Hlavní obsah

Berdych porazil Haaseho a tenisté jsou krok od postupu

LEIDEN

Českým tenistům po prvním dnu schází jediné vítězství k návratu do Světové skupiny Davisova poháru. V baráži v Nizozemsku vedou 2:0, když na výhru Jiřího Nováka navázal ve druhé dvouhře Tomáš Berdych. Ten porazil devatenáctiletého domácího tenistu Robina Haaseho 6:2, 6:4 a 6:4.

Článek

Berdycha nezaskočilo, že nastoupil proti soupeři, kterého nikdy dříve na kurtu neviděl. Od stavu 1:1 získal čtyři hry za sebou, a i když nevyužil šanci ukončit set už v sedmém gamu při servisu nizozemského tenisty, vyhrál sadu hladce 6:2. "Je nepříjemné, když jdu na kurt proti úplně neznámému soupeři, ale už jsem natolik zkušený, že bych se s tím měl umět vyrovnat," prohlásil Berdych.

Haase se snažil prosadit podobným herním stylem, jaký vyznává třináctý hráč světového žebříčku. Oba tenisté si tak od základní čáry vyměňovali tvrdé údery hrané s maximální mírou rizika. "Buď zahrál vítězný míč, nebo udělal chybu, takže se proti němu špatně dostávalo do tempa. Ale naštěstí těch chyb udělal více, takže to dobře dopadlo," komentoval výkon soupeře Berdych.

V páté hře druhého setu znovu prolomil Haasemu podání a získaný brejk využil k zisku sady. Znovu přitom nevyužil setboly, které už měl při soupeřově podání.

Ve třetí sadě si tenisté šest her drželi bez problémů podání. Nizozemský mladík vytáhl drtivý servis a dlouho držel Berdycha na uzdě. V sedmé hře však jednadvacetiletý Čech použil svoje zbraně, dvakrát za sebou umístil míč těsně k čáře a dostal k dispozici dva brejkboly. První ještě Haase odvrátil esem, ale druhý už Berdych proměnil.

U Nováka trpěl v šatně

Náskok jednoho brejku udržel až do desáté hry, kdy za stavu 5:4 ze svého pohledu podával na vítězství v zápase. Sice se nevyhnul dvojchybě, ale získal dva mečboly a hned ten první proměnil esem. "Výsledek vypadá jednoduše, ale nebyl to zas tak snadný zápas. Moc jsem se nedostal do rytmu, ale naštěstí jsem neměl vyloženě slabší chvilky," řekla česká jednička.

Berdych ocenil Novákův heroický výkon v zápase se Sluiterem. "Sledoval jsem to v šatně a strašně jsem trpěl. Naštěstí to vyhrál, protože by bylo složité jít na kurt za stavu 0:1 proti soupeři, kterého bychom měli porazit," uvedl.

O návratu mezi elitu mohou Češi rozhodnout už v sobotní čtyřhře, do níž zatím nehrající kapitán Jaroslav Navrátil nahlásil Berdycha a Martina Damma. Se svými svěřenci o tom bezprostředně po dvouhrách nemluvil, ale podle všeho to vypadá, že při této sestavě zůstane.

Nizozemsko - ČR 0:2 po prvním dnu
Haase - Berdych 2:6, 4:6, 4:6.

Reklama

Související témata: