Hlavní obsah

Nadal se probojoval do semifinále Wimbledonu

LONDÝN

Semifinálové kvarteto mužské dvouhry zkompletoval Rafael Nadal, jenž letos ve Wimbledonu dokazuje, že není pouze antukovým specialistou. Dvojnásobný vítěz z Roland Garros v čtvrtečním čtvrtfinále, jež bylo kvůli dešti přeloženo ze středy, dlouhými výměnami od základní čáry uběhal Fina Jarkka Nieminena a porazil ho 6:3, 6:4 a 6:4. S turnajem se jako hráčka také navždy rozloučila legenda Martina Navrátilová.

Článek

Po dvou a čtvrt hodinách ukončil Nadal zápas jedním z mála volejů a poprvé v kariéře se může chystat na wimbledonské semifinále. V něm se v pátek utká s finalistou z Australian Open Marcosem Baghdatisem, druhou dvojici tvoří trojnásobný šampión z All England Clubu Roger Federer a švédský veterán Jonas Björkman, čtvrtfinálový přemožitel Radka Štěpánka.

Tenistka Justine Heninová-Hardenneová porazila stejně jako na antukovém Roland Garros belgickou krajanku Kim Clijstersovou a postoupila do finále Wimbledonu. Po výhře 6:4 a 7:6 chybí vítězce z Paříže pouze jeden vyhraný zápas ke zkompletování triumfů na všech čtyřech grandslamových turnajích v kariéře. "V důležitých momentech jsem dokázala zahrát dobré míče," řekla Heninová ke své výhře.

Heninová si zahraje finále po pěti letehch

Její rivalka Clijstersová prohrála třetí grandslamové semifinále za sebou, ale na svůj výkon byla pyšná. "Z těch zápasů, co jsem proti ní hrála, tohle byl určitě jeden z nejlepších. Samozřejmě jsem z prohry zklamaná, ale cítila jsem, že se na to dnes pořádně nadřela," řekla dcera belgického fotbalového reprezentanta.

Heninová si zahraje finále na wimbledonské trávě podruhé v životě po pěti letech. O titul bude bojovat z nasazenou jedničkou Amélie Mauresmovou, která v semifinále udolala šampiónku z roku 2004 Marii Šarapovovou po setech 6:3, 3:6 a 6:2. Světová hráčka číslo jedna Amélie Mauresmová si finále Wimbledonu zahraje poprvé v kariéře.

"Ve druhém setu už to bylo tak těsné, myslím, že už jsem pomalu přemýšlela nad tím, že se mi to snad konečně povede," přiznala šestadvacetiletá Francouzka. "Ve třetím setu už jsem ale byla klidná. Věděla jsem, že mám zápas pod kontrolou a že jsem silnější," uvedla Mauresmová.

Navrátilová opustí Wimbledon bez trofeje

Ani jediný game nezískaly v dohrávce čtvrtfinále čtyřhry Liezel Huberová s Martinou Navrátilovou, které od čtvrtých nasazených Číňanek Jen C' a Čeng Ťie dostaly "kanára". Devětačtyřicetiletá legenda Navrátilová, jež je ve Wimblednou jako hráčka naposledy, měla ještě šanci na úspěch v mixu s Markem Knowlesem, ale nakonec odjede ze svého posledního Wimbledonu bez trofeje.

Krátce poté, co vypadla ve čtyřhře, neuspěla ani v mixu. Pražská rodačka, která po sezóně definitivně ukončí kariéru, podlehla ve třetím kole smíšeného debla společně s Markem Knowlesem z Baham izraelsko-ruské dvojici Andy Ram, Vera Zvonarevová 5:7 a 1:6.

Do semifinále juniorské dvouhry postoupil šestnáctiletý prostějovský tenista Michal Konečný, jenž proti Robinu Roshardtovi vyhrál tři hry a patnáctý nasazený Švýcar poté vzdal.

Výsledky:
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Nieminen (22-Fin.) 6:3, 6:4, 6:4.
Semifinálové dvojice:
Federer (1-Švýc.) - Björkman (Švéd.), Nadal - Baghdatis (18-Kypr).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Santoro, Zimonjič (6-Fr./Srb.) - Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) 6:4, 6:4, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Heninová-Hardenneová (3-Belg.) - Clijstersová (2-Belg.) 6:4, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Jen C', Čeng Ťie (4-Čína) - Huberová, M. Navrátilová (7-JAR/USA) 4:6, 6:4, 6:0, Fedaková, Perebijnisová (Ukr.) - Grönefeldová, Shaughnessyová (5-Něm./USA) 6:7 (3:7), 6:4, 6:4, Ruanová-Pascualová, Suárezová (Šp./Arg.) - Daniiliduová, Medinaová-Garriguesová (10-Řec./Šp.) 6:7 (4:7), 6:3, 9:7.
Smíšená čtyřhra:
3. kolo:
Zimonjič, Srebotniková (7-Srb./Slov.) - Damm, Peschkeová (10-ČR) 7:6 (12:10), 6:7 (3:7), 6:4.
Čtvrtfinále:
Ram, Zvonarevová - Čermák, Grönefeldová (16-ČR/Něm.) 6:3, 6:4, Mirnyj, Čeng Ťie (2-Běl./Čína) - Nestor, Lichovcevová (5-Kan./Rus.) 6:2, 6:3, B. Bryan, V. Williamsová (USA) - Paes, Stosurová (4-Indie/Austr.) 7:6 (7:3), 6:3.
Junioři:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Konečný (ČR) - Roshardt (15-Švýc.) 3:0 skreč.

Reklama