Hlavní obsah

Kvitová přemohla na US Open krajanku, Bouzková zahodila výhru, končí i Strýcová a Siniaková

New York/Praha
Aktualizováno

Dvě vítězství, čtyři porážky. Taková je z českého pohledu bilance druhého dne tenisového US Open. V duelu 1. kola nasazená šestka Petra Kvitová porazila 6:2, 6:4 kvalifikantku Denisu Allertovou. Marie Bouzková nedotáhla do úspěšného konce bitvu s Australankou Tomljanovicovou a prohrála 6:1, 5:7 a 1:6. Kateřina Siniaková podlehla Rumunce Soraně Cirsteaové 5:7, 2:6 a úspěšná nebyla ani Barbora Strýcová v duelu se Španělkou Bolsovovou 3:6, 6:0 a 1:6. Druhou českou postupovou radost pak zaznamenala Kristýna Plíšková. Porazila Francouzku Parryovou 6:4 a 6:3.

Foto: Kevin Hagen, ČTK/AP

Petra Kvitová při utkání s krajankou Denisou Allertovou v 1. kole US Open.

Článek
Fotogalerie

Kvitová zaznamenala první výhru od Wimbledonu, celkem ovšem už 430. vítězství v kariéře a potvrdila, že s krajankami často neprohrává. Celkově si bilanci s Češkami vylepšila na 46:10 a na grandslamu s nimi neprohrála ani jednou, potřetí uspěla na US Open.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka má od Roland Garros problémy s předloktím levé ruky a před US Open absolvovala v Americe jen jeden zápas v Cincinnati, který prohrála. Předloktí stále není ve stoprocentním stavu, proto měla tejp a přes něj rukáv, ale v tréninku i v utkání s Allertovou švihala bez omezení.

Foto: Kevin Hagen, ČTK/AP

Petra Kvitová při utkání s Denisou Allertovou na US Open.

"Nešetřila jsem se v ničem. Hlava byla v pohodě a fyzicky to taky jde. Teď nevím, co ruka udělá během následujících hodin, ale zatím všechno drží," řekla.

V prvním setu dobře podávala a o tři roky mladší soupeřce povolila jen dvě hry. Do brejku šla i ve druhé sadě, ale v osmé hře o výhodu přišla. Vzápětí ale získala počtvrté v utkání podání Allertové a při svém servisu duel ukončila, i když musela ještě odvracet brejkbol. Při prvním mečbolu pak Allertová netrefila return do kurtu.

"První set mi hodně pomohl. Vím, že Denisa umí hrát velmi dobře. Snažila jsem se ji dostávat pod tlak při jejím servisu a vyšlo to," řekla Kvitová. Ve druhém kole se utká s Němkou Andreou Petkovicovou, s kterou má bilanci 5:5.

Foto: Kevin Hagen, ČTK/AP

Denisa Allertová v 1. kole US Open narazila na Petru Kvitovou.

"Přímky a razantní údery Petry k základní čáře bylo nesmírně těžké chytat. Někdy jsem to zvládala a výměny byly chvilkami slušné. Škoda je trošku druhého setu, ale bylo to těžké, nedala mi ani moc šancí. Sice to nevyšlo, ale s výkonem můžu být relativně spokojená. Mohlo to být lepší, ale i daleko horší," řekla Allertová.

Radost vystřídal šok

Bouzková začala zápas skvěle a vyhrála za jednatřicet minut první sadu 6:1. Vedla už 5:0, pak sice ztratila podání, ale Australanka prohrála to své čtyřikrát v řadě.

Na výtečný úvod navázala talentovaná Češka i v dalším průběhu. Vedla 5:2 a zdálo se, že se brzy bude radovat z postupu, jenže přišel šok. Tomljanovicová od té chvíle držela servis a bodovala i při podání Bouzkové (ta uhrála do konce sady při svém podání jen dva fiftýny), což nemohlo mít jiný výsledek než srovnání na 1:1.

"Ona se na to mohla vyprdnout, když už to bylo 6:1 a 5:2, ale spíš se víc nakopla a asi si to zasloužila. Já se na kurtu cítila hodně dobře, měly jsme dobré výměny a moc jsem nekazila, ale ona pak začala hrát víc aktivněji, trefovala lajny," komentovala obrat Bouzková.

Nejspíš klíčovou byla hned první hra třetího setu. Bouzková na servisu odvrátila tři brejkboly, čtvrtý už ale Tomljanovicová využila, což ji nastartovalo a brzy vedla 3:0. Pak sice i Bouzková získala podání soupeřky, jenže rozjetou Australanku to už nezastavilo. Mladá Češka nakonec prohrála rozhodující dějství 1:6 a na US Open končí.

Siniakovou zlomil první set

Kateřina Siniaková na startu US Open potvrdila, že v téhle sezoně se jí ve dvouhře prostě nedaří. Rumunské soupeřce, která je ve světovém žebříčku až na 106. místě (tedy je skoro o 70 příček horší než mladá Češka) podlehla po setech 5:7 a 2:6.

Za stavu 4:4 v první sadě přitom po obrovské tahanici vzala Siniaková soupeřce servis a šla podávat na vítězství v setu. Jenže Rumunka zabrala a třemi hrami v řadě získala úvodní dějství zápasu pro sebe. Druhá sada byla vyrovnaná do stavu 2:2, pak uhrála Cirsteaová čtyři hry v řadě a mohla slavit.

Strýcová na WImbledon nenavázala

Barbora Strýcová ve dvouhře nenavázala na senzační vystoupení z WImbledonu a s US Open se loučí už po prvním kole, kde nestačila na stou hráčku světa a podlehla jí 1:2 na sety.

Strýcová ztratila sice první set, ale pak rodačce z Moldávie, která reprezentuje Španělsko od roku 2013, nadělila kanára a srovnala. "Byl to hrozně zvláštní zápas. Ze začátku jsem hrála hrozně a ona diktovala hru," řekla Strýcová. Zlepšení připisovala změně ve své hře.  "Postoupila jsem si víc do kurtu a hrála jsem míče dříve po odskoku," prozradila.

V půlce druhého setu si soupeřka nechala zatejpovat kotník. Od třetího setu ale hrála bez omezení a Strýcová v rozhodující sadě rychle prohrávala 0:3. "Ve třetím setu pracují nervy a nechala jsem si to utéct. Ona do toho chodila a všechno jí tam padalo. Bylo to blbý zápas," řekla třiatřicetiletá plzeňská rodačka.

Ošetření Bolsovové označila za zvláštní. "Dělá, že nemůže chodit a třetí set hraje normálně. Pravidla to umožňují a využila to maximálně," řekla Strýcová, která set prohrála 1:6.

Kristýna napodobila sestru

Kristýna Plíšková napodobila svou slavnější sestru Karolínu a slaví postup do druhého kola, když porazila šestnáctiletou talentovanou Francouzku Parryovou po setech 6:4 a 6:3.

"Konečně se mi podařilo využít dobrý los. Ona je ještě nevyhraná. Dělala lehké chyby, jeden dva gamy v setu mi úplně darovala, což dost pomohlo," řekla Plíšková. Pod umělým osvětlením využila i rychlejšího kurtu. "Povrch mi přišel extrémně rychlý. Kdo dal první ránu nebo trefil servis, tak byl konec výměny," řekla.

V dalším kole se střetne s pětadvacátou nasazenou Elise Mertensovou z Belgie. "Vyhrát můžu. Potkala jsem se s ní jednou, těsně jsem prohrála. Je šikovná, hodně toho vrátí, moc míčů zadarmo nedá. Bude to těžký," řekla Plíšková.

Reklama