Hlavní obsah

Rozhodčí, který vyloučil Djokoviče: Bezohledný čin, chceš mi k tomu něco říct? ptal se hvězdy

Třikrát stál jeden míček od vítězství v prvním setu, ani jednou neuspěl. Vzápětí Novak Djokovič přišel o vlastní servis a jeho soupeř Pablo Carreňo Busta se dostal v osmifinále US Open do vedení 6:5. To bylo na světovou jedničku moc. Vztekle a nešťastně odpálený míček si to zamířil do krku čárové sudí. Rozhodnutí přišlo po pár minutách, Srb byl z turnaje vyloučen. Hlavní rozhodčí turnaje Soeren Frimel popsal, jak celý incident viděl on.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Novak Djokovič v diskusi se supervisorem turnaje

Článek

Šestadvacet zápasů vyhrál v letošní sezoně Novak Djokovič. Poprvé odcházel z kurtu jako poražený, nebo spíše diskvalifikovaný po incidentu s čárovou rozhodčí. Poté, když nešťastnou ženu trefil do krku, okamžitě přispěchal s omluvou, už v té době však bylo o jeho osudu na letošním US Open rozhodnuto.

Hlavní rozhodčí US Open Soeren Friemel klíčový moment neviděl. "Otočil jsem se a spatřil lajnovou rozhodčí, jak leží na zemi. U ní byl lékař, fyzioterapeut, umpirový rozhodčí Aurelie Tourte a Djokovič. Poté přišel supervisor turnaje Andreas Egli, který mi také vysvětlil, co se vlastně stalo," popsal událost.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Novak Djokovič vedle rozhodčí, kterou trefil míčkem.

"Bylo jasné, že úder byl neúmyslný, ale to je jedno. Hráč nesmí zranit ani jinak ohrozit soupeře, diváky či další účastníky utkání. V takových situacích si musíme být diskvalifikací naprosto jisti a tady tomu tak bylo. Po vzájemné diskusi jsem rozhodl o Djokovičově vyloučení z turnaje," pokračuje Friemel.

"Poté jsem celou situaci vysvětlil Novakovi. Řekl jsem mu, že míček, který ve vzteku odpálil, byl bezohledným činem, který zranil rozhodčí, a ta zjevně měla bolesti. A to je důvod, proč je diskvalifikován. Pak jsem se ho zeptal, jestli mi k tomu má co říct," dodává hlavní rozhodčí US Open.

"Djokovič mi odpověděl, že byl naštvaný a že míč odpálil ze vzteku, ale v žádném případě nechtěl ženu zranit. Pravidla jsou však v tomto směru jasná, nebyla jiná možnost," uzavírá Friemel.

Srbská hvězda se následně nedostavila na pozápasovou tiskovou konferenci, zraněné dámě se omluvila prostřednictvím sociálních sítí.

Djokovič zaplatí za vyloučení z US Open v součtu téměř šest milionů korun, navíc přijde o všechny body, které postupem od osmifinále získal.

Reklama

Související témata: