Hlavní obsah

Skvělý výkon biatlonistek kazila střelba. Čtrnáct dobíjení viděla i Sáblíková

Soči

Nebýt nepovedené střelby, mohlo být ještě lépe. Přesto je čtvrté místo ženské biatlonové štafety historicky nejlepším českým výsledkem v této disciplíně. Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a netradičně finišující Veronika Vítková v součtu celkem čtrnáctkrát dobíjelo, na bronz chybělo 46 sekund.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Biatlonistka Veronika Vítková dojíždí do cíle.

Článek

Češky se mohly opřít o své opory Vítkovou se Soukalovou, která na druhém úseku nejlepším běžeckým časem ze všech účastnic vytáhla štafetu z jedenáctého na druhé místo. Jenže Landové se nevedlo zejména na střelnici a medailové naděje se rozplynuly.

„Kdyby nám před závodem někdo řekl, že budeme čtvrté, nevěřily bychom," přiznávala Vítková, která štafetu obvykle rozjíždí. Cílovou rovinku si tak teď mohla užít i s máváním na tribuny. „Když jsem se pak podívala na tabuli a viděla těch čtrnáct dobíjení, bylo mi jasné, že jsme výš být nemohly," říkala.

V hledišti Češkám fandila i trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková. „Myslela jsem na ni celý závod. S holkama jsme si říkaly, že když už sem vážila s trenérem cestu, nesmíme udělat ostudu," říkala Soukalová.

Hodně emotivní bylo vítězství pro ukrajinské kvarteto, které pak při tiskové konferenci požádalo o minutu ticha za oběti násilností v jejich vlasti.

Reklama