Hlavní obsah

Tenistky si musejí dát pozor na výstřih, muži na barvy

Pokud chce někdo nastoupit na wimbledonský tenisový trávník, musí si dobře rozmyslet, co si vezme na sebe. Pořadatelé mistrovství potvrdili, že nehodlají slevit ze svých požadavků. Zatímco zaměstnanci dvoutýdenního grandslamového turnaje vyfasovali nové modely od salonu Ralph Lauren, zejména tenistky musejí zvážit, jak se obléknou.

Článek

Nejde jen o tradiční bílou, o níž se už dávno spory nevedou, ale rozhodčí budou moci hráčku poslat do šaten i kvůli příliš hlubokému výstřihu nebo nepřijatelně poletující sukénce. Pokyny pro hráče praví: "Každý soutěžící, který se na kurtu objeví oblečen způsobem, který výbor považuje za nevhodný, bude vyloučen."

Nový vrchní rozhodčí Andrew Jarrett řekl před zahájením turnaje, že regule mají udržet standard, umožnit změny, ale vyloučit výstřelky a zejména omezit tlaky výrobců sportovního oblečení.

"Mají obtížnou roli," řekl o firmách se sportovním oblečením. "Musejí se snažit prodat nové kolekce a vědí, že pokud chtějí být jiní, musejí přijít s něčím novým. To je jejich výzva. Naše výzva je změnu přijmout, ale v mezích pravidel, která určujeme."

Podle jeho slov jde tak trochu o hru. Všichni hráči mají připraveno druhé oblečení, pokud mají pochyby o tom, zda nový model bude pro pořadatelský výbor přijatelný.

I rebel Agassi se podřídil

Andre Agassi, který letos ve Wimbledonu startuje naposledy a je miláčkem davu i pořadatelů, v letech 1988 až 1990 odmítal na londýnském turnaji hrát kvůli povinnému bílému oblečení a dusné atmosféře. Nakonec se s požadavky smířil. V roce 2002 zase poslali pořadatelé Annu Kurnikovovou, aby se převlékla, když ji spatřili na tréninkovém kurtu v černých šortkách.

Kdyby se letos na kurtu zjevila jiná ruská tenistka Maria Šarapovová v oděvu, ve kterém hrála na Australian Open a nedávno v Paříži, nedostala by se podle všeho ani k podání. Její krajanka Maria Kirilenková také musela v šatně sáhnout po jiném oděvu než po tom s hlubokým výstřihem, který jí v poslední době dodává Adidas. Ke svému prohranému zápasu v prvním kole nastoupila v tak trochu retro oblečení od Stelly McCartneyové - a nejsou známky, že by přišla o jediného ctitele.

Nadal v šortkách - Ano, ale v bílých

Naproti tomu Rafael Nadal ve svých šortkách prodloužených do pirátského stylu nemá nejmenší problém - samozřejmě pokud přijde v bílých, což zatím respektuje. "Jsme v klidu," glosoval to Jarret. "Je to pěkné, je to nádherně bílé a dnes je to součástí jeho osobnosti."

I když se sportovní značky stále domáhají možnosti zesílit svou propagaci a Adidas se s Wimbledonem dokonce soudí, místní All England Club velmi dobře ví, že i on musí chránit značku. Jinde k ní třeba patří neustálé proměny, Wimbledonu podle pořadatelů sluší konzervativní přístup, protože právě jím se tento turnaj odlišuje - vedle trávy, samozřejmě.

A možná právě tím, že klade omezení, která jinde nejsou, dokáže Wimbledon udržovat sledovanost a napětí. Móda na Wimbledonu vyvolává v londýnské společnosti nejméně tolik pozornosti jako každoroční londýnské Fashion Shows, tedy přehlídky kolekcí návrhářských salonů.

Reklama