Hlavní obsah

Rozpačitý start! Dva čeští skokani na lyžích skončili už v kvalifikaci

Pchjongčchang
Aktualizováno

Pro kvarteto Čechů začala olympiáda ještě před slavnostním zahájením. Skokané na lyžích absolvovali kvalifikaci na sobotní závod na středním můstku a pro české barvy příliš veselá nebyla.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Z českých skokanů na lyžích v kvalifikaci na sobotní závod na středním můstku na olympiádě v Pchjongčchangu uspěli jen Roman Koudelka (na snímku) a Viktor Polášek.

Článek
Fotogalerie

Z 57 závodníků jich odpadlo jen sedm, mezi nimi dva Češi. Vojtěch Štursa a Čestmír Kožíšek porazili jen dva Estonce a tureckého outsidera. „Už ani v tréninku neskáču dobře jako na začátku zimy. Stojí to za hov... i v tréninku, nedá se nic očekávat. Prostě se v tom hrabeme," posmutněle vyprávěl Štursa, jenž v minulé sezóně dokázal skákat i v elitní desítce Světového poháru.

Loňský juniorský mistr světa Viktor Polášek těsně postoupil, nejspokojenější byl Roman Koudelka s 24. místem. „Sice to není to, co bych chtěl před sezónou, ale na tu bídu, kterou letos předvádím, to vůbec špatný nebylo," uvažoval po skoku dlouhém 97,5 metru.

V úvodních trénincích se mu nevedlo, v prvním byl úplně poslední, o to větší úlevu cítil. „Spadl mi obrovský kámen ze srdce. V tréninku jsem skákal hodně v křeči, před kvalifikací jsem byl nervózní, ale dokázal jsem skákat uvolněněji, což je základ úspěchu, na kterém musím v sobotu stavět," předsevzal si. Nejlepší skok v kvalifikaci předvedl Němec Andreas Wellinger.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu
Skoky na lyžích
Střední můstek - kvalifikace
1. Wellinger (Něm.) 133,5 b. (103 m)
2. Stoch (Pol.) 131,7 (104)
3. Kubacki (Pol.) 129,6 (104,5)
...24. Koudelka (ČR) 114,5 (97,5)
47. Polášek (ČR) 90,1 (88) - postoupili
53. Štursa (ČR) 81,5 (83,5) - nepostoupil
54. Kožíšek (ČR) 80,6 (81) - nepostoupil.

Reklama

Související témata: