Hlavní obsah

Nenápadný muž v týmu Sáblíkové dovezl laserovou sprchu a trnul uprostřed oválu

Soči

Nenápadný muž v pozadí. Když Martina Sáblíková ve středu večer potřetí v kariéře vyhrála zlatou olympijskou medaili, stál po boku trenéra Petra Nováka, který býval v minulosti „děvečkou“ pro všechno. Věnoval se činnosti manažera, kouče i maséra. Nyní o tělo české elitní rychlobruslařky dbá fyzioterapeut Tomáš Rak.

Foto: Radek Malina, Právo

Tomáš Rak (vlevo) a trenér Petr Novák

Článek

Když šestadvacetiletá Češka pádila pro zlato, popocházel nervózně uvnitř oválu arény Adler. Nervy napnuté k prasknutí. Jakmile šestadvacetiletá reprezentantka prolétla cílem, jeho ruce vystřelily ke stropu arény. „Prožívám závod trošku jinak než Petr Novák. Sleduji časomíru, ale v povědomí mi běží starost o zdravotní stav Martiny. Pořád se strachuji, aby se náhodou něco nestalo," vykládal s úlevou šestatřicetiletý muž při oslavách zlata.

V Olomouci se věnuje vlastní praxi zaměřené na regenerační, rekondiční a masérskou činnost. Pokud tedy nependluje po světě. Od jara do podzimu se stará o cyklisty týmu Etixx, v dalších měsících je k dispozici rychlobruslařce, pro níž začala pracovat v létě.

Není tajemstvím, že Sáblíkovou v letošní sezóně trápily nejrůznější zdravotní potíže. Ani v Soči se jí nevyhnuly. Nejdříve měla zablokovanou krční páteř, poté bolela třísla. Na start středečního závodu však nastoupila fit. „Dovezli jsme do Soči slušné vybavení. Letěli jsme speciálem, nebyl problém s nadváhou," přiznával Rak, že štáb rychlobruslařky nepodcenil při cestě za obhajobou žádný detail. „Měli jsme vlastní ultrazvuk, masážní stůl nebo třeba laserovou sprchu, což je speciální přístroj sloužící k regeneraci svalů a úponů," vysvětloval.

Svaly potřebují každý den něco jiného

Sáblíkovou doprovází prakticky na každém kroku. „V Soči jsem nechyběl na žádném tréninku. Musím být k dispozici pro případ nenadálých problémů. Po obědě jsme s Martinou absolvovali regeneraci, večer došlo na trošku intenzivnější masáže. Každý den potřebují svaly něco jiného, odlišný způsob uvolnění. Jednou jsme šli do hloubky tkáně, jindy se jednalo jen o jemné prohmatání svalové hmoty," přibližoval náplň práce Rak.

Sám jako dítě sportoval. Hrál hokej, později se věnoval cyklistice. „Měl jsem určité zdravotní trable, tudíž jsem se začal věnovat zdravotní stránce věci," vysvětloval cestu k fyzioterapii.

„Dbám hodně na pocity Martiny. V případě sportovců jde nejen o vyladění tělesné stránky, ale i hlavy a psychologického rozpoložení. V daném směru působí na Martinu zcela neskutečně Petr Novák," netajil Rak, že na sebevědomí rychlobruslařky pracuje v kooperaci s koučem. „Zásadně nezasahuji do tréninku. Řešíme jen regeneraci. Někdy není domluva snadná, ale kdybychom si s Petrem nesedli, určitě už pro Martinu nepracuji," usmál se Rak.

Nyní by se s trochou nadsázky při běžné praxi mohl titulovat jako fyzioterapeut trojnásobné olympijské vítězky. „Já si ale její úspěchy nepřivlastňuji. Patří Martině a Petrovi," říkal skromně, když si užil květinový ceremoniál, při němž byla jeho „klientka" na nejvyšším stupni.

Reklama