Hlavní obsah

Češky budou při losu finálového turnaje Fed Cupu ve skupině D

Aktualizováno

České tenistky budou při losování finálového turnaje Fed Cupu nasazené do skupiny D. V novém modelu vyvrcholení soutěže, které se uskuteční na antuce v hale v Budapešti 14. až 19. dubna, mají jistotu, že v tříčlenné skupině nenarazí na obhájkyně titulu z Francie, na Australanky ani na Američanky. Losování v Muzeu krásného umění v maďarské metropoli začne v úterý v 18:30.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Petr Pála

Článek

Francouzky budou podle webu Mezinárodní tenisové federace ITF ve skupině A a loňské finalistky z Austrálie v "béčku". Češky, které dostaly do finálového turnaje divokou kartu ITF, jsou v "déčku" coby čtvrtý tým fedcupového žebříčku. V tom jsou Američanky třetí, proto obsadí z pozice nejvýše nasazených skupinu C.

K nim budou podle žebříčku postupně dolosovány zbylé celky. Na druhá místa se zařadí Bělorusky, Němky, Rusky a Španělky a v poslední vlně skupiny zkompletují Slovenky, Švýcarky, Belgičanky a domácí Maďarky.

Ve finále mezinárodní federace ITF rozdělí 18 milionů dolarů, z toho dvanáct mezi hráčky a šest mezi národní tenisové asociace.

Fed Cup stejně jako od loňska mužský Davis Cup opouští formát vyřazovacích bojů na půdě jednoho z družstev. Soutěž žen ale na rozdíl od mužů už podobný systém zažila. Naposledy se hrály dvě skupiny v Madridu v roce 2001 a titul získaly Belgičanky. V Česku se turnaj konal v roce 1986 a ve slavném finále domácí výběr prohrál s Američankami v sestavě s Martinou Navrátilovou.

Fedcupový žebříček ITF k 10. únoru (v závorce předchozí umístění):
1. (1.) Francie 1038 b.
2. (4.) Austrálie 965
3. (3.) USA 908
4. (2.) ČR 873
5. (5.) Bělorusko 872
6. (7.) Německo 825
7. (16.) Rusko 775
8. (6.) Rumunsko 747
9. (8.) Španělsko 741
10. (15.) Slovensko 676

Reklama

Související témata: