Hlavní obsah

Strýcová - Curenková 6:1, 6:4Strýcová prolétla do 3. kola Wimbledonu! Dál jdou i Siniaková a Veselý

Londýn
Aktualizováno

Tenistka Barbora Strýcová prolétla na trávě ve Wimbledonu do třetího kola. Po výhře 6:1 a 6:4 nad Ukrajinkou Lesjou Curenkovou se o osmifinále utká s Němkou Julií Görgesovou. Postup slaví také Kateřina Siniaková, jež otočila utkání se 130. tenistkou světa Ons Džabúrovou a Tunisanku porazila 5:7, 6:4 a 9:7. Jiří Veselý pak porazil na londýnské trávě světovou jedenáctku Diega Schwartzmana z Argentiny 6:3, 6:4, 7:6 a také on postoupil do 3. kola.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Vítězné gesto Barbory Strýcové.

Článek

Strýcová a Siniaková tak navázaly na Karolínu Plíškovou a Lucii Šafářovou. Všechny čtyři budou hrát o postup do osmifinále v pátek. Ještě dnes se představí Jiří Veselý, jehož čeká  čtrnáctý nasazený Diego Schwartzman z Argentiny, který si v 1. kole připsal první výhru na trávě v kariéře.

Dvaatřicetiletá Strýcová si pro pátou účast ve třetím kole v All England Clubu došla aktivní hrou. Výborně se pohybovala a prakticky nechybovala. V hodinovém představení měla podle statistiky pouze pět nevynucených chyb.

Jen v koncovce se trošku trápila. Ve druhém setu už vedla 5:1, ale podobně jako o den dříve Šafářová přišla o tři hry a nakonec využila čtvrtý mečbol.

Hned v pátek Strýcová nastoupí proti třinácté nasazené Görgesové. S Němkou má pozitivní bilanci 6:5, ale poprvé dojde na jejich souboj na trávě.

Siniaková přišla v prvním vyrovnaném setu s Džabúrovou o podání čistou hrou ve dvanácté hře. Ve druhé sadě nedávnou vítězku akce ITF na trávě v Manchesteru přetlačila, ale při využitém setbolu spadla. Ve třetí sadě si nechala zalepit levé koleno a prohrávala už 2:5 a odvracela mečbol. Dokázala ale srovnat a dvakrát pak za stavu 6:5 a 7:6 neúspěšně podávala na vítězství. Duel ukončila až na třetí pokus.

Siniaková zdolala vítězku juniorky na Roland Garros z roku 2011 Džabúrovou po téměř dvou a půl hodinách hry. Ve Wimbledonu je ve 3. kole podruhé v kariéře a střetne se s Italkou Camilou Giorgiovou.

Team Bucie znovu úspěšný

Wimbledonský triumf chybí Šafářové s Mattekovou-Sandsovou z grandslamových jako jediný. I proto se daly pětinásobné grandslamové šampiónky ve čtyřhře, přezdívané Team Bucie, v All England Clubu znovu dohromady.

"Bylo to úžasný. Výhra nám přinesla radost, ale hlavní je, že tady jsme a zase hrajeme," řekla Šafářová. "Před zápasem jsem byla plná emocí, že jdeme s Bethanií znovu na kurt, a jsem moc ráda, že jsme zpátky," zářila.

Letos spolu ještě nehrály, protože Matteková-Sandsová si před rokem právě ve Wimbledonu při dvouhře vážně poranila koleno. A když se nedávno vrátila na kurty, trápila zase Šafářovou tři měsíce viróza a pak bakteriální infekce.

S Mattekovou-Sandsovou tak naposledy vytvořily pár loni na French Open a antukový grandslam završily titulem. "Navázaly jsme tam, kde jsme skončily. Fungovalo to mezi námi jako za starých časů a hrály jsme výborně," řekla Šafářová.

Wimbledonský triumf chybí Šafářové s Mattekovou-Sandsovou z grandslamových jako jediný. I proto se daly v All England Clubu znovu dohromady. Především z nich znovu na kurtu vyzařuje radost. "Užíváme si to," culily se.

Naposledy tvořily pár loni na French Open a antukový grandslam završily titulem.

Veselý nastřílel 17 es

Levou rukou hrající Veselý nastřílel Schwartzmanovi sedmnáct es a čtyřikrát mu vzal servis. Sám přišel o podání jen dvakrát a servis udržel i v závěru třetí sady. Za stavu 5:6 odvrátil tři setboly a tie-break získal poměrem 7:3. "Za výhru jsem strašně rád. Byl to super zápas. Výborně jsem podával a dva sety držel dominanci, než ve třetím setu přišly nervíky a začaly ubývat trochu síly, ale vyšlo to," řekl Veselý.

Ve třetím kole se při neúčasti zraněného Tomáše Berdycha jediný český muž ve dvouhře může těšit na italského soupeře. Hrát bude buď s devatenáctým nasazeným Fabiem Fogninim, s kterým loni ve Wimbledonu prohrál ve 2. kole, nebo se Simonem Bolellim. V případě postupu by šel nejspíš vstříc Španělu Rafaelu Nadalovi. "Musím být pokorný, jít krok za krokem, ale i v dalším zápase mám reálnou šanci postoupit," řekl Veselý.

WIMBLEDON (tráva, dotace 34 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (ČR) - Schwartzman (Arg.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:3)
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Strýcová (23-ČR) - Curenková (Ukr.) 6:1, 6:4
Siniaková (ČR) - Džabúrová (Tun.) 5:7, 6:4, 9:7.
Čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - L. Kičenoková, Kudrjavcevová (16-Ukr./Rus.) 7:6 (8:6), 7:5
Bertensová, Larssonová (9-Niz./Švéd.) - Voráčová, Adamczaková (ČR/Austr.) 6:2, 6:3
Makarovová, Zvonarevová (Rus.) - Vondroušová, Blinkovová (ČR/Rus.) 6:3, 6:4
Rosolská, Spearsová (Pol./USA) - Hrdinová, Olmosová (ČR/Mex.) 6:1, 6:4.
Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) - Hercogová, Peraová (Slovin./USA) 4:6, 6:1, 6:4
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Guarachiová, Routliffeová (Chile/N. Zél.) 6:2, 2:6, 6:2

Výsledky dalších zápasů najdete ZDE

Reklama