Hlavní obsah

Federer si po nečekané prohře stěžoval na únavu

Tenisový král Roger Federer je prý unavený. Ve středu prohrál po téměř roce a půl dříve než ve finále. Na turnajích na tvrdém povrchu v Severní Americe držel neporazitelnost nevídaných 55 zápasů, než přišel Skot Andy Murray a zdolal jej ve dvou setech. Fenomenální Švýcar se podle svých slov stal obětí náročného programu.

Článek

"Musíte být realisty. Vyhrát dva turnaje Masters po sobě, s dvanácti zápasy za třináct dnů je prostě nemožné," řekl světový hráč číslo jedna. "Jestli to nezmění a nedají třeba nasazeným hráčům volný los v prvním kole, nevidím důvod, proč hrát dva turnaje Masters v kuse," uvedl.

I když na porážky není v poslední době zvyklý, a tak brzy v turnaji už vůbec ne, vzal ji sportovně. "Vždycky čekáte, že jednou přijde. Když se to stane, proč být zklamaný. Vyhrávám přes 90 procent svých zápasů," vyložil švýcarský tenista, který mohl postupem do 18. finále za sebou vyrovnat rekord Ivana Lendla z počátku 80. let.

Murray byl z výhry zaskočený

Místo toho se stal Murray po Španělu Rafaelu Nadalovi teprve druhým tenistou, který letos Federera přemohl. Ale vyhrát nad ním bez ztráty setu, na tom pokusu předtím pohořelo 194 jeho soupeřů za sebou. "Všichni si oddechnou," prohlásil Federer, který v Americe shodou okolností prohrál naposledy rovněž v Cincinnati, když jej předloni zdolal Slovák Dominik Hrbatý.

Federerova čísla jsou tak impozantní, že devatenáctiletý Murray příliš nevěřil, že by mohl uspět. Bilance jeho soupeře jen za letošní rok je 52 vítězství a pět proher. Jenže Murray se dostal rovněž do formy a z posledních 23 utkání skončilo osmnáct jeho triumfem. To jej vyneslo až na 21. místo ve světovém žebříčku, výše v krátké kariéře nikdy nebyl. A po posledním míčku se ani neradoval, tak byl zaskočený. "Nevěděl jsem, co mám dělat. Vždyť jsem nečekal, že vyhraju," přiznal.

Federera zklamal hlavně servis

Ve středu však osminásobný grandslamový šampion nebyl očividně ve své kůži. "Viděl jsem, že nehraje svůj nejlepší tenis. Jenže kolik kluků ho porazilo, i když hrál přesně tak?" položil si před novináři otázku Murray a sám i odpověděl: Skoro nikdo. Začal tak sklízet první ovoce ze spolupráce s Bradem Gilbertem, bývalým koučem světových jedniček Agassiho či Roddicka.

Federer si nejvíce spílal, že jej absolutně zradil servis. Ztratil ho během dvou setů celkem sedmkrát. "Podával jsem hrozně, to mě mrzí nejvíce," hodnotil. Statistikové spočítali, že tolik brejků se nepovedlo všem jeho soupeřům na letošním Wimbledonu, který počtvrté za sebou na začátku července ovládl. "A to měl Andy šance udělit mi ještě větší výprask," dodal.

Reklama