Hlavní obsah

Finsko - Norsko 5:1Finové otočili duel s Norskem a jasně vyhráli

Hokejisté Finska zůstávají i po druhém vystoupení na olympijských hrách v Pchjongčchangu stoprocentní. V utkání skupiny C porazili Norsko 5:1, přestože ještě na začátku 17. minuty prohrávali. K obratu přispěl dvěma trefami talentovaný osmnáctiletý útočník Eeli Tolvanen, jenž se v úvodním duelu proti Německu (5:2) zaskvěl gólem a třemi asistencemi.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Finští hokejisté vyhráli na olympijských hrách i druhý zápas. Opět zářil osmnáctiletý mladík Eeli Tolvanen (20).

Článek
Fotogalerie

Favorizovaní Finové měli sice v první třetině podle očekávání střeleckou převahu, jenže co se týká šancí, měli zpočátku navrch Norové. Nejprve těsně minul Bonsaksen, pak putoval jako první hříšník duelu na trestnou lavici Kontiola a Patrick Thoresen po obrovském závaru před Koskinenem v sedmé minutě otevřel skóre.

Následovaly v krátkém sledu tři přesilovky Finů. Zpočátku se v početní výhodě trápili, ale třetí příležitost už v 17. minutě využili k vyrovnání. Tolvanen napřáhl na kruhu pro vhazování a Haugen si s jeho střelou neporadil.

V 26. minutě pak Tolvanen pláchl všem a v zakončení předvedl svou šikovnost a chytrost, když jen zlehka nasměroval bekhendem kotouč mezi Haugenovy betony. Vyrovnání měl na holi Bastiansen, jenže netrefil finskou branku.

Zásadní úder zasadil tým Suomi soupeři v 43. minutě, kdy Savinainen využil zmatku v norských zadních řadách po Haugenově rozehrávce a zblízka skóroval. Definitivní pojistku pak přidal v přesilovce Lepistö a pátý gól vstřelil po velké hrubce Norů u vlastní branky v 57. minutě Manninen.

Hokej (Kangnung):
Muži:
Skupina C:
Finsko - Norsko 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 17. Tolvanen (Lepistö), 26. Tolvanen (Peltola), 43. Savinainen (Koskiranta), 48. Lepistö (Kontiola), 57. Manninen (Kontiola) - 7. P. Thoresen (Kristiansen, K. A. Olimb). Rozhodčí: Hribik (ČR), Iverson (Kan.) - Dahmén (Švéd.), McIntyre (USA). Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. Diváci: 4180.
Finsko: Koskinen - Lepistö, Kivistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Peltola, Kontiola, Tolvanen - Manninen, J. Lajunen, Pyörälä - Enlund, Koskiranta, Savinainen. Trenér: Lauri Marjamäki.
Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Johannesen, Ödegaard, Espeland - K. A. Olimb, P. Thoresen, M. Olimb - Rosseli Olsen, Bastiansen, Reichenberg - Salsten, K. Forsberg, S. Thoresen - Kristiansen, Roest, Röymark - od 21. navíc Trettenes. Trenér: Petter Thoresen.

Reklama

Související témata: