Hlavní obsah

Italka zničila sen americké hvězdy o zlatu ze sjezdu, Vonnová nakonec bere jen bronz

Italská lyžařka Sofia Goggiaová vyhrála olympijský sjezd v Pchjongčchangu. Stříbro slaví Norka Mowinckelová, bronz americká hvězda Lindsey Vonnová. Kateřina Pauláthová obsadila 26. místo. Na vítězku ztratila česká lyžařka 5,47 sekundy.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Italská lyžařka Sofia Goggiaová vyhrála olympijský sjezd v Pchjongčchangu.

Článek
Fotogalerie

Americká lyžařka Lindsey Vonnová snila o olympijském zlatu z Pchjongčchangu. Ve středu toužila po triumfu ve sjezdu, ale nakonec se olympijská vítězka sjezdu z Vancouveru před osmi lety musí spokojit s bronzovou medailí. Rychlejší byla další z favoritek - Italka Sofia Goggiaová - která slaví celkové vítězství. Druhou stříbrnou medaili na hrách v Koreji pak slaví Ragnhild Mowinckelová z Norska.

Pětadvacetiletá Goggiaová potvrdila roli jedné z favoritek a vedoucí ženy sjezdařského pořadí ve Světovém poháru. Mowinckelová se naopak postarala o další překvapení a stejně jako v obřím slalomu slaví stříbro. Obě dělilo pouhých devět setin sekundy.

"Normálně se mnou cloumají mnohem víc emoce, nevím, proč dneska ne. Když jela Mowinckelová, jen jsem si říkala: 'Prosím, ať mi moje zlato zůstane'. V horní pasáži jsem nebyla moc rychlá, ale jela jsem takticky a zkušeně," řekla Goggiaová, jež vyhrála v Koreji před rokem testovací závod v rámci Světového poháru.

Vonnová ztratila na vítěznou Italku 47 setin a ve 33 letech se stala nejstarší medailistkou v ženských alpských disciplínách v olympijské historii.

"Byla jsem nervózní, věděla jsem, že je to můj poslední sjezd na olympiádě. Bojovala jsem, dala do toho všechno. Jízda byla dobrá, proto mě trochu překvapilo, že jsem v cíli byla (průběžně) až druhá. Ale těch posledních osm let nebylo jednoduchých, proto je bronz hezký," přiznala Vonnová.

Pauláthová zaostala za Goggiaovou o pět a půl sekundy. Senzační vítězka super-G Ester Ledecká ve sjezdu nestartovala, neboť už trénuje na snowboardu na útok na další zlato.

"Můžu být spokojená s třicítkou, nicméně vím, že spousta holek vypadla, takže to tak uspokojivé není, ale já ráno počítala, kolik mám ve sjezdů, a mám čtyři," řekla Pauláthová. "Začala jsem s nima loni a teď jsem na olympiádě. Vím, že tu mají být ti nejlepší, ale já s tím, co mám za sebou, co jsem před devíti měsíci ležela na stole s rozřezanou nohou, tak se do toho vůbec nepustím tak, jak bych se pustila, kdybych měla normální trénink," řekla.

Právě kvůli Ledecké, která v sobotu způsobila celosvětový šok s číslem 26, si dnes všechny medailistky daly velký pozor, aby neslavily předčasně. Goggiaovou však o životní úspěch už nikdo z outsiderů nepřipravil a je první šampiónkou olympijského sjezdu z Itálie v historii.

Sjezd oželela také krajanka Vonnové Mikaela Shiffrinová. Rozhodla se soustředit na kombinaci, která byla kvůli předpovědi počasí přeložena už na čtvrtek. Hlavně v rámci tréninku na kombinaci absolvovala sjezd i Pauláthová.

"Původně jsme si chtěla dát trénink v úterý a místo sjezdu volno, ale jak změnili plán závodů, tak jsem dala volno v úterý a sjezd pojala jako trénink. A jsem za to ráda, nechtěla jsem si dávat volno před kombinací. Člověk si to potom všechno líp pamatuje a má to trochu víc zažité," řekla Pauláthová.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu
Sjezdové lyžování
Ženy - sjezd
1. Goggiaová (It.) 1:39,22
2. Mowinckelová (Nor.) -0,09
3. Vonnová (USA) -0,47
4. Weiratherová (Licht.) -0,63
5. McKennisová (USA) -1,02
6. Suterová (Švýc.) -1,07
7. Johnsonová (USA) -1,12
8. M. Gisinová (Švýc.) -1,33
9. Rebensburgová (Něm.) -1,42
10. Siebenhoferová (Rak.) -1,76
...26. Pauláthová (ČR) -5,47

Reklama

Související témata: