Hlavní obsah

Věnovali jsme se lyžování, ne intrikám na svazu, láteří otec Ledecké

Praha

Dětem dal do vínku umělecký i sportovní talent a sledoval, jakou cestou se vydají. Syn Jonáš má kapelu a věnuje se kreslení, dcera Ester bude ve snowboardingu bojovat na olympiádě o medaili. Známý zpěvák a skladatel Janek Ledecký ji bude podporovat přímo na místě. Po rozhodnutí mezinárodní federace FIS je už prakticky jisté, že své dceři bude držet palce jen ve snowboardových disciplínách...

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ester Ledecká zřejmě na olympiádu ke snowboardu lyže nepřibalí.

Článek
Fotogalerie

Kdy jste na Ester poznal, že nepůjde ve vašich pěveckých šlépějích a zvolí sport?

Měl byste ji slyšet zpívat, jde jí to fakt krásně. Ale vybrala si sport. Když vidíte, jak ji strašně baví trénovat a jak si užívá závodění, není co řešit. Nikdy jsme ji k ničemu nenutili a nepřemlouvali, naopak u Ester je vždycky ten problém, že s trenéry jí hlásíme konec tréninku tak půlhodiny předem. Protože dostat ji při tréninku z kopce dolů není žádná legrace.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Ani trochu vám tedy nebylo líto, že se nevěnuje zpěvu, když jí tak jde?

Na té sportovní branži, konkrétně v alpských disciplínách, se mi líbí, že kdo sjede kopec nejrychleji, vyhrál. Což v umění tak úplně neplatí. Spíš vůbec. Nicméně i ve sportu v disciplínách, které jsou objektivně posouditelné, občas dochází k nespravedlnostem. Ještě, že nedělá krasobruslení…

Tou nespravedlností narážíte na to, že Ester se nevešla mezi osmičku nominovanou do Soči i v lyžařských disciplínách?

Myslím si, že nominační kritéria, jak byla schválena minulý rok, nebyla nastavena dostatečně pružně, aby zohlednila aktuální výkonnost závodníků, které lyžařský svaz na olympiádu posílá. Jinak by se nemohlo stát, že by se Ester, která je nyní bodově nejlepší mezi muži i ženami v super-G, druhá v superkombinaci a třetí ve sjezdu, ocitla na nepostupovém devátém místě. A navíc s přihlédnutím k faktu, že Ester je připravena nastoupit důstojně do pěti lyžařských disciplín. Což se nedá říct o nikom z naší výpravy s výjimkou Ondry Banka a Šárky Strachové. To, že k tomu došlo, považuji za totální selhání struktury lyžařského svazu a Českého olympijského výboru.

Vás rodinný tým jde svou cestou, mimo oficiální struktury. Máte pocit, že i proto máte složitější prosadit své postoje?

Myslím, že ano. Kvůli tomu, že jsme se věnovali lyžování a ne intrikám na svazu, Ester nebyla nominovaná v alpském lyžování na olympiádu mládeže v Innsbrucku, přestože měla výkony i formu. Nominační kritéria se tenkrát třikrát změnila a počtvrté vytáhli tři čtvrtě roku starou listinu FIS bodů, jedinou, v níž byla Ester za celý rok druhá, a tak se tam nedostala. O lobbování na lyžařském svazu víme své. Cítím takovou hořkost, že na olympiádu nejedou ti, kteří mají v současné době tu nejlepší formu. Určitě neudělala chybu Ester, ale považuju to zřejmě za selhání nás rodičů, že jsme špatně lobovali…

Reakce šéfa alpských disciplín Aleše Krýzla
„Nominační kritéria byla stanovená dlouho dopředu, transparentně jsme je zveřejnili. Všichni závodníci sledovali, jaká kritéria průběžně plní, a podle toho uzpůsobili i svůj tréninkový a závodní program v posledním roce a půl. Nelze kritéria měnit těsně před uzávěrkou nominace. Ke všem závodníkům přistupujeme stejně a spravedlivě. Nikdo předem nevěděl, kolik závodníků do Soči postoupí, mohlo jich být sedm, nebo i devět. Nakonec má Česká republika osm míst. Ester skončila v pořadí nominovaných devátá. Nic víc za tím není.“

Vaše dcera zažívá životní sezónu. Vyhrála ve Světovém poháru, na olympiádě bude ve snowboardingu jednou z favoritek. Říkáte si teď, že se rodinné oběti vyplatily?

Já to ale nepovažuju za žádnou oběť, všichni si to skvěle užíváme! Oběť by to byla, kdybychom museli prodat auto, jezdit na závody autobusem, nebo bychom bydleli někde ve stanu… Já nikdy nelitoval ani halíře. Vždyť já bych se na spoustu míst nebýt Ester nepodíval. Kdy já bych si zalyžoval v kanadském Québeku, nebo v tureckém Erzurumu?

Musel jste třeba své koncerty přizpůsobovat kalendáři závodů vaši dcery?

Ten čas jsem si vyblokoval a koncerty se buď přesunou, nebo zruší. Mám výhodu, že základ mé práce spočívá ve vymýšlení věci a je úplně jedno, jestli to dělám v Turecku, v Kanadě nebo v Rusku… Ale v Rusku musím něco zásadního vymyslet, to si o to říká. (úsměv)

Máte spočítáno, kolik stojí vaši dceru sezóna se vším všudy?

Rozpočet na závodní a tréninkovou sezónu se pohybuje v řádech miliónů korun. Musím říct, že díky výsledkům, které stabilně zajíždí a ve formě, která se každý rok diametrálně zvyšuje, podpora sponzorů začíná být v rámci toho rozpočtu čím dál zásadnější.

Setkáváte se často s názory, že Ester někam protlačí tatínek nebo že ji to a to zaplatí?

V různých diskuzích fórech se člověk s těmito trolly setká. Není to běžný vzorek populace, ale má určitou výpovědní hodnotu. Já to znám, i když si přečtu ohlasy po nějakém mém rozhovoru. Je dobré si to občas přečíst, aby se člověk nenechal ukolébat pocitem, že vám všichni fandí a podporují vás. Není to pravda. Já totiž žiju v takovém zvláštním koridoru, kde potkávám jen lidi, s nimiž se chci potkat. Když jedu na koncert, jsou tam lidi, kteří si koupí lístek a mají mě rádi. V kapele i divadle jsou ti, kteří se mnou chtějí pracovat. Pak samozřejmě rodina a mezi běžnou populaci se nemusím dostat. Žiju v takovém ideálním světě. A ve stejném světě se snažím udržet Ester.

Dceři tedy doporučujete diskuze raději nečíst?

Ona je vůbec nečte. To ničemu nepomůže. Stačí, když si je přečtu já. Je zbytečné se konfrontovat s názory lidí, kteří jsou motivovaní závistí, což je takové české specifikum.

Vaše dcera zvládá skvěle lyže i snowboard. Čemu na horách dáváte přednost vy?

Poslední dobou, jak Ester jezdí víc na snowboardu, já ho hodně zanedbávám. Když s ní jedu jako doprovod a pomáhám při závodech, jsou praktičtější lyže. Jsem na nich přece jen pohyblivější a pro trenéry, kteří sváží dolů materiál, vede často cesta někudy lesem.

Jak nakonec padlo rozhodnutí, že do Soči pojedete s dcerou vy a nikoliv vaše manželka? Ester říkala, že si snad budete muset střihnout…

Myslím, že to rozhodl děda Klapáč (bývalý slavný jihlavský i reprezentační hokejista – pozn. red.), podle něj jsem takové prasátko pro štěstí. (směje se)

Dvojboj federace zamítla
Naděje Ester Ledecké na olympijské představení ve dvou odlišných sportech zřejmě definitivně padla. Žádost, aby bylo druhé ženě celkového pořadí Světového poháru v alpském snowboardingu umožněno startovat i ve sjezdovém lyžování, lyžařská federace FIS zamítla.Tento verdikt přišel předsedovi úseku alpských disciplín českého svazu Aleši Krýzlovi. Ledecká by do sjezdových disciplín mohla nastoupit jen v případě zranění některé z českých nominovaných lyžařek.Osmnáctiletá obojživelnice skončila podle svazových kritérií na devátém místě a Česku bylo přiděleno osm míst. Trenér českých lyžařů Tomáš Bank se ale ještě snažil vyjednat, aby Ledecká místo navíc dostala.Bez lyžařských závodů, jejichž přínos pro snowboarding si nemůže vynachválit, ale Ledecká nezůstane. „Ester v sobě měla vyřešeno, že na lyžích v Soči nepojede, ale byli jsme připraveni na všechny varianty, lyže byly nachystané,“ říká Ledecké otec Janek. „Teď je přihlášena na závody kategorie FIS ve Slovinsku a Itálii, kam se moc těší. A do Soči odletíme společně 15. února,“ plánuje Ledecký.

Reklama

Související témata: