Hlavní obsah

Šarapovová porazila Heninovou a vyhrála US Open

NEW YORK

Devatenáctiletá Maria Šarapovová vyhrála tenisový turnaj US Open a po triumfu ve Wimbledonu před dvěma lety získala druhý grandslamový titul v kariéře. Třetí nasazená Ruska porazila v sobotním finále ve Flushing Meadows turnajovou dvojku Justine Heninovou-Hardenneovou z Belgie ve dvou setech shodně 6:4. Společně se stříbrným pohárem se mohla pochlubit prémií 1,7 miliónu dolarů.

Foto: čtk

Ruská tenistka Maria Šarapovová.

Článek

Heninová prošla letos na všech čtyřech grandslamech do finále, což se naposledy povedlo v ženské dvouhře Martině Hingisové v roce 1997. Až na vrchol došla však jen na Roland Garros. V lednu na Australian Open i v červenci ve Wimbledonu nestačila na Francouzku Amélii Mauresmovou, tentokrát ji o trofej i šanci stát se znovu světovou jedničkou připravila Šarapovová.

Do utkání přitom vstupovala jako favoritka a začala snadným vedením 2:0. Postupně se však Šarapovová zbavila nervozity a získávala navrch. Ve svém druhém grandslamovém finále v kariéře se opírala o servis a forhend a povedly se jí rozhodující brejky v devátém gamu úvodní sady a sedmé hře setu druhého. Ten trval rovněž 45 minut.

Blyštivý úsměv

Šarapovová po posledním míči klesla na kolena a s hlavou v dlaních si vychutnávala ovace 24 000 diváků v hledišti kurtu Arthura Ashe. Při vyhlášení neskrývala radost a její úsměv byl stejně blyštivý jako černé šaty, které jedna z nejlépe vydělávajících sportovkyň na světě měla na sobě.

"Jsem strašně ráda, že jsem vyhrála v New Yorku, mém milovaném městě. Poslední čtyři zápasy s Justine jsem prohrála, takže vše, co jsem tehdy udělala, jsem dneska musela otočit o 360 stupňů a hrát úplně jinak. A to se mi dnes povedlo," řekla tenistka, jež zažila po vyhlášení drobnou nehodu, když si radostí povyskočila a spadlo jí víko trofeje.

Ještě nepředvedla všechno

Heninnová uznala, že na Šarapovovou ve finále neměla. "Vyhrála lepší hráčka. Bila se jako o život, celé dva týdny tu zářila a zvítězila zaslouženě. Dala jsem jí moc prostoru k tomu, aby diktovala hru. Snad dostanu šanci ještě někdy jindy," řekla vítězka turnaje z roku 2003.

Na své příští šance ale myslí i Šarapovová, jež po finále prohlásila, že newyorský triumf je jenom začátek jejích dalších velkých úspěchů. Nejlepší léta má prý ještě před sebou. "Ještě jsem nepředvedla všechno, co umím. Cítím, že dokážu ještě posunout svůj tenis dopředu a hrát lépe než dnes," řekla Šarapovová. "Mám strašně ráda tyhle vítězné pocity blaha, člověk je nezažívá každý den. A pro tohle jsem připravená každý den dřít," dodala.

US OPEN 2006
Ženy, dvouhra - finále:
Maria Šarapovová (3-Rus.) - Justine Heninová-Hardenneová (2-Belg.) 6:4, 6:4.
Statistika zápasu: Esa: 5:2. Dvojchyby: 4:2. Nevynucené chyby: 24:19. Vítězné údery: 20:15 Využité brejkboly: 3 ze 7 - 1 z 1. Celkem získané míče: 66:58. Čas: 90 min.

Reklama

  1 : 0 Kosťuková - Vondroušová 1 : 0 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová