Hlavní obsah

Federer vyhrál US Open i potřetí za sebou

Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál potřetí za sebou grandslamové US Open. První hráč světa v nedělním finále porazil Američana Andyho Roddicka 6:2, 4:6, 7:5 a 6:1. Federer se stal třetím hráčem v open éře, který vyhrál US Open třikrát po sobě. Před ním to dokázali pouze John McEnroe z USA a český rodák Ivan Lendl, který hattricku dosáhl v letech 1985-87.

Článek

Švýcar je navíc prvním, kdo třikrát za sebou ve stejných letech triumfoval na trávě ve Wimbledonu a na newyorských betonech. Po vítězném finále neskrýval radost, že se mu podařilo znovu vyhrát tři grandslamy. "Je to neuvěřitelné. Celou dobu jsem hrál fantasticky. Jsem šťastný, že už je po grandslamech, protože to je tvrdá práce. Je tam velký tlak," řekl novinářům pětadvacetiletý tenista.

Do finále vletěl věren své přezdívce "FedEx", označující rodáka z Basileje za expres, a za čtvrt hodiny vedl 5:0. Pak se sice domácí hráč oklepal a získal dvě hry, ale Švýcar set nepustil. "On se pořád zlepšuje, to je děsné!" komentoval Roddick výkon Federera.

Od druhého setu hrál Roddick, vítěz US Open z roku 2003, mnohem agresivněji a živěji. Devátému nasazenému se povedlo vzít Federerovi hned servis a díky jedinému brejku vyrovnat stav na 1:1. Roddick si ve druhém setu hodně věřil, což dokládají jen dvě nevynucené chyby.

Rozhodla Roddickova laciná chyba

Skoro hodinový třetí set dlouho směřoval k tie-breaku. V páté hře odvrátil Federer čtyři brejkboly Američana a o game později to byl Roddick, kdo zachránil situaci při pěti brejkbolech soupeře. Rozhodl dvanáctý game, v kterém Roddick až příliš lacino chyboval. "Ve třetím setu jsem byl pod tlakem. Měl jsem pocit, že Andy hraje lépe, podává lépe. Musel jsem si počkat na chvíli, až přijde hra, v níž nebude ve své kůži," popsal Federer klíčové okamžiky zápasu.

Čtyřiadvacet tisíc fanoušků v ochozech bouřlivě povzbuzovalo domácího hráče, který se letos jako jediný mimoevropský tenista probojoval do některého grandslamového finále ve dvouhře. "Atmosféra byla skvělá, opravdu jsem si to užíval. V té chvíli to byla opravdová bitva," pochvaloval si bouřlivé prostředí Roddick.

Smršť v posledním setu

Po výhře ve třetím setu Federer jasně opanoval dění na centrálním dvorci a s lehkostí jemu vlastní si došel pro titul. Společně s koncovkou třetího setu získal sedm her po sobě a ve čtvrtém se ujal podobně jako v prvním setu vedení 5:0. Zápas ukončil suverénně přesnou smečí.

Jindy klidný Švýcar tentokrát po proměněném mečbolu v extázi padl na kurt a radoval se v lehu na zádech. "Cítil jsem, že je to skvělý okamžik v mé kariéře. Zasloužil jsem si lehnout, dát si pauzu. Prostě jsem si myslel, že to bude pohodlné," vysvětlil nejlepší tenista současnosti.

Federerovu převahu dokládá jeho 69 vítězných úderů a sedmnáct es. Roddicka porazil v jedenáctém z dvanácti vzájemných duelů.

Švýcar získal devátý grandslamový titul kariéry a třetí v letošním roce, když triumfoval v Austrálii a ve Wimbledonu. Finále hrál i na Roland Garros, ale Grand Slam mu překazil Španěl Rafael Nadal.

US Open
Muži
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Roddick (9-USA) 6:2, 4:6, 7:5, 6:1.
Statistika zápasu
Esa: 17:7. Dvojchyby: 0:1. Nevynucené chyby: 19:23. Vítězné údery: 69:33. Využité brejkboly: 6 ze 16 - 2 z 8. Celkem získané míče: 126:99. Čas: 2:27 hod.
Juniorky
Čtyřhra - finále:
Buzarnescuová, Olaruová (2-Rum.) - Fichmanová, Pavljučenkovová (1-Kan./Rus.) 7:5, 6:2.

Reklama