Hlavní obsah

Německý protest jury zamítla. Ukradli nám bronz! zuří biatlonisté

Pchjongčchang

Hodně zlé krve vyvolal závěr úterního závodu smíšených biatlonových štafet, v němž italský finišman Dominik Windisch zkřížil v cílové rovince dráhu poslednímu členovi německého kvarteta Arndu Peifferovi a vybojoval bronz. Vedení německé výpravy okamžitě podalo protest, ten však IBU zamítla.

Foto: Toby Melville, Reuters

Takový kousek rozhodl o olympijském bronzu italské smíšené štafety v závodu biatlonistů. Dominik Windisch po sporném manévru porazil finišmana německého kvarteta Arnda Peiffera.

Článek

„Podle mého to bylo nefér. Ptal jsem se ho (Windische), co to mělo znamenat, a on mi odpověděl, že to byla prostě jeho strategie. Pěkně pos...á strategie," zlobil se Peiffer, jenž Itala musel objíždět a souboj o medaili těsně prohrál.

„Jasné porušení pravidel, po tomhle musí jednoznačně přijít diskvalifikace," očekával jasný verdikt další člen německé štafety Erik Lesser. Rozhodnutí jury později zkritizoval: „IBU prokázala nedostatek odvahy a rozhodnosti, nerespektuje vlastní regule."

I šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář měl zprvu jasno, že musí přijít diskvalifikace. Jenže pak jako člen jury rozhodl o opaku. „Řešilo se to víc než čtvrt hodiny, pořád se pouštěl ten záznam. Ale nemáme to tak, že by závodník nesměl změnit koridor. Může přejet, aniž by omezil toho druhého. A Ital jel první, tak měl právo výběru koridoru," vysvětloval Rybář.

„Windisch do něj najel lehce později, ale Peiffer byl za ním tak metr a půl a bylo vidět, že ani jednou nemusel omezit odraz nebo odpich holemi. Ital tak žádné pravidlo neporušil, ostatně Němci už se pak také neodvolávali," připomněl Rybář.

Rozhodla jury závodu v případě německého protestu správně?
Ano. Italský biatlonista německého finišmana Peiffera nijak neomezil
38,7 %
Ne. Windisch manévrem při dojezdu jasně porušil pravidla
61,3 %
Celkem hlasovalo 12457 čtenářů.

Reklama

Související témata: