Hlavní obsah

Mrazivý odkaz z French Open. Na místě slavného areálu stál koncentrační tábor

Paříž/Praha

Od roku 1891 se píše historie jednoho z nejslavnějších tenisových turnajů světa - French Open. Za tu dobu se zde vystřídaly stovky slavných tenistů a tenistek a odehrálo nespočet tenisových bitev. S turnajem se však pojí i jedna hodně smutná kapitola. Během druhé světové války vznikl v současném areálu Rolanda Garrose koncentrační tábor pro francouzské Židy.

Foto: Profimedia.cz

Aréna Philippa Chatriera je centrem French Open. Na stejném místě stál před lety koncentrační tábor.

Článek

Koncentrační tábor vznikl v místech, kde se dnes nachází hlavní tenisový dvorec Philippa Chatriera. Postaven měl být na popud francouzské vlády prvotně pro politické vězně. Od září 1939 do června 1940 zde měly být vězněny stovky lidí.

Za nacistické okupace však měl být využíván především k věznění francouzských Židů. O podmínkách, v kterých zde museli lidé žít, vypovídá i svědectví Arthura Koestlera, kterému se povedlo později z koncentračního tábora díky pomoci britské vlády dostat. Své zkušenosti z pobytu v táboře sepsal v knize „Scum of the Earth".

"Říkali jsme si ´lidé z jeskyně´. Protože v takových podmínkách jsme tam žili. V maličkém uzavřeném prostoru se nás pod schodišti vedoucími ke stadiónu tísnilo asi šest set. Spali jsme na hnijící slámě. Všude byly lidské výkaly, světlo k nám pronikalo jen malou štěrbinkou," píše Koestler v knize.

Přímý důkaz chybí

Tábor měl podle některých pramenů sloužit jen jako dočasné místo pro vězně, kteří byli později deportováni do vyhlazovacích táborů smrti v Německu.

Podle některých historiků však nejsou některé informace pravdivé. „Není žádný přímý důkaz k potvrzení toho, že zde byli drženi také francouzští Židé," říká zástupkyně organizace Shoah Centre Karel Taebová, která se válečnými událostmi zabývá.

Každý den navštíví slavný areál desítky tisíc fanoušků, aby mohly vidět Nadala a spol. v akci. Myšlenka na to, že na místech, které má dávat tenisovou radost, trpěly před 78 lety stovky lidí, však zůstává smutným mementem turnaje i nadále.

Reklama

Související témata:
Koncentrační tábor