Hlavní obsah

Češi ve štafetě končí sedmí. Překvapivými vítězi se stali Švédové

Pchjongčchang
Aktualizováno

Ještě ve třech čtvrtinách olympijského štafetového závodu se čeští biatlonisté drželi v popředí. Na prvních třech úsecích byli dokonce první. Jenže střelba vestoje Jaroslava Soukupa pohřbila naděje na medaili. Český veterán, pro kterého to byl první start v Pchjongčchangu, musel kroužit trestné kolo a štafeta se propadla. Stejně dopadl i Michal Krčmář a Češi nakonec dojeli sedmí. Překvapivým vítězem se stali Švédové, stříbro vybojovali Norové, bronz Němci.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Jaroslav Soukup se chystá na střelbu vleže.

Článek
Fotogalerie

Českou štafetu rozjížděl Moravec. Zásluhou čisté střelby vleže se dostal do čela a na druhou položku jel jako první. Nicméně třemi dobíjeními se na ní zdržel déle, než předpokládal, a propadl se na deváté místo.

Na trati ale doslova letěl a Šlesingrovi předával na sedmém místě. Druhý český reprezentant předvedl perfektní střelecký výkon. Dobíjel pouze jednou vleže a dostal štafetu znovu na první příčku. Na ní ji držel i Soukup, leč pokaženou střelbou vestoje zazdil naděje na medaili. Pětatřicetiletý veterán totiž musel kroužit jedno trestné kolo a předával Krčmářovi na šestém místě s téměř dvouminutovým mankem na první Norsko.

Stříbrný medailista ze sprintu však velkou ztrátu nedokázal smazat. Právě naopak. Stejně jako Soukupovi se mu nepovedla druhá střelecká položka a musel absolvovat 150 metrů navíc. Českou štafetu nakonec dovezl na sedmém místě. Oproti minulým olympijským hrám v Soči se biatlonisté zlepšili o čtyři příčky.

O zlatu se rozhodlo na poslední osmé položce. Vedle sebe stříleli Nor Svendsen a Švéd Lindström. Tíhu okamžiku zvládl lépe osmadvacetiletý Švéd a společně s Femlingem, Nelinem a Samuelssonem vybojovali pro svou zemi první zlatou medaili pod pěti kruhy. Doposud nejlepším švédským umístěním byl bronz z olympijských her v roce 1968.

Biatlon:
Muži - štafeta (4x7,5 km):
1. Švédsko (Femling, Nelin, Samuelsson, Lindström) 1:15:16,5 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení),
2. Norsko (Birkeland, T. Bö, J.T. Bö, Svendsen) -55,5 (1+12),
3. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -2:07,1 (3+10),
4. Rakousko -2:52,5 (2+11),
5. Francie -3:26,6 (3+12),
6. USA -3:50,2 (2+14),
7. ČR (Moravec, Šlesingr, Soukup, Krčmář) -4:07,1 (2+13),
8. Bělorusko -4:49,5 (3+12),
9. Ukrajina -5:00,8 (2+9),
10. Slovinsko -5:00,8 (1+10).

Reklama