Hlavní obsah

Finále FC mezi Belgií a Itálií je po prvním dnu vyrovnané

Finále Fed Cupu mezi tenistkami Belgie a Itálie je po prvním dnu vyrovnané. V sobotu v belgickém Charleroi nejprve italská jednička Franceska Schiavoneová za 61 minut porazila domácí dvojku Kirsten Flipkensovou 6:1 a 6:3 a pak podle očekávání vyrovnala Justine Heninová-Hardenneová, i když se v utkání s Flavií Pennettaovou hodně trápila.

Článek

Dvacetiletá Flipkensová, která hraje dvouhru jako náhradnice za zraněnou Kim Clijstersovou, utkání se světovou čtrnáctkou nezvládla. V úvodním setu ani jednou nevyhrála svůj servis a jen díky jednomu brejku odvrátila "kanára".

Schiavoneová diktovala tempo hry i ve druhé sadě, kdy se rychle ujala vedení 5:0. Teprve pak začala hrát Flipkensová uvolněněji, ale i když v sedmé hře odvrátila mečbol soupeřky, dokázala už jen snížit hrozivé skóre. "Na konci jsem už nepodávala tak dobře a nevyvíjela jsem na ni dostatečný tlak," uvedla Schiavoneová.

Po hodině hry tak vypukla velká radost v italském táboře, ale Flipkensová navzdory porážce zůstala pozitivně naladěná. "Způsob, jakým jsem hrála na konci, mi dává velkou sebedůvěru pro zítřek. Moc jsem toho nepokazila, ale Schiavoneová dělala všechno perfektně, zvlášť v prvním setu," řekla novinářům mladá Belgičanka. Heninová hodně chybovala

Diváci v hale Spiroudome očekávali, že druhá dvouhra bude jednoznačnou záležitostí domácí tenistky, ale v úvodu zápasu se nestačili divit. Pennettaová kvůli zranění zápěstí měsíc nehrála a i dnes nastoupila na kurt se zatejpovanou levou rukou, ale rychle se dostala do vedení 3:0. Pak Heninová převzala iniciativu a k radosti fanoušků vyhrála čtyři hry za sebou.

Nakonec dotáhla set do vítězného konce, ale na začátku druhé sady ji postihl další výpadek. Druhá hráčka světa často chybovala a při brejkbolu soupeřky se hned dvakrát dopustila dvojchyby, čímž italské tenistce usnadnila cestu k vedení 5:2. Více než nadějně rozehraný druhý set však Pennettaová nedokázala dotáhnout do konce.

Když za stavu 5:3 podávala na vítězství v setu, udělala dvě dvojchyby a poslala do sítě jednoduchý forhend, čehož Heninová využila k brejku. Italka po promarněné šanci jen naštvaně napálila míček a praštila raketou. Od té chvíle už na kurtu vládla domácí favoritka, která v bouřlivé atmosféře vyhrála i další tři hry a zápas zakončila nechytatelným servisem.

O nových majitelkách trofeje se tak bude rozhodovat až v neděli. Nejprve se v duelu jedniček utkají Heninová-Hardenneová se Schiavoneovou, pak je na programu zápas dnešních poražených. Rozhodovat nakonec může i závěrečná čtyřhra, do níž nehrající kapitáni zatím nahlásili Leslie Butkiewiczovou s Caroline Maesovou a Maru Santangelovou s Robertou Vinciovou.

Fed Cup - finále
Belgie - Itálie 1:1 po prvním dnu
Flipkensová - Schiavoneová 1:6, 3:6, Heninová-Hardenneová - Pennettaová 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata: