Hlavní obsah

Rozhodnuto! Zraněného Sobotku nahradí Erat. Hadamczik vybral podobný typ hráče

Praha

Místo zraněného Vladimíra Sobotky, kterého o start v Soči připravilo zranění kolena, si na olympijském hokejovém turnaji zahraje dvaatřicetiletý útočník Martin Erat. Trenér Alois Hadamczik potvrdil Právu změnu nominace v úterý odpoledne s tím, že útočník Washingtonu přiletí do dějiště ZOH společně s dalšími hráči NHL v pondělí 10. února a na turnaji oblékne dres s číslem 91.

Foto: Profimedia.cz

Martin Erat z Washington Capitals nahradí v olympijském týmu pro Soči zraněného Vladimíra Sobotku.

Článek

Hadamczik musel při Sobotkově vynucené absenci narychlo najít typově vhodnou náhradu za hráče, s nímž napevno počítal do útoku ke Krejčímu s Voráčkem.

„Přišli jsme o nesmírně všestranného hokejistu, jehož cena spočívá především v univerzálních schopnostech a vynikajícím pojetím defenzivní práce. Když se o víkendu zranil, museli jsme hledat podobně založeného hráče a právě Martin Erat prokazuje mezi v úvahu připadajícími kandidáty nejlepší defenzívní schopnosti," vysvětlil trenér.

Erat startoval už na předešlých dvou olympijských hrách, z Turína 2006 má bronz. V reprezentaci dosud sehrál 40 utkání, v nichž vstřelil 9 branek, před osmi lety pomáhal vybojovat stříbro na mistrovství světa v Rize a jeho poslední vystoupení za národní tým bylo při MS 2012, kde se ale zranil v semifinále. Nakonec však s mužstvem bral další svůj bronz.

Hadamczik: Nejde o žebříček popularity

Hadamczika v rozhodnutí nezviklala ani skutečnost, že Erat v letošní sezóně NHL ještě nedokázal skórovat. Například v anketě Sport.cz, v níž se od pondělí vyjádřilo bezmála 33 000 respondentů, dostal jako případný náhradník jasně nejvíc hlasů Jiří Hudler (téměř 60 procent!) z Calgary, před Janem Kovářem (18,7 %) z Magnitogorsku, ale trenérův záměr byl zjevně jiný. "Potřeboval jsem typově obsadit hráče a nešlo se přitom ohlížet, kdo si jak stojí aktuálně na žebříčku popularity," vysvětlil kouč.

Erat odehrál v NHL už dvanáct sezón, většinu z nich v dresu Nashvillu. Loni byl však vyměněn do Washingtonu, kde se neuchytil, jak si představoval a několik zápasů této sezóny strávil pouze na tribuně. Těžko taky hledal řeč s trenérem Oatesem, nebyl spokojený se svým vytížením a žádal vedení klubu dokonce o výměnu.

K ní nedošlo a od Vánoc Erat znovu pravidelně hraje. V pondělním duelu na ledě Detroitu dokonce na ledě strávil přes dvacet minut a nastupoval v elitní formaci s nejlepším kanonýrem NHL Alexandrem Ovečkinem. Na gól sice Erat čeká, celkem si ale připsal už 21 asistencí. V reprezentačním mužstvu na ledě v Soči bude mít jiné než střelecké úkoly. Hadamczik na něj vsadil především pro jeho obětavost a bruslařské schopnosti.

Reklama

Související témata: