Hlavní obsah

Wang Čchiang - Bartyová 6:2, 6:4Šok na US Open! Djokovič končí! Dohrála i turnajová dvojka Bartyová

New York/Praha
Aktualizováno

Největší senzace US Open je tady. Srb Novak Djokovič končí už v osmifinále posledního grandslamového turnaje sezony. Za stavu 4:6, 5:7 a 1:2 vzdal utkání se Švýcarem Stanem Wawrinkou. Ze hry je australská tenistka Ashleigh Bartyová. Ta prohrála s Číňankou Wang Čchiang 2:6 a 4:6. Vyřazení turnajové dvojky v tu chvíli znamenalo, že Karolínu Plíškovou dělily jen dvě výhry od postu světové jedničky. K návratu na trůn po dvou letech potřebovala v New Yorku dojít do semifinále. To se ale nepovede.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Švýcarský tenista Stan Wawrinka je ve čtvrtfinále US Open.

Článek
Fotogalerie

Djokovič šel do utkání jako favorit, ale navrch měl jeho soupeř, nasazený hráč číslo 24. Wawrinka v první sadě vzal světové jedničce v páté hře první sady podání a sadu ovládl 6:4.  Pak se ale na chvíli zdálo, že se nasazená jednička vrací do hry.

Na startu druhé sady totiž Djokovič získal vedení 4:1, jenže ani to mu nestačilo, aby set dotáhl do vítězného konce. Wawrinka sadu nezabalil a fanoušci jen s úžasem zírali, jak otáčí skóre setu na 7:5 ve vlastní prospěch a začínali tušit senzaci.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič se u sítě po osmifinále US Open objímá se Stanem Wawrinkou. Nasazený hráč číslo jedna zápas skrečoval.

Djokovič nebyl v pohodě, nechal se masírovat rameno, ale bojoval. Když však za stavu 1:1 ve třetím setu ztratil podání, zápas zabalil. S Wawrinkou se objal u sítě a byl konec. "Nechci o svých zraněních mluvit. Už jsme to probírali dříve. Nechci se v tom pořád dokola šťourat," řekl Djokovič na tiskové konferenci po vyřazení. Po třetím kole říkal, že bolest skoro necítí, ale odmítl specifikovat, co přesně s ramenem má.

Vítězný Wawrinka se musel po utkání pochválit. "Hrál jsem super tenis. Novak je můj kamarád, tenhle konec jsem nechtěl," hlásil na kurtu Wawrinka. Užíval si ovací fanoušků, zároveň ale bylo znát, že by se mu více líbilo, kdyby se duel dohrál.

Poté, co zdolal nasazenou jedničku, čelil i dotazům, zda si vzpomíná na svůj triumf z roku 2016. "Dva roky jsem se trápil, byla tam i operace. Jsem moc rád, že jsem zpátky," povádal nejprve a děkoval fanouškům za podporu. "Samozřejmě, že mi vzpomínky na rok 2016 pomohly. Porazil jsem tehdy i Djokoviče. Už od rozcvičky před zápasem jsem se cítil výborně a pak to šlo skvěle i na kurtu," zářil Wawrinka.  Ve čtvrtfinále střetne s pátým nasazeným Daniilem Medveděvem z Ruska.

Plíšková jedničkou nebude

Třetí nasazená Plíšková prohrála s Britkou Johannou Kontaovou. Světovou jedničkou byla Plíšková poprvé osm týdnů v létě 2017.

Sedmadvacetiletá Wang Čchiang, ve Flushing Meadows osmnáctá nasazená, se dostala do grandslamového čtvrtfinále dvouhry poprvé v kariéře. Číňanku trénoval trojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře Peter McNamara, od února ale nemocný Australan nemohl pokračovat a v červenci zemřel ve věku 64 let.

Foto: Kevin Hagen, ČTK/AP

Číňanka Wang Čchiang porazila Australanku Ashleigh Bartyovou.

Bartyová měla před zápasem s Číňankami skvělou bilanci 15:1, ale tentokrát narazila do "zdi". Wang Čchiang vrátila skoro každý míč a udělala jen 14 chyb. Naopak favorizovaná Australanka pokazila úder devětatřicetkrát.

"Nevím, co bych měla říci, ale řeknu jednu věc: miluju New York," řekla Wang Čchiang na dvorci. Ve čtvrtfinále nastoupí proti Američance Sereně Williamsové, která vyřadila Chorvatku Petru Martičovou 6:3, 6:4. Williamsová je ve čtvrtfinále US Open už pošestnácté: šestkrát turnaj vyhrála, třikrát neuspěla ve finále a třikrát se zastavila v semifinále.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 57,24 milionu dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Wawrinka (23-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 7:5, 2:1 skreč.
Federer (3-Švýc.) - Goffin (15-Belg.) 6:2, 6:2, 6:0
Dimitrov (Bulh.) - De Minaur (Austr.) 7:5, 6:3, 6:4
Medveděv (5-Rus.) - Köpfer (Něm.) 3:6, 6:3, 6:2, 7:6 (7:2)
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Wang Čchiang (18-Čína) - Bartyová (2-Austr.) 6:2, 6:4
S. Williamsová (8-USA) - Martičová (22-Chorv.) 6:3, 6:4
Svitolinová (5-Ukr.) - Keysová (10-USA) 7:5, 6:4
Jak si vedou čeští zástupci

Reklama

Související témata: