.

Malý Lee Duck-hee se naučil odezírat ze rtů a mluvit. Jeho rodina byla pyšná na to, že se dokázal začlenit mezi ostatní. „Chtěli jsme, aby byl nezávislý a žil jako normální člověk,“ vysvětlovala na webu New York Times maminka Park Mi-ja, která poté začala s hledáním vhodného sportu pro syna.

Jednou se zašli podívat na synovce, který hrál tenis a sedmiletý Lee Duck-hee si to chtěl hned zkusit taky. „Bratranec mi půjčil raketu a mně se to zalíbilo. Říkal jsem si, proč bych nemohl hrát taky?“ zavzpomínal na své začátky Lee Duck-hee. A tak mu rodiče najali kouče. Chtěli vědět, zda jejich syn má šanci se prosadit, nebo zda nemá žádný potenciál. A on prokázal talent.

Už mezi juniory patřil k nejlepším. Ve sbírce má deset titulů a pozornost na sebe upoutal i mezi dospělými. Letos třeba dokázal porazit Lukáše Rosola a v Davis Cupu svedl velkou bitvu s Denisem Istominem. V žebříčku je na sto třicátém devátém místě a rád by se posunul ještě výš. „Lidé mluví o hluchotě jako o handicapu, já ji ale vidím jako největší výhodu oproti ostatním hráčům,“ prohlásil před časem Lee Duck-hee, velký obdivovatel Rogera Federera.

„Je to můj zvláštní dar, který ostatní nemají. Nejsem ničím ani nikým rozptylován. Nerozhodí mě ani fanoušci, ani soupeř. Můžu se soustředit jen na hru,“ uzavřel osmnáctiletý jihokorejský talent, kterého hodně lidí od jeho snahy odrazovalo. Říkali mu, že nemůže být nikdy dobrým tenistou. Jeho to však naopak motivovalo a doufá, že všem ukáže další vzestup žebříčkem a jednou bude patřit k nejlepším hráčům na světě.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton