Hlavní obsah

Nadal - Djokovič 6:0, 6:2, 7:5Král si znovu podmanil Paříž! Nadal ve finále deklasoval světovou jedničku

Aktualizováno

Tady jsem králem já! Jednoznačný vzkaz vyslal španělský tenista Rafael Nadal všem vyzyvatelům, kteří by ho na antukovém French Open chtěli sesadit z trůnu. Ve finálovém souboji deklasoval světovou jedničku Novaka Djokoviče po setech 6:0, 6:2 a 7:5 a Pohár mušketýrů na grandslamovém turnaji v Paříži zvedl nad hlavu už potřinácté. Současně 20. triumfem na turnajích Velké čtyřky dostihl dosud vedoucího Rogera Federera ze Švýcarska.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Rafael Nadal se laská s Pohárem mušketýrů pro vítěze grandslamového French Open v Paříži.

Článek
Fotogalerie

Nadal ve finále dosáhl jubilejní sté výhry v Paříži, od svého debutu v roce 2005 nezvítězil v turnaji jen třikrát. Po finálové výhře získal stejně jako vítězka sobotní dvouhry Polka Iga Šwiateková šek na 1,6 milionu eur (zhruba 43 milionů korun). Žebříček ATP se měnit nebude. Djokovič zůstane s náskokem v čele, Nadal si udrží druhou pozici.

Srb Djokovič do finále nastupoval s velkými ambicemi, protože v této omezené sezoně zatím běžným způsobem neprohrál. Neuspěl jen na US Open, kde byl v osmifinále diskvalifikován poté, co trefil míčkem čárovou rozhodčí. Nadal mu ale oplatil jasnou porážku z loňského finále Australian Open a na oblíbeném turnaji počtvrté za sebou zvedl nad hlavu trofej.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Král pařížské antuky Rafael Nadal ve finálové bitvě.

Očekávaná bitva titánů, kteří se utkali v grandslamovém finále podeváté, ale měla dlouho jednoznačný průběh. Djokovič nezvykle často chyboval a v prvním setu nebyl schopen při svém podání dotáhnout do konce ani vedení 40:0 nebo 40:15. Sadu prohrál 0:6 a teprve v úvodu té druhé se po 55 minutách dočkal první získané hry.

Neradoval se ale dlouho. Nadal na kurtu nadále dominoval. Djokovič se jen sporadicky prosazoval kraťasy, ale fiftýny potřebné pro zisk gamů obvykle neposbíral. Na druhý zisk gamu čekal další půlhodinu, než snížil na 2:5, víc ale druhý set nezdramatizoval.

Až ve třetí sadě se hrstka fanoušků pod zataženou střechou kurtu Philippa Chatriera dočkala vyrovnaného vývoje. Djokovič Nadalovi poprvé sebral podání a vyrovnal na 3:3. Až do stavu 5:5 pak držel krok, jenže v jedenáctém gamu po těsném autu a dvojchybě přišel o podání. Nadal zápas ukončil čistou hrou při vlastním servisu, kterou završil esem.

Přehled nejúspěšnějších tenistů podle počtu titulů z dvouhry na grandslamových turnajích:
JménoZeměAustralian OpenFrench OpenWimbledonUS OpenCelkem
Roger FedererŠvýcarsko618520
Rafael NadalŠpanělsko1132420
Novak DjokovičSrbsko815317
Pete SamprasUSA2-7514
Roy EmersonAustrálie622212
Rod LaverAustrálie324211
Björn BorgŠvédsko-65-11
Bill TildenUSA--3710

Na oblíbeném turnaji počtvrté za sebou zvedl nad hlavu trofej. Na jeho nadvládě nic nezměnil ani přesun pařížského grandslamu z jara na podzim kvůli pandemii koronaviru. "Gratuluju Novakovi ke skvělému turnaji, promiň za dnešek. Dneska to šlo na mou stranu, to je součást tenisu. Jednou to jde na jednu stranu, jindy na druhou," řekl při slavnostním vyhlášení a připomněl, že Djokovič ho podobně jasně porazil ve finále loňského Australian Open.

O vyrovnání Federerova rekordu Nadal před dnešním finále nepřemýšlel. "Vyhrát tady pro mě znamená všechno. Tohle nebyla chvíle, kdy bych měl přemýšlet o dvacítce. Roland Garros je pro mě vším. Zažil jsem tady ty nejdůležitější okamžiky, nebo aspoň většinu z nich. Lovestory, kterou mám s tímto městem a tímto kurtem, je nezapomenutelná," svěřil se.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič neměl ve finále letošního Roland Garros šanci.

Oba tenisté ocenili organizátory pařížského grandslamu, který se uskutečnil navzdory koronavirové krizi. Poražený Djokovič uznal kvality dlouholetého rivala. "Dneska jsi ukázal, proč jsi král antuky. Pocítil jsem to na vlastní kůži. Nejsem moc spokojený s tím, jak jsem hrál, ale přehrál mě lepší hráč," řekl.

Vítěz antukového grandslamu z roku 2016 prohrál s Nadalem i třetí finálové utkání na Roland Garros. "Určitě jsem mohl hrát líp, hlavně v prvních dvou setech. Ale překvapil mě, jak hrál, jak kvalitní tenis předváděl. Je fenomenální. Odehrál perfektní zápas, hlavně v prvních dvou sadách," doplnil Srb.

Vizitka španělského tenisty Rafaela Nadala (34), vítěze letošního French Open:
Datum a místo narození: 3. června 1986, Manacor
Státní příslušnost: Španělsko
Výška a váha: 185 cm, 85 kg
Aktuální postavení na žebříčku ATP: 2. místo
Největší úspěchy: vítěz 20 grandslamových turnajů (13x French Open 2005-08, 2010-14 a 2017-2020, 2x Wimbledon 2008, 2010, 4x US Open 2010, 2013, 2017, 2019, Australian Open 2009); vítěz 86 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře a 11 ve čtyřhře; olympijský vítěz ve dvouhře na OH v Pekingu (2008) a ve čtyřhře na OH v Riu (2016, s Marcem Lópezem); 5x vítěz Davis Cupu (2004, 2008, 2009, 2011, 2019)
Rodina: ženatý; v říjnu 2019 se po čtrnáctileté známosti oženil s přítelkyní Maríou Franciscou Perellóovou
Ostatní: levoruký hráč, vyznavač hry od základní čáry s vynikající fyzickou kondicí; tenis začal hrát jako čtyřletý pod dohledem strýce Toniho Nadala, jenž byl jeho trenérem do roku 2017, nyní jej trénuje bývalý španělský tenista Carlos Moyá; profesionálem od roku 2001; první turnaj na okruhu ATP vyhrál v roce 2004 v Sopotech, v témže roce se stal jako člen španělského družstva nejmladším vítězem Davisova poháru; první grandslam vybojoval v roce 2005 na French Open, tento turnaj vyhrál letos již potřinácté, což je rekord; v srpnu 2008 vystřídal v čele žebříčku ATP svého největšího soupeře Rogera Federera; po 46 týdnech o post jedničky kvůli chronickým problémům s koleny přišel, později se do čela žebříčku vrátil; naposledy byl jedničkou letos v únoru, celkem strávil v čele žebříčku 209 týdnů; dlouho platil za antukového specialistu, později se začal prosazovat i na ostatních površích; po senzační prohře v druhém kole Wimbledonu s Lukášem Rosolem v roce 2012 si kvůli bolavým kolenům musel dát dlouhou zdravotní pauzu, přišel i o olympijské hry v Londýně; na OH v Riu 2016 byl vlajkonošem španělské výpravy, získal zlato ve čtyřhře a ve dvouhře podlehl v boji o bronz Japonci Nišikorimu; je jedním z osmi tenistů, kteří dokázali vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje (dokázal to ve 24 letech jako nejmladší hráč v historii); loni bojoval se zraněným kolenem, kvůli kterému odřekl několik turnajů; na odměnách si dosud vydělal přes 121 milionů dolarů; je velkým fotbalovým fanouškem (jeho oblíbeným klubem je Real Madrid), kromě fotbalu hraje i golf a poker; má vlastní stránky www.rafaelnadal.com.

Mladenovicová s Babosovou zůstaly královnami Paříže

Francouzsko-maďarský pár Kristina Mladenovicová, Tímea Babosová obhájil titul na French Open a společně vyhrál počtvrté grandslam. Nasazené dvojky zvládly ve finále roli jasných favoritek a přehrály 6:4, 7:5 Američanku Desirae Krawczykovou a Alexu Guarachiovou z Chile. Pro ně byl naopak dnešní zápas na pařížské antuce premiérou ve finále grandslamu.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Čerstvé čtyřnásobné grandslamové šampionky Kristina Mladenovicová (vpravo) a Tímea Babosová

Mladenovicová s Babosovou v pátek svedly obrovskou semifinálovou bitvu s Češkami Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Siniakovou, než je udolaly za dvě a půl hodiny. Dnešní obhajoba pařížského trůnu byla pro sehraný pár mnohem snadnější. Společně přidaly druhou trofej z Roland Garros ke dvěma z Australian Open z letoška a roku 2018. Mladenovicová ještě dobyla Paříž před čtyřmi lety s Caroline Garciaovou.

Staronové šampionky vyhrály čtyři z posledních 11 majorů. Na US Open cítily křivdu poté, co kvůli karanténě francouzské tenistky byly krátce před zápasem druhého kola vyřazeny. Mladenovicová totiž patřila do skupiny lidí, kteří přišli do kontaktu s Benoitem Pairem, jenž byl před startem turnaje pozitivně testován na koronavirus.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Čtyřnásobné grandslamové šampionky Kristina Mladenovicová (vpravo) a Tímea Babosová

"Přijít o US Open nebylo vůbec snadné, před pár týdny nás vyřadili kvůli mé možné nákaze. Jsem moc ráda, že jsem zase zpátky a můžeme spolu hrát. Fyzicky i emočně jsem po těch dlouhých týdnech strašně unavená a děkuju Tímee, že mě neustále drží nad vodou," řekla Mladenovicová na kurtu. "Každý rok prožívám kouzlo tohoto turnaje a vždycky mě to dojímá. Doufám, že za pár měsíců začne další Roland Garros a už bude se všemi diváky, kteří k tomu patří," dodala.

Ve světovém žebříčku Mladenovicová zůstane trojkou a její parťačka čtyřkou za vedoucí Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a Barborou Strýcovou. Ty letos v Paříži skončily ve třetím kole.

French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):
Muži - dvouhra, finále:
Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 0:6, 2:6, 5:7
Ženy - čtyřhra, finále:
Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Guarachiová, Krawczyková (14-Chile/USA) 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open 2020 - dvouhra mužů

  • Osmifinále

  • Srbsko Novak Djokovič (1) ROV Karen Chačanov (15)
    6 : 4; 6 : 3; 6 : 3
  • Španělsko Pablo Carreňo (17) Německo Daniel Altmaier
    6 : 2; 7 : 5; 6 : 2
  • Maďarsko Marton Fucsovics ROV Andrej Rubljov (13)
    7 : 6; 5 : 7; 4 : 6; 6 : 7
  • Bulharsko Grigor Dimitrov (18) Řecko Stefanos Tsitsipas (5)
    3 : 6; 6 : 7; 2 : 6
  • Itálie Lorenzo Sonego Argentina Diego Schwartzman (12)
    1 : 6; 3 : 6; 4 : 6
  • Francie Hugo Gaston Rakousko Dominic Thiem (3)
    4 : 6; 4 : 6; 7 : 5; 6 : 3; 3 : 6
  • Německo Alexander Zverev (6) Itálie Jannik Sinner
    3 : 6; 3 : 6; 6 : 4; 3 : 6
  • Spojené státy Sebastian Korda Španělsko Rafael Nadal (2)
    1 : 6; 1 : 6; 2 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič (1) Španělsko Pablo Carreňo (17)
    4 : 6; 6 : 2; 6 : 3; 6 : 4
  • ROV Andrej Rubljov (13) Řecko Stefanos Tsitsipas (5)
    5 : 7; 2 : 6; 3 : 6
  • Argentina Diego Schwartzman (12) Rakousko Dominic Thiem (3)
    7 : 6; 5 : 7; 6 : 7; 7 : 6; 6 : 2
  • Itálie Jannik Sinner Španělsko Rafael Nadal (2)
    6 : 7; 4 : 6; 1 : 6
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič (1) Řecko Stefanos Tsitsipas (5)
    6 : 3; 6 : 2; 5 : 7; 4 : 6; 6 : 1
  • Argentina Diego Schwartzman (12) Španělsko Rafael Nadal (2)
    3 : 6; 3 : 6; 6 : 7
  • Finále

  • Srbsko Novak Djokovič (1) Španělsko Rafael Nadal (2)
    0 : 6; 2 : 6; 5 : 7