Hlavní obsah

Korea - Švýcarsko 0:8Korea dostala nařezáno od hokejistů Švýcarska

Korejští hokejisté nenavázali na dobrý výkon proti českému týmu a ve druhém utkání na olympijském turnaji prohráli vysoko se Švýcarskem 0:8. V barvách vítězů se blýskl Pius Suter hattrickem.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Korejský gólman Matt Dalton se vrhá po puku, který na jeho branku vyslal Švýcar Bois Felicien Du v utkání olympijského turnaje.

Článek
Fotogalerie

Švýcaři budou v neděli od 8:40 SEČ posledním soupeřem Česka v základní skupině A a mohou promluvit do pořadí na prvních dvou místech. Jsou třetí o bod za Kanadou, kterou čeká Korea, a o dva za výběrem kouče Josefa Jandače.

Korejci, kteří loni postoupili poprvé do elitní kategorie mistrovství světa a na olympiádě debutují mezi nejlepšími výběry světa, při vstupu do turnaje podlehli Česku těsně 1:2. Švýcaři, kteří na úvod prohráli s Kanadou 1:5, také žádné překvapení nepřipustili.

V úvodním dějství mělo Švýcarsko převahu, přestřílelo soupeře v poměru 15:7, ale vytěžilo jen jednobrankové vedení. Dalton v korejské brance totiž opět předvedl řadu úspěšných zákroků. Překonal jej jen v 11. minutě z dorážky Hollenstein.

Švýcaři pojistili náskok až před polovinou utkání. Ve 28. minutě si vybral slabší chvilku Dalton, jemuž rána Du Boise vypadla a zachytil ji až za brankovou čárou. Situaci si český sudí Hribik s Finem Rantalou raději ještě prověřili u videorozhodčího. Zatímco Hiller možnosti Korejců likvidoval, ve 36. minutě protlačil u levé tyče puk za Daltona Suter a upravil na 3:0.

V úvodu závěrečné části jen čtyři vteřiny po skončení přesilovky přidali Švýcaři další gól. Rüfenacht se parádní kličkou uvolnil přes Regana a bekhendem překonal Daltona.

Svěřence českého trenéra Patrika Martince z nejlepšího korejského celku Asijské ligy Anyang Halla ještě ve 46. minutě překonal po Ambühlově přihrávce zblízka Suter a do branky se postavil Pak Song-če.

Čistý štít držel 98 vteřin, než jej z pravého kruhu překonal střelou nad lapačku Schäppi. V 52. minutě Suter tečoval Geeringovu střelu a po potvrzení u videa, že se nejednalo o vysokou hůl, oslavil jako druhý hráč na turnaji po Rusovi Kirillu Kaprizovovi hattrick.

Výsledek ještě dovršil Corvi. Hiller musel své čisté konto uhájit ještě v poslední minutě, kdy zlikvidoval Swiftův únik.

Pchjongčchang - XXIII. zimní olympijské hry
Hokej (Kangnung)
Muži - skupina A
Korea - Švýcarsko 0:8 (0:1, 0:2, 0:5)
Branky a nahrávky: 11. Hollenstein (Haas, Loeffel), 28. Du Bois, 36. Suter (Herzog), 44. Rüfenacht (Untersander, Almond), 46. Suter (Ambühl, S. Moser), 47. Schäppi (Almond, Geering), 52. Suter (Geering, Ambühl), 56. Corvi (Hofmann, Du Bois) . Rozhodčí: Hribik (ČR), Rantala (Fin.) - Lhotský (ČR), McIntyre (USA). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 6568.
Korea: Dalton (46. Pak Song-če) - Kim Won-čon, Young, Regan, I Ton-ko, So Jong-čon, Plante, O Hjon-ho - Testwuide, Kim Sang-uk, Kim Ki-song - Swift, Radunske, Čo Min-ho - Šin Sang-u, Kim Won-čong, Pak U-sang - Pak Čin-kjo, I Jong-čon, Šin Sang-hun - An Čin-hi. Trenéři: Pek Či-son, Kim U-Če, Son Ho-Sung a Richard Park.
Švýcarsko: Hiller - E. Blum, Untersander, Furrer, Loeffel, Geering, Du Bois, Schlumpf - Praplan, Haas, Hollenstein - Ambühl, Suter, Moser - Hofmann, Corvi, Scherwey - Rüfenacht, Almond, Schäppi - Herzog. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata: