Hlavní obsah

Ruský unikát! Znarok bere na OH hráče jen tří klubů, hned patnáct jich dodá Petrohrad

Moskva/Praha

Hned patnáct hráčů z kádru úřadujícího šampióna Kontinentální ligy Petrohradu zařadil do pětadvacetičlenné nominace pro olympijské hry v Pchjongčchangu trenér ruských hokejistů Oleg Znarok. Nechybí v ní ani největší hvězdy Ilja Kovalčuk s Pavlem Dacjukem, pro oba útočníky SKA a majitele bronzu z her 2002 půjde už o pátý start v řadě na ZOH. Výběr pak doplní zástupci už jen dvou klubů - osm jich dodá moskevské CSKA, dva Magnitogorsk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Oleg Znarok na střídačce ruských hokejistů - ilustrační foto.

Článek

Kvůli nesplnění přísných dopingových kritérií si Znarok při uvažování o výběru vhodných hráčů musel škrtnout kvinteto, kterému Mezinárodní olympijský výbor nepovolil účast na turnaji v Jižní Koreji. Vypadla petrohradská dvojice Anton Bělov, Sergej Plotnikov a Michail Naumenkov s Valerijem Ničuškinem, kteří hrají za CSKA, a Alexej Bereglazov z Magnitogorsku.

Čtyřiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa z let 2008 a 2009 Kovalčuk bude za sbornou hrát na velké mezinárodní akci poprvé od MS v Praze a Ostravě před třemi lety. Bývalá hvězda Atlanty a New Jersey sice třikrát za sebou startovala na prosincovém Channel One Cupu, ale na jiných akcích ve Znarokových výběrech od domácího turnaje Euro Hockey Tour v roce 2015 chyběla.

O pět let starší Dacjuk se představil na turnaji takového formátu naposledy na Světovém poháru v Torontu v září 2016. Za sbornou hrál ještě o tři měsíce později na Channel One Cupu, na který byl nominován i loni, ale pro zranění nestartoval. Ve sbírce má zlato z MS 2012 a dvakrát vyhrál Stanleyův pohár s Detroitem (2002 a 2008).

Rusové budou na letošních hrách v Pchjongčchangu startovat pod neutrální vlajkou jako OSR (Olympijští sportovci Ruska). Hokejisté v základní skupině narazí postupně na Slovensko, Slovinsko a Spojené státy americké.

Hokejová nominace Olympijských sportovců Ruska pro ZOH
Brankáři:
Vasilij Košečkin (Magnitogorsk)
Ilja Sorokin (CSKA Moskva)
Igor Šesťorkin (Petrohrad)
Obránci:
Vladislav Gavrikov
Dinar Chafizullin
Vjačeslav Vojnov
Artěm Zub
Andrej Zubarev (všichni Petrohrad)
Bogdan Kiselevič
Alexej Marčenko
Nikita Nestěrov (všichni CSKA Moskva)
Útočníci:
Alexander Barabanov
Pavel Dacjuk
Nikita Gusev
Ilja Kablukov
Sergej Kalinin
Ilja Kovalčuk
Nikolaj Prochorkin
Vadim Šipačov
Sergej Širokov (všichni Petrohrad)
Sergej Andronov
Michail Grigorenko
Kirill Kaprizov
Ivan Tělegin (všichni CSKA Moskva)
Sergej Mozjakin (Magnitogorsk)

Reklama