Hlavní obsah

Strýček Toni věří, že se jeho synovec v počtu grandslamů dotáhne na legendu

Hodně emocí zažíval před pár dny Rafael Nadal. Na US Open vybojoval svůj šestnáctý grandslamový titul, avšak poslední se svým strýcem a trenérem Tonim Nadalem. Šestapadesátiletý Nadal už totiž před časem oznámil, že po sezóně Rafu přestane koučovat. „Jsem strašně šťastný, že jsem mohl vidět svého synovce zvednout tolik trofejí,“ říká úspěšný trenér.

Foto: Profimedia.cz

Rafael Nadal a jeho strýc Toni.

Článek

Když byly Rafaelu Nadalovi tři roky, začal ho jeho strýc Toni učit hrát tenis. Z kluka, který dodnes dělá vše pravou rukou, udělal tenisového leváka. Věděl totiž, že ti to mají v tenise lehčí, není jich hodně a praváci tak na ně nejsou zvyklí. Tvrdě spolu trénovali, Rafael musel dodržovat disciplínu a vyplatilo se. Z talentovaného klučíka udělal světovou jedničku, vítěze šestnácti grandslamových titulů.

Nyní však po osmadvaceti letech jejich spolupráce končí. Nerozhádali se, jen šestapadesátiletý kouč už nechce být v profesionálním tenisu a touží se naplno věnovat synovcově akademii na Mallorce. „Jsem strašně šťastný, že jsem mohl vidět svého synovce zvednout tolik trofejí. Je to má poslední sezóna s Rafou, a tak není lepší způsob, jak ukončit naši spolupráci než takto,“ prohlásil Toni Nadal na webu tennisworldusa.org poté, co jeho synovec na US Open vyhrál další titul.

„Když mu bylo 12, 13, 14, nemyslel jsem si, že by jednou mohl hrát na takové úrovni,“ zavzpomínal. První grandslam vyhrál Rafael Nadal v roce 2005, a to v Paříži. Od té doby na French Open zvítězil ještě devětkrát. K tomu do své bohaté sbírky přidal jednu trofej z Australian Open, dvě z Wimbledonu a tři z US Open. Víc jich má už jen legendární Roger Federer, Nadalův největší soupeř.

Má jednatřicetiletý Španěl šanci Federerovu úctyhodnou sbírku devatenácti grandslamů vyrovnat? Podle strýčka Toniho určitě. „Pokud zůstane zdravý, tak určitě Rogera dožene. Bude to sice těžké, ale Rafa ještě určitě bude startovat na Roland Garros a věřím, že další tituly přijdou,“ uzavírá trenér Toni Nadal.

Reklama